1 hel kyckling på ca 1½ kg
1 liter vatten
1 dl grovt salt
Blanda samman i en stor skål och rör till saltet har smält.
Lägg kycklingen med bröstet ner, täck över och ställ i kylen ett dygn.
Ev. kan man behöva vända på kycklingen så hela får ligga i lagen.
timjan
färsk persilja
½ g saffran
2 krm paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm nymald svartpeppar
1 hel vitlök
1 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
Lägg lergrytan i blöt minst 30 minuter innan den används.
Ta upp kycklingen och låt den rinna av.
Lägg timjan och persilja inuti, bind om så att vingarna och låren hålls in.
Blanda samman cayennepeppar, svartpeppar, paprikapulver och saffran och krydda kycklingen runt om.
Lägg kycklingen i grytan med bröstet uppåt.
Dela vitlöken rakt av så klyftorna blottläggs och lägg ner halvorna sidan om kycklingen.
Slå i vin och fond och lägg på locket.
Ställ in grytan i kall ugn längst ner.
Ställ in temperaturen på 200 grader och låt grytan stå inne ca 1½ timme.
1 dl crème fraiche
1½ dl matlagningsgrädde
spadet från grytan
persilja
maizenaredning
Sila från spadet ner i en gryta, tryck på vitlökshalvorna så de avger sin vätska och ta bort så mycket fett från spadet som möjligt.
Låt det reducera till hälften och rör ner crème fraiche och grädde.
Smaka av med salt och peppar, red av och tillsätt till sist hackad persilja.
Nämnde vi att såsen blir fantastiskt god...?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Mums mums! Haha här kan vi snacka om att slicka skålen :)
SvaraRaderaJa, det är väl känt att vi skåningar gillar sås att "asa pärorna i...". Låter skitgott!!
SvaraRaderaDet låter ju fantastiskt gott på alla sätt och vis.
SvaraRaderaDet här låter helt sjukt gott! Jag älskar saffran i mat, och jag älskar sååås!
SvaraRaderaÅh vad jag önskar mig en lergryta! Maten ser fantastiskt god ut :)
SvaraRadera