onsdag 19 januari 2011

Chokladbrownies med turkisk peppar och lime

Denna onsdagen har Anki haft sin lediga dag från jobbet vilket känts som det var väldigt välbehövligt. Skönt med en extra ledig dag mitt i veckan och just denna onsdagen har ägnats åt lite olika välbehövliga sysslor i hemmet. Eftersom Majoren har bjudit in några nya vänner att bo hos oss så behövde våra köksskåp omorganiseras, dessutom har våra kokböcker fått en ny plats att stå på. Det ena följer oftast det andra så vi lär nog fortsätta sortera ut både här och där, det behövs verkligen ibland.


Som om det inte räckte med omorganisation så har en makalöst god kaka har blivit bakad. Chokladbrownies med smak av lime och turkisk peppar blev det och den föll oss båda i smaken. Receptet har vi klippt från någon (?) veckotidning:


Salta chokladbrownies med lime
250 g mörk choklad, gärna 70%
150 g smör
5 ägg
4 dl strösocker
rivet skal från 1½ lime
2½ dl vetemjöl
2½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
50 g turkisk peppar
Bryt chokladen i småbitar och smält med smöret i ett vattenbad.
Vispa ägg och socker och tillsätt limeskal.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Rör därefter ner chokladsmöret och krossad turkisk peppar.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna med måtten 25*35 cm.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 25 minuter.
Känn med en provsticka så de är klara.
Har du inte en långpanna med det måttet så gör som vi; vik upp kanterna på ett smort bakplåtspapper och bröa pappret.
Ställ därefter din vikta form i en långpanna och stabilisera runt sidorna med aluminiumfolie innan du slår i smeten. Funkar perfekt!

Vi tog en liten provsmakning framför tvn där det visades ett gammalt avsnitt av Jamie Olivers "Nakna kocken" på tv8. Kul att se de tidiga avsnitten igen, det är ju ett tag sedan han började sin karriär som tv-kock och man ser snabbt skillnaden mellan då och nu...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Visst är det skönt med en ledig dag mitt i veckan. Det har jag nästa vecka!!

    SvaraRadera
  2. Vilka mumsiga brownies, låter inte helt fel med turkisk peppar och lime :-) .

    SvaraRadera
  3. Sofie; Ja, det känns lite extra bra så där mitt i veckan.

    Cupcakesfluffan; ack, ja det blev en helt perfekt smakbrytning.

    SvaraRadera
  4. Det låter ju helknasigt, men samtidigt helgott med turkisk peppar i brownisen! :)

    SvaraRadera
  5. Vad spännande med turkisk peppar!

    Igår skickade jag er ljusstake, meddela gärna när den har kommit fram så jag vet :)

    SvaraRadera
  6. Älskar kombinationen choklad och apelsin - så choklad-lime låter lovande! Och turkisk peppar på det - spännande!
    Lediga vardagar är guld värda. Försöker själv smyga in sådana när det finns möjlighet.

    Hälsningar
    Anders och Lena

    SvaraRadera
  7. MåGott; Mer helgott än helknasigt:)

    Mia; Vi tror det är den som vi fick avin om idag, ska hämtas i morgon. Hoppas, hoppas...

    Anders o Lena; Lime ger chokladen mer friskhet än apelsin vilket nog behövs just till det salta i godiset.

    SvaraRadera
  8. Mmm.. vad det lät gott! :)

    Jag har hittat ett mysigt café i Lund. Prova det nästa gång ni är där.

    SvaraRadera
  9. Det låter som en perfekt kombination.
    Detta recepetet måste jag testa!! :-)
    Mums

    SvaraRadera
  10. jag älskar att rensa ur i köket (borde dock göra det lite oftare...) jag ska rensa när jag kommer hem från jobbet ikväll, för imorgon ska vi få plats med en glassmaskiner där lalala.

    åh, visst är det kul att de visar gamla avsnitt med jamie? han ser ut att vara typ tolv där haha. men ack, vad charmig han är!

    SvaraRadera
  11. Härligt med en ledig dag, även om jag inte vill något hellre än att börja jobba nu :-P
    Det där receptet på brownies lär ju supergott! Ska sparas för framtida bruk :-)

    SvaraRadera
  12. Jen; Japp!

    Tina; Mmm, mums. Bra tips, det blir ju en tur dit ibland, även om det är ett tag sedan nu. Lund känns som en riktig sommarstad.

    Matbloggen; Absolut perfekt. Det tycker vi absolut att du ska göra.

    Charlotta; Då kan v se fram mot en hel drös av goa glassrecept hos dej nu?

    Karin; Jätteskönt, fast vi är ju lite mer rörliga än du är just nu.

    SvaraRadera
  13. Det gjorde säkert inte ont att äta den kakan!! =)....lät faktiskt spännande med turkisk peppar som smaksättning.

    SvaraRadera
  14. Tina; Nej det gjorde det verkligen inte, tvärtom...

    SvaraRadera
  15. Oj, spännande recept! Nu vattnas det tom i munnen på dietiststudenten haha Vilket i och för sig inte är så ovanligt ;)

    SvaraRadera
  16. Såg inte helt fel ut! ;-) Jag älskar choklad och lakrits, så det blir till att spara receptet. Tack!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!