torsdag 27 januari 2011

Ärtsoppa i lergryta.

Ankis far lärde oss skillnaden mellan skånsk och småländsk ärtsoppa igår när vi pratade med honom om att vi hade lagat till den skånska varianten. Så här är det nämligen;
I småländsk ärtsoppa säger ärtan "Här är jag, var är du?"
I skånsk ärtsoppa är det annat ljud i skällan; "Flytta po daj så ja osse får plass!"
Därför är vi nu helt säkra på att receptet vi använde oss av igår var från helt fel landskap, det stod att det var en soppa från Skåne men den måste härstamma från Småland!

Som ni kanske ser, så är det låååångt mellan ärtorna...

Småländsk/Skånsk ärtsoppa i lergryta    (till en 3-liters gryta)
3 dl gula ärtor
1 gul lök
½ tsk mejram
1 tsk timjan
1 liter vatten
½ kg rimmad sidfläsk
Lägg ärtorna i blöt över natten med 2 tsk salt/liter vatten.
Lägg lergrytan i vatten minst 15 minuter innan den ska användas.
Hacka löken grovt, spola av ärtorna och slå dom grytan tillsammans med löken, vattnet, kryddorna och fläsket.
Lägg på locket på grytan och ställ in i kall ugn.
Ställ in graderna på 175, sätt igång ugnen och låt grytan stå inne 3 timmar.
Ta ut och skär köttet i bitar som läggs i soppan innan den serveras.

Vi tyckte inte soppan smakade så förfärligt mycket av någonting egentligen, den behövde saltas men det kan också bero på att fläsket inte var tillräckligt salt. Ni får helt enkelt smaka er fram till hur ni vill ha er soppa.

Nu över till något helt annat, nämligen lite shoppingtips! Ni som följt oss ett tag minns kanske att vi tipsade er om att kika in på en sida som heter Campadre i höstas. Nu vill vi tipsa er om den sidan igen, där säljer de nämligen lite fina saker att pryda köket och matbordet med från CULT, just nu. Bl.a deras fräcka ketchuppump och ett väldigt snyggt set till olja/vinäger som vi klickat hem idag.


Nu ska vi sjunka ner i tvsoffan och käka lite glass. Vi är nämligen tvungna att tömma lite i frysen eftersom det börjar bli trångt om saligheten därinne... Då är det bra att börja med glassen som ligger där, den ska ju inte ligga för länge:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Funderat länge på att göra ärtsoppa. Det är ju så gott! Känns som det kräver lite tid och planering bara. Har några bitar julskinka i frysen som skulle funka fint i soppan!

    SvaraRadera
  2. jag är lite rädd för ärtsoppa, men jag har nog aldrig ätit en hemlagad så det kan ju vara därför... den soppan som kommer i en plastkorv är ju inget att hurra för.

    såna där pumpar säljer de på en av alla outletbutikerna som finns i min "hemby", funderar på att köpa en sån där oljepump så jag slipper hälla olja hejvilt omkring mig varje gång jag lagar mat...

    SvaraRadera
  3. Haha..den var lite kul den! ;)

    Fast jag tror inte att den är helt småländsk med tanke på köttmängden. Den hade nog också varit gles i en småländsk variant....

    Blev det varm punsch till och pannkakor med sylt och grädde efteråt? :)

    SvaraRadera
  4. Haha, det ärtsoppecitatet ska jag lägga på minnet! :-D

    SvaraRadera
  5. Gott med artsoppa oavsett landskap och vilken bra ide att laga i lergryta. Det ar bara att inse, finns ingen atervando...lergrytan far letas fram och dammas av ;).

    SvaraRadera
  6. Gott är det och "rörande" för magen =))...

    SvaraRadera
  7. hahahaha. hurra för ärtsoppa! vi brukar äta en grön variant som är väldigt god.

    hoppas att ni får en fin helg i mårtensson-köket!

    SvaraRadera
  8. Sofie; Jo, planering är ju ett litet måste om man ska göra ärtsoppa. Julskinka passar kanon.

    Pernilla; Inte ska du vara rädd för ärtsoppan, den är inte farlig.

    Tina; Lite varm punsch blev det allt... Men inga pangkakor denna gången, istället blev det glass.

    tina; Ja visst är det ett bra citat! Slit det med hälsan.

    Kaksmulan; Ja, fram med lergrytan nu.

    Tina; Hahaha, visst blir magen lite rörd.

    Charlotta; Mmm, den gröna är oxå smarrig. Detsamma till er!

    SvaraRadera
  9. Oooops, efter att ha läst detta kommer vi att närma oss ärtsoppa med betydligt större hänsynsfullhet än tidigare, kanske tom med lexikon under armen - vem vet vad som poppar ut!!!
    Ärtsoppa är gott - hmmm...ständigt denna lergryta!!!
    Ha en skön kväll!!!
    //Lena och Anders

    SvaraRadera
  10. Haha, vilket bra sätt att skilja på sopporna! :-) Och ni gör HELT rätt i att rensa ut glassen först! Den är ju prio nummer ett! :-)
    Bally hälsar att ni absolut borde skaffa hund, och själva vet vi inte vad vi skulle göra utan vår lille vovve, han ger så mycket glädje och kärlek i vardagen. Eftersom Bally vill träffa en tjej röstar han för att ni skaffar en tik i hans storlek. :-)

    SvaraRadera
  11. ärtsoppa har jag aldrig gjort själv, men sedan så äter jag ju inte det, undrar just om sambon gör det, har aldrig tänkt på att fråga honom, vi har ju ändå varit tillsammans i 9 år :-), men jag är ganska säker på att han gillar det

    SvaraRadera
  12. He he roligt att ni bjuder inte bara på en bra recept, det är intresant tex tom.

    SvaraRadera
  13. Min ärtsoppa måtte med andra ord gilla Skåne för jag har det trångt mellan ärtorna :)
    Om man koka ärtsoppan dagen före man äter den så får den en helt annan dimension i smaken. Jag började med det för ett par år sedan och släpper aldrig det.
    Fats nästa gång blir det i lergryta för det blir nog oxå ännu godare.

    Full frys? Då har ni inte sett min. *fniss*

    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
  14. Lena och Anders; Ja, man kan aldrig vara för säker när det gäller mat!

    Helena; Visst är det bra, både soppskiljasätt och utrensningssätt. Och nu blev vi ännu mer sugna på en liten krabat!

    Cupcakesfluffan; Tänk så mycket man kanske egentligen inte vet alls om varandra.

    MMCake; Tack! Kul att höra.

    Lena; Skåne rules!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!