lördag 16 januari 2010

Tillbehör till fondue och Nutellamousse

Så kom då lördagen som visade sig bli en grå och blåsig dag i vår del av Sverige. En snabb promenad ut till ICA för lite inköp till kvällens fondue och nutellamousse som vi tänkte mumsa på efteråt.
Till fonduen har vi gjort några olika såser, den sista står och puttrar på spisen och är snart klar. Vi köpte Lomanders Bearnaisesås färdig men de andra tillbehören gör vi själv; rödlöksmarmelad, vitlökssås, ädelostsås, ingefära/rosmarinsås och rödvinssås med hallon, som just nu sprider en härlig doft i köket.
Vi har också kokt en citrongrässirap som vi ska blanda med rom till en aptitretare, den ska bli riktigt spännande att prova och vi lovar att berätta vad vi tyckte om den i morgon. Även rödvinssåsen och nutellamoussen är premiärer för oss så dessa ser vi också fram emot att smaka på, bäst att prova innan man bjuder någon annan...

Rödvinssås med hallon
50 g frusna hallon
½ gul lök
1 liten vitlöksklyfta
¼ morot
¼ palsternacka
¼ dl farinsocker
1½ msk kalvfond
2½ dl rött vin
2 dl vatten
honung
Skala och hacka rotfrukterna, gul lök och vitlök.
Fräs i smör till de börjar få färg. Häll i socker och låt smälta.
Slå på övriga ingredienser och låt det småkoka 20-30 minuter.
Mixa med mixerstav, sila av såsen och låt den koka ner lite.
Smaksätt med salt, peppar och honung och avsluta med en klick smör för att blanka såsen och få en rundare smak.
Vill man kan man reda av med maizena.

Rödlöksmarmelad
2 tunnskivade rödlökar
3 msk olja
2 msk rödvinsvinäger
2½ msk vit sirap
Fräs löken i olja så den mjuknar men inte så den får färg.
Slå i sirap och vinäger och koka tills all vätskan är bort.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med färskriven pepparrot.

Sås med ingefära och rosmarin
2 dl gräddfil
1 msk riven färsk ingefära
½ tsk hackad färsk rosmarin
salt och socker
Blanda gräddfil, rosmarin och ingefära.
 Smaka av med salt och socker.
Låt stå kallt till servering.

Barnförbjuden vitlökssås
2 dl Turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
1-2 vitlöksklyftor
1 msk majonäs
1 msk vitt vin
finhackad dill
Blanda samman alla ingredienser och riv i vitlök.
Låt stå kallt till serveringen.

Nutellamousse       4 port
2 ägg
2 msk socker
3 msk nutella
1 msk kakao
½ dl grekisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Vispa äggulorna hårt med socker.
Vispa grädden kraftigt.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda nutella med yoghurt och kakao och rör ner blandningen i äggulesmeten och tillsätt vaniljsocker.
Vänd först ner grädden och vänd sen ner äggvitorna i nutellasmeten.
Låt det stå kallt minst två timmar innan servering.

Ädelostsåsen gör vi helt enkelt genom att värma crème fraiche med bitar av ädelost tills osten har smält.

Så, där har ni recepten på såserna vi njuter av i kväll. Fonduen gör vi på strimlad ryggbiff som vi doppar i köttbuljong och rött vin. Olja använder vi inte till fondue eftersom vi tycker det luktar ganska illa flera dagar efter, är brandfarligt och dessutom blir köttet mycket godare i buljong och vin tycker vi.

Till fonduen dricker vi ett rött Riojavin, Conde de Valdemar Crianza, nr 12659, 79:- på Systembolaget.

Hoppas ni får en smaklig måltid ikväll!
Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!