Något annat som vi också är glada över är att vi hittat någon som vill blogga när vi är bortresta i april. Vi ska ju åka till Prag med våra vänner och då kommer Lisa, Ankis jobbkompis, att vara gästbloggare hos oss. Vi har kockat två gånger här i bloggen efter recept som vi fått av henne, Tacopaj och Mazarintårta. Hon kommer att ge er bra tips och recept på laktosfri mat som hon är lite av en specialist på, eftersom hennes dotter är laktosintolerant. Så alla ni som behöver, eller känner någon som behöver, nya idéer på laktosfri mat kan se fram emot Lisas besök i Mårtenssons kök 22-25 april.
Så till brödet vi bakade igår som blev väldigt lyckat och var enkelt att baka, även om det var med vanlig jäst. Det blev otroligt saftigt och mättande och vi har absolut inte bakat det för sista gången.
Grahamsformbröd 2 st
50 g jäst
2-3 tsk salt
½ dl sirap
1 l vatten
4 dl vetekli
4 dl grahamsmjöl
4 dl rågmjöl
ca 1,6 l vetemjöl special
Smula ner jästen i en skål, värm vattnet till 37 grader och slå på jästen.
Tillsätt salt och sirap och rör så jästen löser sej helt.
Blanda samman vetekli, grahamsmjöl och rågmjöl och häll ner i skålen.
Rör samman och slå sen i vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig.
Låt jäsa 30 minuter.
Smöra 2 brödformar på 2 liter var.
Ta upp degen och arbeta ihop den, dela i 2 delar och forma till bröd som läggs i formarna. '
Jäs 20 minuter och pudra på lite mjöl på ytan.
Grädda längst nere i ugnen, ca 40 minuter på 200 grader.
Nu är det tid för middag, ikväll ska vi äta makaronstuvning och falukorv. Det har vi inte haft på länge och det ska bli riktigt gott! Vad får ni till middag ikväll?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vilket fint bröd!
SvaraRaderaTack!
SvaraRaderaJag hopppas du får till det med pilgrimsmusslorna! Det är inte så svårt som det verkar :-) Lycka till! Kram Karin
SvaraRaderaPrag!! Underbar stad!!!
SvaraRaderaLovar att ta hand om Lisa!!:)
Det tackar jag för!
SvaraRaderaÅh vilket fantastiskt brödrecept!! Gott, enkelt att laga och kan varieras i oändlighet genom att byta ut de olika mjölerna. Tack för inspiration
SvaraRadera