Fiskgratäng med perfekt mos 3-4 port
Perfekt Potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl grädde eller mjölk, vi tog grädde
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
Koka potatisen mjuk, slå bort vattnet och låt den ånga av.
Mosa, gärna med elvisp, tillsätt vätska, ägg och smör.
Blanda ordentligt och smaka av med kryddorna.
Spritsa ut det runt kanterna i en smord, djup ugnsfast form som ställs i ugnen på 225 grader till moset fått färg, ca 5-10 minuter.
500 g fiskfilé, vi hade torsk
1 dl vitt vin
2 dl vatten
Sjud fisken sakta i vin och vatten på svag värme till fisken är vit och fast.
Ta ur fisken och låt den rinna av ordentligt (slå inte bort vätskan) och lägg den i gratängformen.
Ta ur fisken och låt den rinna av ordentligt (slå inte bort vätskan) och lägg den i gratängformen.
Gratängsås
1½ msk smör
2 msk mjöl
2 dl fiskfond från fiskkoket
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
2 äggulor
1 dl riven västerbottenost eller annan lagrad ost
salt och peppar
Sila vätskan fisken kokade i och låt den koka samman till det återstår ca. 2 dl.
Fräs smör och mjöl i en gryta och späd med fiskfond, grädde och smula ner buljongtärningen.
Låt det sjuda ett par minuter och ta det sedan från värmen.
Rör försiktigt ner äggulor och ost, smaka av med kryddor och tillsätt ev. hackad dill eller persilja och häll det över fisken.
Gratinera i ugnen ca 10 minuter.
Vill man kan man garnera med t.ex kräftor eller räkor.
Idag blir det en tomte från paraden som nästan ser lite väl "riktig" ut, han har nästan ett verkligt ansikte, eller vad tycker ni? Anki tyckte nästan det var lite obehagligt att fotografera honom när hon plötsligt upptäckte hur verklig han ser ut, kanske det tog fram hennes rädsla för tomten som hon hade när hon var liten?
"Men jag är inte farlig, jag är bara en tomte med ett gulligt, ulligt får på armen..."
x
Det där ser ut som en sån där riktigt klassisk fiskgratäng. Väldigt fin.
SvaraRaderaErka; Tack!
SvaraRaderaJag gillar fiskgratäng, men har glömt bort den ett tag. Tack för påminnelsen!
SvaraRaderaTomten såg lite väl riktig ut, jag håller med.
Erika; Varsågod, det var så lite så. Då skulle du se honom i närbild, huga!
SvaraRaderaÅååå.....fiskgratäng!! Så gott!! Me like!! Speciellt med ett krämigt "riktigt" mos....mmm....
SvaraRaderaFiskgratäng är en riktig favorit.
SvaraRaderaFin tomte! Men varför har han ett litet lamm under armen tro, ska han till att bygga på pälsrocken? Hm!
;-)
Sofie; Då får du prova denna, riktigt god!
SvaraRaderaTina; Usch nej, hemska tanke, stackars lilla lamm!
Så gott med fiskgratäng! Får det bli någon dag snart igen helt klart.
SvaraRaderaHåller med om tomten, läskig!
fiskgratäng!! är min favorit ;d jag ska prova snart men om man inte koka fisk med vit vin kan man använder bara vatten det går bra också va? (ingen alkohol i mat hehe)
SvaraRaderaKaksmulan; Visst är den lite skrämmande. Men fiskgratängen är allt annat än läskig.
SvaraRaderaSana; Du kan köpa matlagningsvin i din vanliga mataffär, smakar nästan vin men är helt alkoholfri.
Det ser ut som en riktigt smarrig fiskgratäng! Så gott!!!
SvaraRadera:-)
Åh så gott det ser ut!!
SvaraRaderaåh, den där cocillana-historian låter hiskelig! det är bara att konstatera, den medicinen är the breed of the devil. nästan i alla fall :)
SvaraRaderaMatbloggen; Helt rätt, så gott!
SvaraRaderaOvanligt gott; Tack!
Charlotta; I princip livsfarlig!:)
Vilken fin fiskgratäng! Härliga färger! Synd att jag inte gillar fisk, alltså, men skulle jag bli serverad den här skulle jag kanske ändra mig! :-)
SvaraRaderaHelena; Tack! Då är du välkommen nästa gång det kockas fiskgratäng hos oss så ska vi nog få över dej på vår sida:)
SvaraRaderaSå gott med fiskgratäng. Vi åt också fisk fast med moset bredvid igår.
SvaraRaderaTomten såg verkligen verklig ut. Har nog inte vågat ha honom hemma hos mig...