söndag 13 juni 2010

Apelsinbröd

Vi har hängt med på de senaste utmaningarna till månadens sötsak på bloggen Söta saker och tänkte göra så även denna månaden. "Barndomsminnen" är temat för juli månads bidrag och efter att ha pratat om vilka kakor vi minns från när vi var små så kom vi fram till att vårt bakverk måste bli Apelsinbröd. Bådas mormödrar bakade nämligen dessa rödglaserade småbröd, med smak av apelsin och mandelmassa, när vi var små.
Så Håkan raggade tag på receptet som hans mormor Agnes använder sej av när hon bakar apelsinbröd och det kom till användning för oss idag. Denna söndag känns faktiskt som gjord för att baka dess färgklickar, lite småmulet ute och då kan dessa rödlackerade och solgulsströsslade kakor lysa upp dagen.

Nu ser dom inte riktigt ut som vi minns dom, tycker bestämt att de var mycket smalare och högre, inte alls så platta och breda som våra blev... Men, men dom smakar i alla fall helt rätt och det är ju huvudsaken!

Apelsinbröd
Deg
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör
1 äggula

Apelsinmassa
400 g mandelmassa
1 äggvita
50 g hackade syltade apelsinskal
några droppar röd karamellfärg

Garnering
3 msk aprikosmarmelad
några droppar vatten
några droppar röd karamellfärg
3-4 msk pärlsocker + gul karamellfärg
Jobba samman degen och låt den ligga kallt medan du gör apelsinmassan.
Riv mandelmassa grovt och rör samman med de övriga ingredienserna till fyllningen.
Rulla ut apelsinmassan till 3 längder, ca 25 cm långa.
Dela degen i tre delar och kavla ut till rektanglar 10*25 cm.
Lägg på massan och rulla samman till ett bröd, pensla skarven med lite uppvispat ägg och lägg på bakplåtspapper med skarven neråt.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25 minuter.
Värm marmeladen med vattnet så det smälter och rör i röd färg.
Pensla längderna medan de fortfarande är varma.
Färga pärlsockret med gul färg och strössla över.
Skär i sneda skivor när allt svalnat.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Tack för kommentaren på min blogg. Jag log när jag såg din mor alldeles ensam med en stor Radiokaka.......♥
    Och apelsinkaka jag, dom hade jag faktiskt glöm, de gjorde alltid min mormor...

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt gott!
    Har aldrig testat dessa kakor faktiskt så jag ska verkligen ta oh provbaka dem nåt framöver.

    Ha en skön dag!
    / Slickepotten

    SvaraRadera
  3. Å vad fina! Av allas bidrag verkar erat godast! Har aldrig provat, men blir riktigt sugen att provbaka nu.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!