Frukostbullar
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst (vi använde jäsblandning från Dr. Oetker)
3 krm salt
2 msk sirap
2 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl special
½ dl krossade linfrön
1 dl rågflingor
1 dl rågkross
Smält smöret, slå ner i mjölken och låt svalna.
Blanda jäsblandningen med vetemjölet och rör ner övriga ingredienser.
Jobba degen tills den släpper kanterna, ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Ta ur degen ur skålen och arbeta samman på mjölat underlag tills den lätt släpper.
Dela i 14 bitar och rulla till bullar som får jäsa 15 minuter under bakduk.
Grädda på 225 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, ta gärna och kolla med en digital termometer om bullarna är klara, de ska hålla mellan 96 och 98 grader.
Ta ut och pensla med vatten och låt bullarna svalna under bakduk.
Som vi skrev i förra inlägget så hade vi bröllopsdag i går och det firade vi med en massa god mat och champagne. Vi stod dock inte för någon matlagning själv utan gjorde det väldigt enkelt för oss och gick till en delikatessaffär i stan och plockade samman en påse blandat. En bit skaldjurspaté, varmrökt citronkryddad lax och västerbottenostfritata med kallrökt lax. Sen styrde vi stegen till ostaffären där vi blev rekommenderade 2 olika ostar, en Gruyere och en vitmögelost. Som om inte allt det var tillräckligt hade vi dessutom Fisk och skaldjurssoppa från Kelda, färsk grön sparris som vi kokte och åt med Hollandeisesås, färska svenska jordgubbar och kex. Naturligtvis var vi ju tvungna att även sätta i oss lite efterrätt, Ben & Jerryglass satt som en krocketklubba på smalbenet så det är väl inte så konstigt att vi båda somnade i soffan framför tvn... ett tecken på att vi börjar bli till åren komna?
Skumpan vi drack kan vi verkligen rekommendera, det passade perfekt till både maten och osten. Alexandre Bonnet Perle Rosé, nr. 7471, 249 kronor på systembolaget.
Nu önskar vi er en skön helg och hoppas att vi alla får njuta av lite sol och fint väder i helgen. Själv tar vi en tur till Malmö i morgon (om vädret tillåter) för lite shopping och restaurangbesök. Vad bjuder er helg på?
Grattis i efterskott på bröllopsdagen. /Syrran o Affe
SvaraRaderaGrattis i efterskott. Det lät ju jättegott . Livsnjutare där ;o)
SvaraRaderaKram Anne & Björke
Bra recept på bröd kan man aldrig få för många av! De här frukostbullarna ska jag baka. Tack för tipset! :-)
SvaraRaderaFam. Björke och Syrran; Tack!
SvaraRaderaHelena; Kan inte mer än hålla med. Varsågod!