Bloggen Söta sakers utmaning för juli månad är två smaker och Anki fick en snilleblixt att baka cupcakes och testa lite olika smakkombinationer, med lite olika resultat. Det blev två olika sorter med jordgubbsblandningar, varav den ena inte blev speciellt lyckad eftersom den bara smakade jordgubbar och inte alls av ingefäran som också var iblandad. Den andra däremot, blev mer än lyckad, den blev faktiskt riktigt smarrig! Basilika och jordgubbar är ett utmärkt äktenskap och de kommer att leva lyckliga tillsammans länge!
Cupcakes med jordgubbar och basilika 12 st
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
25-30 blad färsk basilika (lite beroende på storlek)
ca 15 färska jordgubbar
Mosa jordgubbarna lätt och låt moset rinna av under tiden du gör smeten.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
Smält smöret, tillsätt mjölken och blanda ner det i äggsmeten.
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt och vänd det försiktigt ner i smeten.
Strimla basilikabladen och blanda dom med jordgubbsmoset och häll ner det i smeten.
Rör försiktigt runt och häll smeten i formarna, upp till 2/3.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter.
Låt svalna innan frosting bres på.
Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Rör alla ingredienser till en smidig kräm.
Bred krämen på med en smörkniv och dekorera med t.ex jordgubbar och basilika eller med jordgubbsströssel, som vi gjorde.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
Smält smöret, tillsätt mjölken och blanda ner det i äggsmeten.
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt och vänd det försiktigt ner i smeten.
Strimla basilikabladen och blanda dom med jordgubbsmoset och häll ner det i smeten.
Rör försiktigt runt och häll smeten i formarna, upp till 2/3.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter.
Låt svalna innan frosting bres på.
Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Rör alla ingredienser till en smidig kräm.
Bred krämen på med en smörkniv och dekorera med t.ex jordgubbar och basilika eller med jordgubbsströssel, som vi gjorde.
Känn med provsticka så de är färdiga, de kommer att vara lite lösa i början även om de är klara men de sätter sej snart och är otroligt saftiga.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Oj, det lät gott. Måste testas!
SvaraRaderaSjälv har jag massa frukt som snart går till spillo. Ngt förslag om vad jag kan göra med den?
Beroende på vad det är för frukt så finns det ett recept hos oss som heter "enkla kakan" som funkar med de flesta sorters frukt och bär. Finns oxå ett recept på äpplemuffins med fibrer som oxå är kanongott. Du kan kolla dom o se om de är ngt du gillar. Annars kan man ju alltid koka marmelad, vi brukar använda oss av syltsocker, det tycker vi är enklast.
SvaraRaderaLycka till o berätta gärna hur det gick.
Sådana tycker jag att du ska bjuda din syrra på någon gång då jag ju inte är så haj på det där att baka.
SvaraRaderaGodnatt!!