I dag har Anki varit lite extra ledig från jobbet hela dagen och det har putsats och fejats kan ni tro. En storstädning i köket blev det, så nu är det gnistrande rent över allt (utom spisen eftersom det är Håkans bidrag till köksstädning). Det är den enda gången vi är glada över att vårt kök inte är större och har mer förvaringsutrymme...
Att städa och torka ur i kylen måste vara något av det tråkigaste man kan göra, finns det självrengörande kylskåp? Det finns ju ugnar som gör rent sig själv, mer eller mindre, så det borde ju finnas kylar som klarar av den uppgiften också. Om inte så överlåter vi gärna vår idé till någon uppfinnare som kan tänka sej att klura vidare på idén och göra något bra av den. Vi slipper i alla fall att frosta av frysen, för det gör den själv, och det är vi så glada för!
I går skrev vi ju att vi skulle på besök av Lars-Agne till middag och det var precis vad vi fick. Det är nämligen vad vi kallar lasagne i vårt kök! Eftersom Anki var ledig under dagen så passade hon på att kocka till en stor form, perfekt att frysa in resterna till en dag då det är knapert med tid till matlagning.
Lasagne a'la Mårtenssons
I omgång av "Kanske världens godaste köttfärssås"
Pastaplattor
Ostsås
75 g smör
3/4 dl vetemjöl
5-7 dl mjölk
riven ost (vi tog Västerbotten, så klart)
salt och peppar
Smält smöret och vispa ner mjöl så det blir till en degliknande massa.
Vispa därefter i mjölk, lite i taget, rör konstant under tiden det får koka upp.
Späd med mer mjölk till det blir den konsistensen du vill ha på din sås.
Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner den rivna osten.
Smörj en ugnsfast form och slå först i ostsås så det täcker botten.
Lägg på ett lager plattor, därefter ca, 1/3 köttfärssås och ett lager plattor till.
Slå på ostsås på plattorna, ytterligare 1/3 köttfärsen, plattor och ostsås.
Den sista köttfärssåsen slås på och på den slås den sista ostsåsen.
Vill man kan man riva över ost innan man ställer in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, prova med en sticka och känn så plattorna är genomkokta.
Nu ska vi provsmaka pepparkakor som vi fått av Håkans mormor Agnes. De brukar falla oss i smaken och lär säkert göra det även denna gången.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Taaack! :) Längtar efter att få testa den, har aldrig gjort det förut.
SvaraRaderaLyxigt med chokladfontän på hotellfrukosten, men supertrist med blockchoklad! Så kan man ju inte göra. Förstöra en så fin idé med trist choklad. Ska det va så ska det ju va ordentligt :)
Ja här är lasange en populär rätt då även lax och kyckling är inte heller dumt, men fick tips om en god vegetarisk lasange som jag inte testat ännu, men den kan man ju ha kallskuret kött till om man vill.
SvaraRaderaAtt vi hade gemensamma bakanta visste jag inte ;) Den där Lars-Agne brukar besöka oss också ganska regelbundet. Han är en go en och lika bra när han kommer på återbesök.
SvaraRaderaSjälvrengörande kylskåp vill jag också ha ett, gärna ett som hittar saker i det åt mig också.
Lasagne är ju så gott. Nu var det ett tag sen vi åt det hemma här, kanske är dags. :-)
SvaraRaderajag älskar lasagne, speciellt mammas (såklart)... lasagne kan man aldrig få för mycket av, som italienarna brukar säga. höhö.
SvaraRaderahoppas att ni får en fin helg!
Jahapp, nu blev jag hungrig...;)
SvaraRaderaTrevlig helg på er!
Malin; Vassego. Nej blockchklad hör inte hemma i en fontän...
SvaraRaderaTina; Låter spännande, får hålla utkik efter receptet.
Kaksmulan;Så trevligt att fler får besök av honom, han är alltid lika välkommen.
Men visst hade det varit bra.
Erika; Visst är det!
Charlotta; Precis som mammas köttbullar då. Detsamma önskar vi dej!
Erika; Okej, ut i köket med dej. Detsamma till dej.
Ha ha där va ni lite lurtig, Lars-agne vem är det tänkte jag? Jo han brukar besöka oss också ibland men nu vad det ett tag sedan.. Såg jätte gott ut..
SvaraRaderaVäxelhäxan; Visst var vi! Tack!
SvaraRadera