lördag 5 juni 2010

Räkpaj med saffran

Kvällens middag blev en av våra favoriträtter, räkpaj, fast denna gången blev det några små förändringar. Det är alltid spännande att ändra och prova på nya sätt att kocka till gamla beprövade recept, med mer eller mindre lyckade resultat. Förändringen på detta receptet blev väldigt lyckat, om möjlig blev det ännu godare än tidigare tillagningar, smaken blev rundare och fylligare.
Detta är ett recept ni måste prova att göra och det är värt jobbet med att skala räkorna, smaken av de små rosa djuren blir mycket tydligare. Men om det nu är så att ni verkligen inte orkar så tar ni istället 400 g skalade räkor.



Räkpaj
100 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl riven lagrad ost
3 msk kallt vatten

2 krm salt
2 krm vitpeppar
1 uppvispat ägg till pensling innan skalet ska gräddas
Arbeta samman degen och ställ svalt minst 1 timme. Kavla sedan ut och klä en osmord pajform med degen. Nagga botten med en gaffel och klä sidorna med ett lager aluminiumfolie så inte degen kryper ner. Pensla med ägget och grädda i 15 minuter på 200 grader. Ta ut och dra bort foliet.
Fyllning
1 kg oskalade räkor el. ½ kg skalade
1 burk (225g) sparris i bitar
1 finhackad gul lök
50 g smör
1 fiskbuljongtärning
5 msk mjöl
2 dl vitt vin, alt, matlagningsvin
2 dl crème fraiche
1 påse saffran
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
cayennepeppar
Skala räkorna. 
Smält smöret och låt löken puttra i smöret tills den är mjuk och glansig. 
Smula ner buljongen och låt den smälta i smöret. 
Vispa samman mjöl och vin, slå i pannan och låt allt koka ett par minuter under omrörning så det tjocknar. 
Rör i crème fraiche, cayennepeppar, gräslök, dill och saffran och låt koka upp. 
Lägg sist i räkor och sparris och låt det bli varmt, det får inte koka för då blir räkorna sega. 
Häll ner i pajskalet och grädda i 15 minuter på 225°.

Fyllningen blir inte så fast som när man gör paj med äggstanning, så bli inte orolig om du tycker att det är en lös fyllning för den ska vara så. Låt gärna pajen stå några minuter och "sätta sej" innan du serverar. 



Till denna gyllengula pajen så drack vi ett mousserande vitt vin som vi inte tidigare har provat men som vi absolut kommer att köpa fler gånger. Carrington, nr 7748, från Australien. Det fick även ackompanjera jordgubbarna som vi smarrade på till efterrätt ikväll, de smakade väldigt bra tillsammans.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

5 kommentarer:

  1. Så gott. En lite lyxigare räkpaj. Jag tänkte också försöka klura ut ett bra pajrecept.

    SvaraRadera
  2. Vilka smarriga recept ni får till nästan varje dag! :)

    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  3. Man blir så hungrig!! ;) Ser supergod ut, de kombinationerna kan ju bara inte bli fel. Har inte testat med saffran i paj tidigare men det är ju så gott ihop med fisk och skaldjur så det får måste provas.

    SvaraRadera
  4. Det här pajen låter som om den är helt i takt med mina smaklökar!! Den ska jag absolut prova!!

    Själv har jag också en favorit:

    http://bevemyrs.blogg.se/2009/december/skaldjurspaj.html

    Tack!!

    SvaraRadera
  5. Det var en riktigt god och mäktig paj. Min blev bara väldigt väldigt lös så det såg mer ut som en gryta. Kan varit för jag använde minifraiche? Men som sagt smaken var topp ändå.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!