tisdag 11 januari 2011

Svampsoppa med konserverade champinjoner

Jajamensan, för första gången har vi (läs Anki) slängt ihop en svampsoppa, god blev den minsann och enkel att laga till dessutom. Bilden på soppan däremot blev väl ingen höjdare direkt, men så är det när hungern har övertag på tålamodet och kreativiteten, då blir det som det blir:

Persiljan är inte ditlagd bara som dekoration, den tillför även smak...

Svampsoppa
1 burk skivade champinjoner (230 g svamp), spara spadet
2 msk smör
4 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
2 msk portvin (kan uteslutas)
2 tsk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
1 äggula
salt och vitpeppar
ev. hackad persilja
Låt svampen rinna av i en sil och glöm inte att spara spadet.
Smält smöret och bryn svampen en kort stund.
Strö på mjöl, rör om och tillsätt därefter spadet under tiden som du rör.
Häll i buljongen, tillsätt kryddor och soja och låt soppan koka 15 minuter.
Smaka av med portvin och ev. mer kryddor och soja.
Rör ut gulan i grädden och slå i precis innan serveringen.
Strö på persilja om du känner för det, annars inte...

Till soppan åt vi det goda brödet vi bakade häromdagen som bara blir godare och godare ju längre det ligger!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Verkar som det är en riktig sopptisdag om man surfar runt bland matbloggarna.... även här!:)

    SvaraRadera
  2. Sofie; Konstigt egentligen, ska det inte vara fisk på tisdagar? :)

    SvaraRadera
  3. låter gott med portvin i soppan! mm. och hey, bilden är fin! jag menar, hur snygg bild kan man ta på en soppa egentligen?! nä, jag tycker det ser finfint ut!

    SvaraRadera
  4. Charlotta; OK, då så säger vi väl det då, Tack!

    SvaraRadera
  5. håller med charlotta, bilder på soppa är ju faktiskt skitsvårt att få till! jag funderar på att köpa 7 miljoner nya soppskålar bara för att kunna variera bilderna något åtminstone...

    vi köpte faktiskt våran sötpotatis på willys, så håkan har nog alldeles rätt i att det finns där. man får titta bland de "exotiska" grönsakerna, som kålrabbi och aubergine.

    SvaraRadera
  6. Pernilla; Hahaha, ok då tar vi en titt bland det exotiska då:)

    SvaraRadera
  7. Att fotografera mat, inte bara soppa, är mycket svårare än det ser ut att vara. Själv kan jag inte få till en endaste bra bild eftersom jag bara använder webbkameran. På vintern är dessutom ljuset alltid ett problem.

    Strunt samma, jag vill äta maten, inte titta på den...vill jag se matbilder finns det miljoner på fototjänsten Flickr.

    SvaraRadera
  8. Karin; Du har så rätt så, vinterns ljus, eller bristen på, är så tråkigt.

    SvaraRadera
  9. Svampsoppa är mumma, faktistk nästan den enda soppan som godkänns även av barnen. Fick en mystisk chipsburk fylld med torkad svart trumpetsvamp så den ska nog få bli en god soppa någon dag. Tycker det är hopplöst med matbilder överhuvud taget just nu, mera dagsljus tack!!

    SvaraRadera
  10. Soppa är mycket gott och har man portvin i kan det ju inte bli fel.
    Soppan ser så god ut den kan!
    Mums!

    SvaraRadera
  11. Man tackar för förslaget! Hade lite "slut" på soppor till månadsmatsedeln.

    SvaraRadera
  12. Kaksmulan; Är du säker på att den mystiska burken verkligen innehåller trumpetsvamp...:) Nej, ljuset är helt klart tråkigt.

    Lena; Tack. Ja, lite portvin sätter piff på det mesta.

    Frostrosor; Vassego, hoppas det ska smaka.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!