måndag 28 februari 2011

Krämig laxgryta med potatis

Känns som att vi äter mycket lax i detta köket, ja egentligen mycket fisk, men vi tycker det är så gott och dessutom finns det ju så många recept att prova. Som en extra bonus är det ju en av de nyttigare fiskarna så det är väl bara att käka på...
I dag var Håkan först hemma av oss och därför blev det han som stod för middagsplanerna. Efter lite bläddrande i gröna lådan så valde han att utgå från ett recept som tydligen hade stått i Allers någon gång. Efter några förändringar så blev det så här:


Krämig laxgryta  2 pers
2 portionsbitar laxfile (ca 250 g)
1 fänkål
2 stjälkar blekselleri
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
4 normalstora potatisar
1 burk krossade tomater
vatten
2 msk vitvinsvinäger
3 msk hummerfond
2 dl vispad grädde
finhackad dill
salt och peppar
Strimla fänkål och selleri, finhacka lök och skär potatisen i små bitar. 
Fräs grönsakerna i smör tillsammans med pressad vitlök, men inte så det får färg. 
Tillsätt tomatkross, vinäger, fond och vatten så det täcker grönsakerna, låt det koka 10 minuter. 
Dela laxen i mindre bitar och lägg ner i grytan. 
När det börjar sjuda igen så drar du grytan från plattan och låter den stå några minuter till laxen är klar. 
Rör sedan försiktigt ner grädden och smaka av med salt och peppar. 
Blanda ner dillen precis innan serveringen. 

Och så en närbild på denna smarrig gryta. 

Till grytan drack vi äpplemust från Kiviks musteri av märket Gravensteiner. Vi fick nämligen en förfrågan om vi ville provsmaka deras två nya sorter och ville vi såklart. Musten passade väldigt bra till den lite syrliga smaken på grytan, men funkar bra att dricka utan mat också. Den är alkoholfri och känns lite festligare än den vanliga cidern som vi brukar servera till de som inte dricker alkohol. Musten kan köpas på systembolaget, en flaska kostar 33 kronor, nr 97992, i deras tillfälliga sortiment.


Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

24 kommentarer:

  1. Jag blir alltid hungrig när jag ser dina mat!! riktigt mumsigt ;d

    SvaraRadera
  2. Lax är min absoluta favoritfisk. Den äter vi ofa här hemma. Ser riktigt gott ut.

    SvaraRadera
  3. Sana; Tack!

    Martina; Tack! Ja visst är det gott.

    SvaraRadera
  4. Så härligt gott det ser ut, även om jag nu inte äter fisk :-) , kanske skulle göra den till sambon som gillar lax, från att det aldrig serveras fisk här hemma så blir det nu fisk 1 gång i veckan till sambon och store sonen, tur att sonen även får fisk på dagis :-), vet ju hur toknyttigt det är liksom

    SvaraRadera
  5. Mmm, låter riktigt gott. Här äts det också mycket fisk och nya tips på recept uppskattas alltid från mitt håll. :-)

    SvaraRadera
  6. Ja, fisk äter vi lite för lite hur gott det än är så får jag inte till det.

    Den där musten ska jag hålla utkik efter! Älskar äppelmust!!

    SvaraRadera
  7. Ser och låter väldigt smarrigt!!
    Ha en fortsatt fin vecka!...känns som om våren är på väg hit till norrland! =)

    SvaraRadera
  8. gott med lax, såklart :) och ja, nästa helg kanske jag ska testa att köpa hem den här äppelmusten så slipper jag gå runt och må dåligt i flera dagar efteråt. man är ju ingen ungdom längre, det märktes verkligen i söndags ;) fast å andra sidan märktes det ju desto mindre i lördagsnatt!

    SvaraRadera
  9. Den där gröna lådan är en skattkista! Låter underbart gott!

    SvaraRadera
  10. Vilken festmåltid en alldeles vanlig måndag! :) Jag gillar den cidern, frisk och god.

    SvaraRadera
  11. Fisk är gott, speciellt på våren man längtar efter det lätta, luftiga. Ja, inte för att våren hittat hit, men det går ju att drömma. Cidern har vi aldrig provat, kul att höra att den är är köpvärd - kan absolut vara läge att pröva.

    SvaraRadera
  12. Så trevligt att bli tillfrågad om man vill provsmaka! Tacofiskkryddan var god, men den smakar inte tacos, men kan ätas med liknande tillbehör. Hoppas det smakar när ni väl provar den.

    SvaraRadera
  13. Vilken festmåltid! :-) Ser så gott ut!

    SvaraRadera
  14. äppelmust från kiviks, det är grejer det! och oj, vad skånepatriotisk jag har blivit sedan jag flyttade till göteborg haha. men så är det ju också världens bästa och finaste landskap...

    SvaraRadera
  15. Nu blev ja hungrig när jag såg den goda maten=) Lax är ju så gott! Kul med ett bra tips på alkoholfritt också!

    SvaraRadera
  16. Härliga smaker som verkligen passar ihop! Visst är det gott med fisk!
    Cider till lät lite festligare än mjölk ;)

    SvaraRadera
  17. Underbart gott med gryta...och dessutom med lax som vi älskar:-).

    SvaraRadera
  18. Jag älskar grytor med fisk och skaldjur, men har tyvärr en sambo saom hatar detsamma. Nästa gång han åker bort vet minsann jag vad jag ska laga :-P

    SvaraRadera
  19. Cupcakesfluffan; Tack! Visst är fisk nyttigt men gillar man det inte så gör man inte...

    Erka; Då är det bara att ta för dej!

    Sofie; Men du får ju till så mycket annat gott:) Musten är väl värd att kolla efter!

    Tina; Tack! Detsamma till dej!

    Pernilla; Efter dryckenskap kommer törst, det vet du väl:)

    Remsan; Visst är den, vi är så glada över lådan!

    TinaN; :) Klart man måste festa till det på måndagar också.

    SvaraRadera
  20. Postgårdsromantikerna; Här drömmer vi också om våren och det verkar som det hjälpt lite:)

    Erika; Tycker vi också:) Ja, den ska bli spännande att smaka.

    Matbloggen; Tack!

    Charlotta; Goda grejer! Hear, hear!

    Sanna; :) Ja, det kan ju vara lite klurigt med det annars.

    Lena; Visst är det gott. Ja, speciellt om det ska vara lite festligare är det väl roligare med musten:)

    Foodelicious; Ja, här gick den verkligen hem.

    Karin; DÅågäller det att passa på då:)

    SvaraRadera
  21. Åh vad gott! Detta måste jag nästan prova. Älskar lax så det blir nog en hit!

    SvaraRadera
  22. Ida; Så kul att du gillar det, tycker absolut att du ska prova om du gillar lax.

    SvaraRadera
  23. Den här lax grytan ser himmelskt god ut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!