lördag 30 oktober 2010

Lammstek med örter och krossade tomater

Tack så mycket för alla gratulationer från er! Tänk vilken lyx att få så mycket uppmärksamhet...:) Det blev en härlig kväll, vinet smakade mer och lammsteken var nog den godaste tillagningen vi någonsin gjort! Förmodligen berodde det på en makalöst god sås!

Bilden som vi tog på mattallriken gör inte alls den underbara såsen rättvisa men vi lägger in fotot ändå:

Illstorpsstek

Illstorpsstek
1 lammstek
2-3 msk flytande honung
1 burk krossade tomater
1 dl olivolja
½ dl sherry
2 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk rosmarin
3 msk smör
svartpeppar och salt
2-3 dl grädde
Lägg steken på kraftigt ugnsfolie på en braspanna.
Hacka vitlöken och strö den över steken och ringla därefter på honungen.
Häll på de krossade tomaterna, olivoljan och sherry.
Lägg på rosmarinkvistarna och klicka på smöret.
Stick in en kötttermometer och slut folien runt steken.
Stek köttet på 200 grader till den uppnår önskad temperatur; 60-70 grader ger en rosa stek, 75-80 ger ett genomstekt kött.
Öppna upp folien mor slutet så steken får lite färg.
Häll ner stekskyn i en gryta och ta bort det översta lagret av fett som bildats.
Det gör man enklast om man tar hushållspapper, viker samman det några gånger och lägger på såsen, då sugs fettet upp i pappret.
Tillsätt 1-2 dl vispgrädde (smaka av hur mycket du vill ha i) och låt såsen koka upp.
Servera med rostade rotfrukter och en citronklyfta.
Något som blev väldigt gott att klicka på var Balsamcrème.

Nu ska vi stressa vidare i refrängen, det kommer nämligen middagsgäster till oss i kväll, ja alldeles strax faktiskt. Allt är klart förutom vi då, så det blir att hoppa in i duschen och sedan hoppa vidare ner i kläderna.

Hur gör ni i kväll, firar ni kanske lite Halloween? Hur som helst så hoppas vi att ni får en bra lördagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Stort grattis i efterskott! Hoppas att Håkan hade en fin födelsedag. Lammstek är ju aldrig fel! :-)

    SvaraRadera
  2. Jamenalltså! Har ni någonsin sett en snygg bild på en sås?
    Själva jag tycker att det ser alldeles läckert ut och det räcker väl? ;)
    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  3. Har precis ätit en helt underbar middag med lammstek och härlig sås, gjorde inte riktigt likadant som er, recept kommer såklart senare ;-) Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  4. Grattis i efterskott!! :)

    Och så himla god mat!! :)

    / Jenny

    SvaraRadera
  5. nä, det blev inget halloweenfirande för min del. vi hade kompisar över på middag och spelade TP. mycket trevligt!

    och den där såsen ser helt galet god ut. jag är en riktigt såsoman, och har en hel hög med sparade såsrecept som provas lite titt som tätt. denna ska provas snarast, kan jag lova!

    SvaraRadera
  6. Grattis i efterskott! Sherry kan pimpa det mesta. Gott!
    Jag har varit helt inställd på att fira nästa helg, så det känns som jag missat allt...

    SvaraRadera
  7. Karin; Tack. Nej en lammstek är alltid gott, men denna var något extra.

    Lena; Nej, just sås är nog inte helt enkelt att få till på bild. Men denna hade en tendens att se ut som något helt annat än vad det var... Men är du nöjd så är vi nöjda! :)

    Martina; Ska bli kul att se vad n hade till er stek.

    Jenny; Tack. Jajamensan, det var väldigt smarrigt.

    Charlotta; Ja prova såsen, den var verkligen riktigt god. Kul med en spelkväll.

    Remsan; Tack. Ja, sherry kan konsten att piffa till mat.
    Då ska du kanske inte gå ut och göra "Trick or treat" nästa helg...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!