söndag 7 november 2010

Rosmarinkex

När vi hade blomkålssoppa till kvällsmat för ett tag sedan så hade Anki bakat kex, med rosmarin i, som vi åt till. Dom blir härligt salta och får en härlig mjuk rosmarinsmak och passade perfekt till den mjuka soppan. Ett bra sätt att använda rosmarinen som kanske blivit över från någon matlagning. Vi har bakat med rosmarin tidigare men då blev det en mjuk kaka, är ni sugna på att testa den så hittar ni receptet här.

kex med rosmarin

Kex med hackad rosmarin
3½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
2 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl vatten
1 dl olivolja
flingsalt
Rör samman mjöl, bakpulver, salt och rosmarin.
Tillsätt vattnet lite i taget och därefter 3/4 av oljan och knåda några minuter.
Dela degen i 6 bitar och tryck ut dom i ca 12 cm rundlar på ett bakplåtspapper på en plåt.
Pensla med olja och strö på flingsalt.
Grädda i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.

Visste ni att man på medeltiden använde rosmarin som rökelse och i oljor och att man trodde att den skyddade mot onda makter? Rosmarin anses vara bra för minnet och mot huvudvärk, dessutom stimulerar den matsmältningen. Ett bra tips på att använda kvistarna är att ha dom som grillspett, de ger en härlig smak till det som ni trär på och grillar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Jag har aldig bakat kex. Dock funderat på det många gånger då vi äter en hel del dessertostar. Dessa låter goda. Kanske kunde vara goda till chevre?

    SvaraRadera
  2. Håller med Remsan, har också funderat på att baka kex men aldrig gjort det. Jag testade en getost med vitlök och rosmarin igår det hade suttit fint med lite av dessa kex till. Får hamna i att testa högen!

    SvaraRadera
  3. Seriöst med egna kex! Det har jag aldrig bakat. Men jag kan tänka mig att det är jättegott!

    SvaraRadera
  4. Det lät gott med rosmarinkex. Har ni testat Wasas tunna Delicate thin crisps med Flällbrynts tomatost med feta? Men skyll inte på mig om ni testar och blir beroende. Det blev nämligen jag.

    -Skogly

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. Nu glämde jag skriva att det ska vara kexen med rosmarin och salt...
    -Skogly igen.

    SvaraRadera
  6. Vacker bild! Ser så rustikt och gott ut =)

    SvaraRadera
  7. rosmarin är nog den enda kryddan jag inte tycker om, den smakar för mycket blomma för mig. men man kanske kan byta ut rosmarin mot timjan eller basilika?

    klart man ska visa i bloggen att man äter "vanlig" mat ibland också, vissa matbloggare kanske inte ens vet vad falukorv och makaroner är eftersom de äter så avancerad mat jämt ;)

    vi hittade inga fjortonåringar i helgen, jag vet inte alls vart de befinner sig nuförtiden. kanske får leta upp ett högstadiedisco till nästa helg...

    SvaraRadera
  8. Oj vad roligt att baka egna kex! Den tanken har inte ens slagit mig, men det skulle vara jättekul att prova! Ska spara detta recept till ett bra tillfälle :)

    SvaraRadera
  9. vilken fantastiskt fin bild! jag har heller aldrig bakat kex (tror jag) och de här är precis i min smak - jag älskar nämligen rosmarin :)

    SvaraRadera
  10. Remsan; Passar säkert bra till en chevreost. Du får testa o meddela oss sen hur det passade ihop.

    Kaksmulan; Getost med vitlök och rosmarin låter ju gott.

    Helena; Tack. Det var inte så svårt alls, prova!

    Erika; Nej, dom har vi inte provat. Ska hålla utkik efter dom i hyllorna.

    Cecila; Tack!

    Pernilla; Går säkert att byta rosmarinen mot den örten du gillar.
    Finns det inga ungdomsgårdar nu för tiden? Sen förstår vi inte alls vad du menar med korv o makaroner... det måste du ha sett någon annan stans...:)

    Vanilla; De är så enkla att göra, ska bli kul att se om du gillar dom.

    Charlotta; Tack! Älskar du rosmarin ska du absolut baka dessa!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!