lördag 9 januari 2010

Rhode Islanddressing med vitlök

Vad gör man en dag som denna iskalla lördag? Efter en snabb runda på stadens gator och torg, för diverse inköp, ställde vi oss i köket för att fixa lite inför kvällens middag. Vi rörde samman en Rhode Islandsås med vitlök som vi ska äta till hummer. Efter hummern käkar vi grillad färsk tonfisk med tropisk kokossås, ris och sallad. Till maten dricker vi ett vitt bubbelvin från Frankrike, Crémant de Bourgogne Geisweiler nr.7685 som kostar 96:- på Systembolaget. Har inte provat detta vinet innan så recensionen får ni i morgon.
Recepten på våra två såser som vi ska äta i kväll får ni däremot ta del av redan nu:

Rhode Island med vitlök
½ dl vispgrädde
½ dl majonäs
1/4 dl chilisås
1-2 pressade/rivna vitlöksklyftor
persilja
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner övriga ingredienser.
Låt stå ett par timmar i kylen innan servering, så smaken får mogna. Passar väldigt bra till skaldjur.

Tropisk kokossås 2 port
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
½-1 tsk sambal oelek
1 kycklingbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
½-3/4 dl konc. tropisk juice
½ tsk socker
2 tsk rivet limeskal
salt
Hacka all lök och fräs i olja till den är glansig.
Tillsätt sambal, buljongtärning, kokosmjölk och juice och koka upp.
Smaka av med socker, limeskal och salt. Servera såsen till färsk tonfisk, eller varför inte till kyckling.

Vi brukar göra dubbel sats av denna såsen och frysa in det som blir över, mest för att då kan vi använda hela burken kokosmjölk.

Håkan sitter just nu i sin Chesterfieldfåtölj och njuter av en cigarr och ett glas rom. Närmare bestämt en Romeo y Julieta cedros de luxe no.2 och en Havana Club Cuban Barrel Proof. Själv ska jag sätta mej och bläddra lite i en kokbok av Martha Stewart för att få lite inspiration och nya idéer.

Ha en härlig lördagskväll / Anki

4 kommentarer:

  1. Anders Larsson8 mars 2016 kl. 18:26

    Hej! Tänkte testa den tropiska kokossåsen och undrar hur många personer ert recept är beräknat för?

    Tack för en intressant blogg med massor av tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders och välkommen till vårt kök!
      Kul att du ska prova såsen, vi hoppas att du kommer att gilla den lika mycket som vi gör - det är faktiskt en av våra favorit-i-repris-recept. Du kan räkna med att såsen i receptet räcker till 2 portioner, tack för att du frågade så vi kan lägga till det i receptet. Vi gör oftast dubbel sats eftersom då kan vi använda hela burken kokosmjölk och då räcker det så klart till 4.

      Tack för komplimangen!

      Radera
    2. Anders Larsson8 mars 2016 kl. 18:32

      Tack för snabbt svar! Älskar tonfisk men det har mest blivit att man använt samma tillbehör som för kött, så det ska bli spännande att testa nåt som kanske passar lite bättre.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!