lördag 4 december 2010

Köttgryta med glögg

Denna lördag är Håkans jobblördag, hela långa dagen, och när han kommer hem ikväll så väntar det en god gryta på spisen. En gryta som gjordes tidigare idag och som skänkte underbar doft i köket, en doft av glögg närmare bestämt. Som om det inte var nog så smällde jag till med en snabbvariant av pepparkakor också, så ni kan ju bara tänka er vilka väldofter som har spridits från vår lägenhet denna eftermiddag...


Gryta med glögg    4 port
600 g grytbitar av oxkött
2 dl vinglögg
½ dl soja
1-2 dl vatten
1½ msk kalvfond
7 enbär
2 lagerblad
1 tsk rosmarin
10-15 smålökar
100 g färska champinjoner
1½ dl grädde, visp- eller matlagningsgrädde
maizenaredning
Bryn köttet runt om och lägg över det i en stekgryta.
Tillsätt alla övriga ingredienser, utom lök, svamp och grädde, och låt det koka 30 minuter.
Kvarta svamparna och tillsätt, löken och grädden i grytan och låt det koka ytterligare 40-50 minuter.
Red av med maizena och ät med kokt potatis, gärna pressad.

Förutom matlagning och bak så har dagen ägnats åt lite städning, där jag tyckte det kunde vara en bra idé att dammsuga datorn och då råkade få ner en av tangenterna i dammsugarpåsen... Efter att ha dissekerat påsen (örk!) så hittade jag knappen men hur jag ska få fast den på tangentbordet är ett mysterium. Någon bra idé kanske? Ett förslag jag fått är att klistra fast den, undrar om det går...
Blir väl att ringa till vår datorhjälp, Freddy, och höra vad man ska göra.

Dagens tomte vilar upp sig inför julstressen som snart börjar. Kanske har ni känt av den redan?

Nu ska det skalas potatis och luftas vin! Ha en fortsatt bra lördagskväll/ Anki

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Jag är himla sugen på en mustig och värmande gryta såhär i vinterkylan.

    SvaraRadera
  2. Gott med glögg i grytan! Själv gjorde jag en portergryta igår men lingon. Men tror ni att jag hunnit få upp den på bloggen? Nädå, jag har ju bakat saffransbröd också.
    Förresten... går det inte bara att "klicka" tillbaks den lossnade tangenten? Kan annars rekommendera en "massa" från Coolstuff att rengöra tangentbord med!

    SvaraRadera
  3. Glögg är verkligen perfekt att skvätta i maten. Så gott med en kryddig gryta. Vilka fina vinterbilder ni tagit. Visst är det vackert nu. Barnen tycker vi ska åka pulka hela dagarna :-)

    SvaraRadera
  4. Vanilla; Visst sitter en gryta perfekt i kylan.

    Frostrosor; Man kan ju faktiskt inte hinna med att lägga upp allt... Vi har fortfarande några sillar som ska in, när det nu ska bli. Ska genast kolla in hos Coolstuff. Nej, det går inte att trycka tillbax tangenten, tyvärr. Men det ska nog gå att lösa på nåt sätt.

    Remsan; Tack! Så klart man ska spendera dagarna i pulkabacken, härligt trött blir man efteråt

    SvaraRadera
  5. Ja, det låter ju inte dumt alls! Jag är inne i någon julkoma just nu och vill att det mesta ska smaka glögg, pepparkaka och saffran. Får nog ta och testa denna grytan. Låter underbart god!!

    SvaraRadera
  6. Sofie; Nej precis, inte alls dumt. Helt klart värd att testas.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!