onsdag 2 februari 2011

Kall avokadosoppa

Det är ett makalöst tråkväder denna dagen har visat upp, grått, råkallt, fuktigt och ännu mer grått. Enda fördelen är att man får gjort en hel del inomhus, speciellt om man som Anki har varit ledigt från jobbet hela dagen. Tvätteriet har varit igång, blommor har blivit omhändertagna och foton har äntligen hittat sina platser i albumen.

Gårdagens soppa så, det har gissats på att vi skulle käka grön ärtsoppa eller sparrissoppa, men det var tyvärr fel. Det var avokadossoppa som lagades till i det Mårtenssonska köket igår. Så vansinnigt enkelt och lika vansinnigt gott, varför har vi inte gjort det tidigare? En absolut perfekt förrätt en varm sommarkväll, frisk och syrlig i smaken, len och mjuk som sammet i munnen. Nu var det ju inte någon varm sommarkväll igår, snarare en kall och mörk vinterkväll, men den slank ner lätt som en plätt ändå.


Kall avokadosoppa 2 stora portioner eller 4 små
4 dl vatten
1 msk grönsaksfond
2 stora eller 3 små avokador
1/4 dl pressad citron
1 dl crème fraiche
salt
Dela och gröp ur fruktköttet ur avokadon.
Kör fruktköttet i en mixer och mixa ner citronsaft, crème fraiche, vatten och fond.
Smaka av med salt och ev. mer citron om du tycker det behövs.
Servera med lite rörd crème fraiche och skivor av avokado.

Det är inte ofta vi handlar på Netto, mest för att vi har så lång väg dit, men när vi gör det så hamnar det alltid ett nät avokador i korgen. Vi har alltid sån enorm tur med avokadoköpen där, alltid lika fina, håller länge, mycket fruktkött och små kärnor. Tyvärr har vi ingen aning om märket på nätet men nästa gång vi handlar ett nät så ska vi genast berätta det för er, så klart.

En minikärna, så liten att den knappt syns...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

7 kommentarer:

  1. Men å va gott det låter! Bra tips, tycker jag alltid får tag på så himla dåliga avokados, får alltid slänga nån! Då får det bli ett besök på Netto på väg hem från Friskis i morgon kväll, tusen tack för tipset... Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Anna; Så kul, varsågod, hoppas du hittar dom fast vi inte minns vad det heter...

    SvaraRadera
  3. Vad gott det ser ut. Jag älskar avakado men har faktiskt aldrig gjort soppa men det ska jag testa (till sommaren, för nu vill jag bara ha varm mat) Tycker också det är svårt med avakado, oftast vill man ju använda den direkt och har inte tid att vänta tills den mognaat till sig.

    SvaraRadera
  4. Åh vad gott och riktigt krämmig! Nu fick jag ett nytt recept från dig hehe

    SvaraRadera
  5. Ja, visst är det gott med avocadosoppa! Men som ni skriver, varför gör man det inte oftare? =)

    Sv: Tack snälla!...

    Kram

    SvaraRadera
  6. Åh, kall avocadosoppa med färska räkor är ju en så god sommar-förrätt :-)

    SvaraRadera
  7. Kaksmulan; Tack! Ja, soppan gör sej säkert helt perfekt på sommaren.

    Sana: Så bra, vassego.

    Fru Matglad; Ja det kan man verkligen fråga sej.

    Louise; Mmmm, vi drömmer oss dit.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!