söndag 15 augusti 2010

Citronmarinerad kyckling

Ett nytt lass med receptgömmor har hittat hit igen, denna gången från båda våra föräldrapar. Håkans föräldrar dumpade av en stor påse med tidningar att sätta saxen i hemma hos oss häromdagen. När vi var och hälsade på Ankis föräldrar idag så fick vi en anteckningsbok av Ankis mor med recept från bl.a mormor, vilken skatt! Det ska bli spännande att leta oss igenom både tidningar och bok efter ny inspiration.

Middagen är avklarad, det blev en hel ugnsgrillad kyckling som legat i marinad i kylen under dagen. För något år sedan gjorde vi en citronkyckling med svarta oliver efter ett recept vi hittat i en tidning. I förmiddags letade vi som galningar efter det, men det är puts väck. Vi ska ge oss på att återskapa det någon gång men idag fick det bli en smarrig marinad a'la Håkan istället, utan svarta oliver:

Citronmarinad till kyckling
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk pressad citron
2 msk honung
citronpeppar
½ citron i skivor
Blanda samman allt utom citronskivor och häll i en stor plastpåse.
Stoppa in citronskivorna mellan skinnet och köttet.
Lägg kycklingen i påsen med marinaden och lägg i kylen några timmar, helst under en hel dag.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form, krydda med citronpeppar och salt och stek på 175 grader i ca 1½ timme.
Vi använder alltid en termometer och den ska upp i ca 83 grader.

Ja vi vet, men vi var hungriga och detta var den bästa bilden vi lyckade producera...

Nu ska vi saxa och planera veckans meny. Vad fyller ni söndagskvällen med?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Verkar blivit en fin fin pippi utan svarta oliver ;-)
    Det är så roligt med alla recept man hittar lite var stans. Frågan är bara när man ska hinna laga allt...

    SvaraRadera
  2. Daniella - BakeCake16 augusti 2010 kl. 10:27

    Kycklingen ser otroligt god ut! Och att "ärva" recept, är ju såå roligt! Ha det jätte bra! Kram Daniella

    SvaraRadera
  3. Kyckling är jättegott. Jag brukar göra den här Citronkycklingen med oliver ibland, http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15327
    undrar om det kan vara den ni tänker på också?
    Ha det gott!!

    SvaraRadera
  4. mmmm, kyckling. verkar ju vara en riktigt god marinad ni fick ihop där, för min del skippar jag gärna oliverna så det verkar bra det där ;)

    men inte knuffar jag av turisterna från spårvagnen inte, jag bara tittar lite argt på dem och skakar bekymrat på huvudet. alternativt om de frågar mig vilken spårvagn som går till liseberg så lurar jag iväg dem på fel vagn för att jag ska slippa trängas med dem ;)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!