Receptet på broccoliröran hittade vi i vårt senaste kokbokstillskott, "Grönsaker, tillbehör och garnityr" av Tommy Myllymäki , en kokbok som vi haft otroligt mycket glädje och användning av sedan den flyttade in i vår proppfyllda bokhylla.
Första gången vi testade receptet till broccolin följde vi receptet till punkt och pricka, men nästa gång smög sig någon liten förändring in och faktiskt så tyckte vi att det blev en förbättring - f'låt Tommy. Vi bytte ut bland annat ut grädden mot crème fraiche, något som vi tyckte smakade godare och gjorde stuvningen krämigare, vi gillar den där lite syrligare smaken som crème fraiche har.
I receptet nedan har vi skrivit båda varianterna så att du själv kan bestämma vilken väg du väljer att ta.
Och tänk så himla kul man kan ha när det är dags att fotografera och laga maten, ibland går fantasin verkligen i spinn och då kan det se ut så här på Mårtenssons balkong:)
Broccoli som detalj i en bukett, varför inte en brudbukett till någon broccoliälskande brud/brudgum? Hur snyggt som helst och ganska häftigt att duka på matbordet med också!
Krämig broccoli med vitlök och riven ost 2 port
500 g broccoli
5 vitlöksklyftor i skivor, inte för tunna
1 dl crème fraiche (eller grädde)
100 g Philadelphiaost
riven västerbottensost eller parmesanost
salt och svartpeppar
Skär broccolin i små buketter och skölj dom, låt rinna av.
Skala av tråkiga bitar på stammen och dela även den i små bitar.
Fräs broccolibuketterna och bitarna av stammen i olja och smör tillsammans med vitlöksskivorna tills broccolin mjuknat en smula, men låt den behålla lite tuggmotståndet.
Blanda samman crème fraiche (grädde) och färskost och tillsätt det till broccolin, koka samman tills det tjocknat, eventuellt kan du behöva reda av en smula om du tycker det blir för tunt med grädden.
Vi redde av med maizenaredning i vår stuvning den gången vi gjorde den på grädde.
Smaka av med salt och peppar, servera med den rivna osten på.
Passar fint som tillbehör till det mesta.
Pluma
Vi har ju fördelen av att Håkan arbetar som charkuterist och därför kan stycka ut bitar på egen hand som han läser om och vill prova, har du tillgång till att handla i en manuell köttdisk så fråga om dom inte kan ordna pluma till dej - det brukar ju gå att lösa.
Pluman kan man antingen laga till i stekjärnet, i ugnen eller på grillen, vi har provat det två sista och tyckte att dom blev lika bra båda gångerna. Låt den bara inte komma för högt upp i innertemperatur, runt 67 grader är alldeles tillräckligt förr att du ska få en fint tillagad köttbit, använd dej av köttermometer som ska mitt in i köttet.
Pluma behöver egentligen ingen speciell krydda eller marinad, den har en god smak i sej själv som nästan är synd att dölja med smakrika marinader, lite salt och peppar räcker lång väg.
Bryn/grilla/stek på pluman ganska rejält så att ytan blir ganska brynt och karamelliserad, den får gärna få mycket färg i stekytan, då blir den som godast!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Mums, låter jättegott! Kram!
SvaraRaderaTackar, ja dom var några riktiga fullträffare båda två.
RaderaKram på dej
Så god den broccoli-rätten ser ut att vara. Den måste jag göra nån dag. Och va spännande med pluma, har aldrig hört om den köttdelen. Ha en fin lördag! /Anna J
SvaraRaderaHåller med, den broccolin är verkligen fantastiskt god! Väldigt bra tillbehör, tycker jag. Hoppas att ni har haft en fin helg! Kramar!
SvaraRadera