lördag 13 november 2010

Drink med äpplen och basilika

I kväll intas vårt kök av en styck "gästkock" som ska kocka tillsammans med Håkan. Det är nämligen åter dags för Håkan och Ankis svåger Affe att bjuda sina respektive på middag igen och denna gången blir det alltså här hemma hos oss. En kycklingrätt kommer det att bli, men mer än så vet ingen mer än kockarna i nuläget och tills det är serverat förblir det en välborgad hemlighet. Efterrätten kommer att innehålla äpplen och så även fördrinken.
Igår provade vi nämligen en av de absolut godaste drinkar vi någonsin hällt i våra strupar och vad vore vi för människor egentligen om vi inte delade med oss av denna upplevelse. Drinken hittade vi hos Remsan, en kanonkälla när man vill prova nya goda drinkar. Basil'n Apple heter denna höstdrink och den görs såhär:

Äppeldrink   2 glas
20 basilikablad
1 syrligt äpple, rivet
4 cl citronjuice
16 cl färskpressad äppeljuice (vi tog Kiviks Längtan)
10 cl vit rom (det gick även bra med Havana Club 3-årig)
is
Slå is i två glas och häll på rom.
Muddla det rivna äpplet med basilikablad och citronjuice.
Ju längre du muddlar desto med basilikasmak och grön färg får du.
Blanda med äppeljuicen en shaker och skaka.
Sila sedan ner i glasen och njut.

Bild har vi ingen, ni får helt enkelt kika in hos Remsan och kolla hennes bild.
Däremot får ni en bild av kvällens dukning som tyvärr inte riktigt blev som vi tänkt oss, det skulle stått flera små glas med röda rosor i på bordet. Men vad gör man när de är slut i affären?

Minimalistiskt så det förslår!

Gårdagens middag kan vi också lägga en bild på. Det blev grillad hel fläskfilé, klyftpotatis (som ni för övrigt hittar en jättebra beskrivning på hur man gör här, hos Lena), barnförbjuden vitlökssås och en supergod avocadosallad. Receptet på salladen hittade vi hos Birgitta och ni hittar den här.


Barnförbjuden vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonäs
1 msk fransk senap
1 skvätt vitt vin (smaka hur mycket ni vill ha i)
2 vitlöksklyftor
Blanda allt i en skål, smaka av så ni får såsen som ni vill ha den.

Så till vinet, Dão Casal Mor Reserva, nr 12520, för ynka 55 kronor på systembolaget. Ett Portugisiskt vin som passade riktigt bra till grillat, säkert hade det även passat till en gryta.


Nej, vänner, nu får det räcka för idag. Gästkocken med sambo anländer strax och vi bör väl vara duschade, väldoftande och helst också klädda när de kommer hit. Annars kanske det blir lite konstigt...
Vad gör ni ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Vad roligt att ni gillade drinken! Mandarinmojiton smakade precis som det låter, som en mojito med smak av mandarin. Gott :-)
    Jag är kass på dukning. Jag har nästan aldrig någon dekoration på bordet...
    Men så kul med gästkock! Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Oj så gott det låter. Vi köpte hämtmat ikväll och det var INTE gott...

    Ha en trevlig kväll.
    -Mama Skogly

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  3. Hoppas ni får en trevlig kväll.

    / Jenny

    SvaraRadera
  4. Gulle! Tack för länken!
    Er dukning gick inte av för hackor fast ni inte hade rosor och/eller annat klorofyll!
    Mycket smakfullt!

    SvaraRadera
  5. Hoppas det blev en god middag med gästkocken, fast det är jag ganska säker på ;). Inte fel alls att bli serverad lite god mat i sitt eget hem utan att behöva "röra i grytorna" själv. (ja för Ankis del vill säga ;)

    SvaraRadera
  6. Remsan;Då tar vi och provar mojiton nästa gång.

    Erika;Det finns inga genvägar till den godaste maten,eller hur :)

    Jenny:Ja tack, det blev det.

    Lena;De nada.Den enda kloryfyllen var salladen på bordet.

    Kaksmulan;Jo tack det är inte illa med gästkockar.

    SvaraRadera
  7. Åh vilken härlig idé med gästkock!
    Allt verkade väldigt gott och jag kan tänka mig att ni hade trevligt också!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!