5 dl vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl neutral olja
1 dl kruskakli
9 dl vetemjöl
Blanda hälften av vattnet med råg- och vetekross och låt det småputtra 5 minuter.
Häll i resten av vattnet och låt det svalna till 37 grader.
Smula jästen i en skål och häll i krossröran, blanda ner salt, olja och kruskakli.
Arbeta i mjölet till degen blir fast och låt den jäsa övertäckt i 20 minuter.
Ta upp degen och knåda, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Dela i önskat antal bitar och forma bullar som du lägger på en bakplåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
Grädda mitt i ugnen, 15 minuter på 225 grader.
Känns som att det kommer att bakas en hel del bröd och bullar i vårt kök nu, kanske nyhetens behag? Hur som helst så har vi en hel del recept som vi ska beta av i vår "prova på hög", flera har vi hittat hos andra trevliga matbloggar. Har ni kanske något favoritrecept som ni vill dela med er av?
I morgon har vi lite firande, det är nämligen 15 (!)- årsjubileum för Anki & Håkan!!! Herrejisses, vad tiden går... Men eftersom det är Quizzkväll och det börjar närma sej final, så kommer vi att spendera kvällen med att gnugga geniknölarna, man måste ju ställa upp för laget:) Så champagnen korkar vi inte upp förrän på fredag, då till den riktig firarmiddag.
Nu ska vi smaska i oss lite äpplekaka och kolla på bönderna på tv4, vad gör ni själv en kväll som denna?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
De skall jag nog ta och baka, har ju både vetekross och rågkross hemma
SvaraRaderaGör du det, så bakar vi dina goa bullar! :)
SvaraRaderaåh, jag hade varit SÅ glad om någon hade kommit hit och bakat till mig idag! jag ligger hemma och är förkyld, och åter med ett icke-användbart kök. grr.
SvaraRaderaSå gott med nybakat bröd! :-)
SvaraRaderaOch Grattis till årsdagen.
/ Jenny
Charlotta; Synd att det är så långt mellan oss, annars hade vi minsann kilat över med lite bullar till dej. Krya på dej! (men vad har hänt med köket?)
SvaraRaderaJenny; Tack!
De såg jättegoda ut! Och vilken härlig blogg, hit kommer jag tillbaka och tittar igen. :-)
SvaraRaderaErika; Välkommen in i vårt kök och tack för de fina orden!
SvaraRadera