måndag 4 januari 2010

Kalljäst dinkelbröd



Nybakt bröd till frukost är aldrig fel. Har en viss förkärlek till bröd och bullar som inte behöver jäsa utan som går direkt in i ugnen utan att passera "jäs 30 minuter". Detta receptet kan man förändra i det oändliga men idag såg det ut så här:

Icke jäsbröd
1 dl fullkornsdinkelmjöl
1½ dl siktat dinkelmjöl
1½ dl rågsikt
½ dl vardera av rågkross, vetekross, bovetekross och vetegroddar
½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
½ l filmjölk
1/4 dl sirap
8 st hackade, torkade aprikoser (valfritt)
Rågflingor att strö över (valfritt)
Blanda samman alla torra ingredienser. Rör ner fil och sirap och blanda runt väl. Sen får ni själv välja hur ni vill göra med brödformen. Jag lägger i ett baklåtspapper och häller på degen, men vill man smöra och bröa formen går det lika bra. Bakplåtspapper väljer jag eftersom disken blir så mycket enklare och brödet blir lättare att få ur formen. Strö över rågflingorna och grädda på 175 grader i 50-60 minuter. Vill man kan man dubbla receptet och baka två bröd, då behöver de stå inne ca 1½ timme.

Jag avnjöt mina mackor med hemlagad marmelad som vi gjort på mullbär och röda vinbär. Gött!



Smaklig spis! / Anki

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Kul att ni oxså upptäcker bloggandets möjligheter. Syrran

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!