Några av herr Janssons huvudingredienser.
Janssons frestelse ca 4 port
800 g fast potatis
1 burk ansjoviskryddad sill (350 g fisk)
3 gula lökar
3 dl grädde (valfri sort) eller gräddmjölk
3-5 msk spad från ansjovisen
vitpeppar
smör
ströbröd
Skala och skär potatisen i tunna stavar, vi kör vår i köksmaskinens rivtillsats.
Skala och skiva lökarna och stek dom en stund utan att de får för mycket färg.
Smörj en ugnssäker form och lägg ett lager potatis i botten, därefter ett lager lök följt av ett lager fisk.
Varva därefter potatis, lök och fisk och avsluta med ett lager potatis som du kryddar med vitpeppar.
Lägg på några klickar smör, slå på hälften av grädden som du blandat med spad och strö på ströbrödet.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 60 minuter men tänk på att tiden beror sig lite på hur tjockt du skurit potatisen.
Efter ca 30 minuter så tar du ut formen och hällerr i resten av vätskan.
Skala och skiva lökarna och stek dom en stund utan att de får för mycket färg.
Smörj en ugnssäker form och lägg ett lager potatis i botten, därefter ett lager lök följt av ett lager fisk.
Varva därefter potatis, lök och fisk och avsluta med ett lager potatis som du kryddar med vitpeppar.
Lägg på några klickar smör, slå på hälften av grädden som du blandat med spad och strö på ströbrödet.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 60 minuter men tänk på att tiden beror sig lite på hur tjockt du skurit potatisen.
Efter ca 30 minuter så tar du ut formen och hällerr i resten av vätskan.
Känn efter med en gaffel så potatisen är färdig innan du hugger in.
x
Tänk om jag ändå var lika duktig på att äta fisk som ni... Vilken fin tallrik, förresten!
SvaraRaderaHelena; Ja, det blir en hel del fisk, vi är nog lite fisktokiga. Tack, ja visst är den fin, det är Röda Rubin från Gefle.
SvaraRaderaJanssons är ju så otroligt gott! Jag gillar också med mycket spad. Håller med föregående talare. Ni är verkligen duktiga på att äta fisk!
SvaraRaderaJansson e en trevlig herre! Honom gillar jag skarpt. På ett av våra julknytis kalas för många år sedan var det en av singelkillarna som gjort Jansson. Den hade lite dålig sälta och ansjovissmak så jag sa lite försynt att det var en väldigt mild ansjovis. Nä, ansjovis det gillar jag inte så den hoppade jag över, blev svaret ;D. Den Jansson pratar vi om än..
SvaraRaderahelt rätt, jansson kan komma mer än till jul!
SvaraRaderaHär är en till som gillar Jansson, både den ni gjort men allra mest min egen Jansson.
SvaraRaderaErika; Ja, Janssons frestelse ska smaka ansjovis..
SvaraRaderaKaksmulan; Visst är han. Hahaha, vilken härlig Janssonhistoria!
Ovanligt gott; Absolut.
Carina; Ok, det kan vi förstå, vi gillar oxå din Jansson!
min pappa älskar jansson! han gillar inte fisk, åh nej, men han gillar jansson. haha.
SvaraRaderaJag önskar så att jag kunde säga att det lät gott... Men det ser fint ut i allafall,det kan jag ärligt säga ♥ jansson är verkligen inte min favorit, som tur är har min mans familj finskt påbrå så på julbordet finns alltid kålrotslåda (inte i närheten av jansson, för mig alltså supergott) kram till er! /Anna ps.jag har lagt en länk till er på min blogg för jag gillar er så mkt, hoppas att det är okej ds.
SvaraRaderaMen är det inte så att det är lite annorlunda smak på den anjoviskryddade sillen än vanlig anjovis. För jag brukar ha i nästan allt spad, fast då är ju burkarna dessutom mindre.
SvaraRaderaGott är det i alla fall.
Yammi säger jag!.. janssons är en riktig aptitretare där man verkligen känner snålvattnet rinner av bara tanken av den.
SvaraRaderaJag gillar inte när den är vattnig... utan den skall vara krämig med bra sälta. Skivor av VB ost på knäcke o kallt mörkt öl!...ja men säg vem kan stå emot nått så gott!!
Charlotta; :)
SvaraRaderaAnna; Tack. Ja, smaken är som baken och man kan ju faktiskt inte gilla allt. Så klart det är ok, så glada vi blir, tack för komplimangen! Kram.
Remsan; Menar du de minismå burkarna med små fiskarna i? Vi googlade lite och hittade bl.a detta; "Det som säljs på burk under namnet ansjovis i sverige är oftast inte fisken ansjovis utan inlagd och kryddad skarpsill. Den äkta fisken ansjovis säljs under namnet sardell. Skarpsillen är inte ens besläktad med den riktiga ansjovisen som förekommer i Medelhavet, utan skarpsillen förekommer vid bohuskusten och i Östersjön. Skarpsillen fångas när den är 11-13 cm lång, kryddas och lagras i 4-6 veckor innan den konserveras på burk." på en sida som heter recepthjälpen. Kan det vara till någon hjälp? Och visst är det gott!
Tina; Nej, vattnig får den inte bli, krämig ska den vara.
Nu i julas var det första gången jag förstod tjusningen med Janssons frestelse. Jag föll som en fura! Innan har jag knappt smakat. Dels för att jag inte gillar potatis överlag, och för att det här med ansjovis inte kändes särskilt lockande (plus att jag alltid haft så mycket annat gott att äta på julbordet att jag inte känt nåt behov av att ge frestelsen en chans). Men så kände jag att det var dags att vidga mina vyer lite. Och GUD I HIMLEN vad gott det är! :D
SvaraRaderaMalin: Prisad vare julen! Ett liv utan Jansson känns som att det fattas nåt...
SvaraRaderaJag har ett erkännade; jag har aldrig gjort Janssons frestelse! Mina 40 första år berodde det på att jag inte tyckte om den och de senaste åren har andra i släkten stått för den delikatessen och jag har inte vågat mig på att göra den. Men i år ska jag! Och jag ska använda mig av ert recept och hoppas jag lyckas :-)
SvaraRaderaMen Malin, så kan vi ju inte ha det! :) Klart du ska våga ge dig på Jansson, vi håller tummarna för din premiär!
Radera