torsdag 5 augusti 2010

Risotto med tomater och basilika

Vi är ju stora fans av Nigellas risotto och har kockat till den ett flertal gånger så när vi såg Jamie Oliver på tv göra tre nya varianter i söndags, så var vi inte sena med att prova på en av dom. Den vi föll mest för var smaksatt med tomater, vitlök och basilika och vi bestämde att den skulle passa finfint ihop med fisk. Fisken som fick samsas med risotton på tallriken var torsk som vi helt enkelt la i en ugnsfast form, strödde på lite hackad purjolök, ripplade över lite vitlöksrapsolja och kryddade med citronpeppar och salt. Risotton gjorde vi så här:

Risotto med tomater och basilika 2 port
Smaksättning
10-15cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
några blad basilika
olivolja
Halvera tomaterna, finhacka vitlöken och strimla basilikan. 
Fräs vitlöken snabbt i oljan och tillsätt tomaterna. 
Låt puttra en stund och tillsätt basilikan. 
Låt stå och dra under tiden risotton görs.

Risotto
1 msk olivolja
1 msk smör
2½ dl arborioris
½ finhackad lök
ca 7 dl grönsaksbuljong
1½ dl vitt vin
1 dl finriven parmesanost
svartpeppar
Fräs löken mjuk i olja och smör, häll i riset och låt det bli genomskinligt under omrörning. 
Värm buljongen i en annan gryta. 
Tillsätt ca 2 dl buljong i taget och rör om till all vätska kokat in, upprepa tills risotton är krämig och kornen är mjuka men med en fast kärna. 
Tillsätt vinet och fortsätt röra. 
Rör till sist i osten och låt risotton vila under lock en stund. 
Vänd försiktigt ner tomatröran  i risotton, och servera med riven parmesanost.


Hur smakade det då? Hur gott som helst, blir vårt svar. Kanske vi kunde haft fler tomater i, men tomaterna vi hade i var i alla fall supergoda och helt ekologiska, odlade hemma i Ankis föräldrars uterum. Kan inte bli bättre än så...

I kväll har vi kockat lite thailändskt för första gången (märks det att vi längtar tillbaka?), det blev grillat med en smarrig thaiinspirerad sallad och en lite starkare sås. Nyfikna? Receptet kommer i morgon... Håll ut!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Det här lät hur gott som helst, det msåte jag prova.

    Nadja

    SvaraRadera
  2. Gud vad gott det lät! Nu blev jag hungrig igen...;)

    SvaraRadera
  3. Risotto är gott men jag tycker att den kräver för mkt jobb. Orkar inte stå vid spisen och röra hela tiden. Lat, javisst! :)

    SvaraRadera
  4. Ojojoj....det får kanske bli fredagsmaten. Har lite tomater som jag norpat i syrrans enorma tomatodling. Risotto är ju sååå gott!!!

    SvaraRadera
  5. Så kul - för mig är det precis omvänt, jag har först lagat mycket av Jamies varianter innan jag i somras stötte på Nigellas variant med citron och äggulor. Båda underbara!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!