För det är precis vad jag har gjort denna förmiddag, denna (för mej) lediga dag, bakat bröd. Ett recept på ett kalljäst bröd hittades i gröna lådan, skrivet med min mors handstil och döpt till Vivis bröd. Vem Vivi är förtäljer inte historien, men jag hoppas att hon inte tar illa upp när jag ändrar hennes brödrecept och slänger lite mer tuggmotstånd i degen.
½ liter mjölk eller vatten
½ dl sirap
1½ tsk salt
1 pkt jäst
½ liter vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
½ liter rågsikt
1 dl solrosfrö
1 dl krossade linfrö
Smula ner jästen i en skål, värm mjölken till ca 37 grader, slå den ner i skålen och rör till jästen lösts upp.
Rör ner övriga ingredienser och arbeta degen minst 10 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat underlag och forma till ett bröd.
Ställ in på nedersta falsen i en kall ugn, ställ in graderna på 200 och sätt igång ugnen.
Brödet är klart efter ca 50 minuter då det tas ut och penslas med varmt vatten.
Nu ska jag ta och bjuda maken på en kopp kaffe och en bit nybakat, det kan han behöva efter cykelturen hem från jobbet. Är jag inte husmoderlig, så säg...:)
Vad harligt! Jag tankte ocksa baka brod idag, nar jag kommer hem fran jobbet. :)
SvaraRaderaHar också bakat bröd. Blev långpannebröd. Så gott att baka när man är ledig och har tid! Fick lite assistans i köket också...
SvaraRaderaFinns inget godare än en skiva nybakat när brödet fortfarande är lite ljummet, mums!
SvaraRaderaIngen jäsning? Är det därför detta bröd kallas kalljäst? Jag trodde att sådant som man ställde i kylskåp över natten var det. Men denna ställer man till och med i kall ugn. Riktigt spännande!
SvaraRaderaSå gott brödet ser ut, det måste jag allt ta och baka
SvaraRaderaMatarkivet; Får vi se resultatet hos dej?
SvaraRaderaSofie; Och så söta assistenter dessutom:)
Slickepotten; Och med en tjock skiva dansk ost, mums...
Frostrosor; Ja, vi gillar verkligen når det bara är ett moment, dagens bagare har nämligen lite problem med tålamodet ibland:)
Cuucakesfluffan; Tack! Tycker vi absolut att du ska göra.
Går självklartbra att lägga upp receptet.
SvaraRaderaVilken fin limpa du fick till. Jag är inte så duktig på att få till snygga bröd. Dom tur är det inte allt :-)
Hej
SvaraRaderaBrödet ser väldigt gott ut! Själv bakade jag i förrgår ett morotsbröd. Ha det bra, kram
Åhh, jag samlar genast på mig receptet då kalljäst ligger mig varmt om hjärtat ;)
SvaraRaderaojojoj, vilken lyx för håkan att komma hem till det där! kan tänka mig att han var mäkta nöjd :=)
SvaraRaderaDu har kanske varit inne och blivit inspirerad av husmorstexten Sju sorters... ;)
SvaraRaderaHehe, här kommer jag tänka på när vi bakade sirapslimpa, rätt lik er på bilden fast min blev en katastrof till utseendet.
SvaraRaderaSkärbrädan gick inte att rengöra - sot & sirap..
Grejen med det brödet var att den skulle penslas med sirap innan det skulle gräddas. Jo, tjena :D
Remsan; Äsch, så länge det smakar gott så spelar utseendet mindre roll!
SvaraRaderaHovkonditorn; Tack! Morotsbröd gillar vi, saftigt och gott.
Mor-Mia: Samla på dej du:)
Charlotta; Helt klart! Kan behövas efter en lång cykeltur...
Tina; Kanske det kanske...
Receptomaten; Jo men visst, kan förstå att det blev ganska svart...
Lovely! Nubakat är ju bara bäst! Kram Gourmetmorsan
SvaraRaderaMadeléne; Visst är det gott, oslagbart gott!
SvaraRaderaPerfekt med bröd som bara jäser en gång! Tack för tipset!
SvaraRaderaTack för tipset, Mannen hittade ert recept, hade inte allt hemma men med lite ändringar... bla linfrö blev tranbär, har han nu bakat det, toppengott :) Hej Helena i Småland
SvaraRadera