Dagens måltid i vårt kök blev en succé, om man gillar lax det vill säga. Den syrliga såsen gjorde vi på smetana, ett laktosfritt lite lyxigare alternativ till crème fraiche. Vi fick ett erbjudande om att prova på att använda det för ett tag sedan men vi har haft problem med att hitta den i affärerna, men så idag så fanns den på Willys. Det smakade inte så syrligt som crème fraiche, lite mer gräddigt.
Fiskfilé med het mangoröra och syrlig limesås 4 portioner
600 g fiskfilé, t.ex lax eller makrill
2 msk smält smör
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda samman och pensla fisken.
Stek fisken på ett grilljärn eller grilla på en grill. Servera med mangoröran och limesåsen.
Mangoröra
1 mogen mango eller 300 g frusen mango
2 msk hackad purjolök
½ tsk sambal oelek (eller mer om du gillar det hett)
lite pressad limejuce
Hacka mangon i grova bitar och blanda med de övriga ingredienserna, smaka av men tänk på att ju längre röran får stå desto mer smak får den.
Limesås
2 dl smetana, eller crème fraiche
skalet och saften från ½ lime
Rör samman och låt stå en stund innan serveringen.
Har ni börjat planera er nyårsmeny än, den är kanske färdigplanerad sedan länge? För vår del blir det catering på nyår (eller hämtemat...) från en av stadens restauranger som vi vet sedan innan har bra mat. Vi har båda gjort olika val vad gäller förrätt och varmrätt, men valt samma efterrätt. Ska bli riktigt spännande att se om maten lever upp till våra förväntningar.
Behöver ni idéer på någon rätt till er nyårsmeny så kanske ni hittar något här:
Förrätter:
Lax och räkbakelse
Räkcoctail
Kräftsoppa
Varm macka med gratinerad getost
Varmrätter
Baconlindad fläskfilé
Oxfilé med vitlökspotatis
Ilstorpsstek på lamm
Italiensk kycklingfilè
Efterrätter
Chokladpannacotta
Citronglasstårta
Nutellamousse
Coca-Cola kaka
xx
Vad härligt gott det ser ut! Jag har några mangos som ligger på "mogning". Smetana gillade jag skarpt! Coca cola kakan ska jag testa framöver.
SvaraRaderaHa ett riktigt Gott Nytt År!
alltså, nutellamousse - jag vet inte om man kan komma närmre himlen än sådär? är det liksom möjligt? jag vill ha, nuuuuuuu!
SvaraRaderahoppas att maten blir bra! vi har efter många om och men, enats om det här: soppa till förrätt (ev jordärtskockssoppa, med kammussla för de som sysslar med sådant), oxfilé till varmrätt (ingen aning om med vad och ingen aning om vilket veg-alternativ jag kommer äta) och CB till efterrätt. det kommer bli kanon! hoppas jag.
Vilka härliga förslag på nyårsrätter och som vanligt spanar jag in efterätterna först :-)
SvaraRaderaKan jag lämna in en beställning och få det levererat efter kl 22, när jag har slutat att jobba? ;)
SvaraRaderaJag tar Kräftsoppa, Oxfilé och Citronglasstårta!
Vad gott!! Har just undrat vad man ska använda smetana till...
SvaraRaderaTack för tipsen! Håller just på att spåna dessert.
Mangosalsan verkar ju hur god som helst! Våra planer för nyårs gick i stöpet eftersom syrran fick magsjuka, så vi fick planera om. Så kan det gå. Gott slut på er!
SvaraRaderaFisk äter vi alldeles för sällan, jag själv älskar fisk både insjö o ädelfisk....och sommaren då man få röka abborre och lägga det på ljusugnsbröd....o nu rinner snålvattnet.
SvaraRaderaNyårsmeny är klar för ett bra tag sedan..även förbered. Eftersom jag jobbar nyårsafton måste man ligga steget före,menyn kommer snart in på bloggen. =))
Gott slut!!
Karin; Tack! Kakan kan vi verkligen rekommendera, smarrig. Detsamma till dej!
SvaraRaderaCharlotta; Helt klart, med Nutella kan det inte bli annat än gott! Låter som en god meny, hoppas du kommer på nåt gott till dej oxå.
Cupcakesfluffan; Tack! Då kör du baklängesmiddag då kanske? :)
TinaN; Ok, men det kostar...:) Bra val!
Sofie; Tack själv! Ska bli spännande att se vad du gör för dessert.
SvaraRaderaErika; Frisk, söt och hur god som helst blev den. Usch, inte roligt alls med magsjuka.
Tina; Bra att vara ute i tid, speciellt när man ska jobba på självaste dagen. Detsamma!
Jag bestämde årets nyårsmeny först idag faktiskt, men jag hoppas att den blir lyckad! Jag vill önska er ett riktigt gott nytt år!
SvaraRaderaKram Karin
Karin; Då hoppas vi menyn blir bra! Detsamma önskar vi dej.
SvaraRadera