Receptet har vi hittat i tidningen Vininfo.
Marinerad lammytterfilé med vinsky 2 port
Marinad
½ msk spiskummin
1 vitlöksklyfta
½ dl rött vin
1 tsk timjan
2 msk olivolja
Blanda samman i en plastpåse och lägg i filén. Låt marinera minst 1 dygn i kylen.
Vinsky
1 morot
½ palsternacka
½ gul lök
½ vitlöksklyfta
4 vitpepparkorn
½ tsk spiskummin
½ lagerblad
1 msk tomatpuré
1 msk rårörssocker
3½ dl rött vin, helst ett kraftigt, ej ekfatslagrat
½ l kycklingbuljong
1/4 dl sherry
1/4 dl vitvinsvinäger
salt
Skala och skär grönsaker och lök grovt. Värm olivolja i en stekpanna och fräs grönsakerna till löken mjuknat. Tillsätt lagerblad, socker, pepparkorn, spiskummin och tomatpuré och låt fräsa till tomatpurén nästan är brynt. Slå i vin, koka upp och låt koka några minuter. Slå i buljong, koka upp och reducera till hälften återstår. Sila såsen, tillsätt vinäger och sherry, låt det koka ihop och smaka av med salt.
Gör gärna såsen dagen innan den ska serveras så den hinner stå och gona till sej riktigt mycket i smaken. Servera till den grillade eller stekta lammytterfilén (eller annat lammkött).
Åkesson Côtes du Rhône Villages 2008, nr 71284 på systembolaget, 99 kronor för 1 liter.
Vad tyckte vi då om vinet vi provade? Jo, det passade verkligen bra tillsammans med smakerna i maten, vinet var som utlovat kraftigt och hade en fyllig smak. Förpackningen är kanske inte så trevlig att servera ur, men det är ju snabbt och enkelt avhjälpt med en karaff! Perfekt till sommarens picknickar med grillat på menyn. Enda nackdelen med tetra är att man inte kan vacumpumpa vinet som vi ofta gör, fast så klart kan man ju slå över det på en flaska så är även det problemet löst...
I kväll blir det en uteätarkväll, vi hoppade över turen till Köpenhamn eftersom vädret inte direkt kändes så väldigt inbjudande och planerna ändrades i förmiddags till ett restaurangbesök. Med ska även Ankis syrra med sambo, Ankis syrrason Freddy och Ankis far. Rena rama familjemiddagen med andra ord... rapport kommer.
Hoppas ni alla får en härlig lördagskväll, vad ni än har planerat in!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Hmm....vet inte vad jag tycker om vin i tetra. Känns ju sådär men iofs lite kul med ett bättre vin till picknicken. Miljötanken är fin. Hasselbackspotatis gör vi alldeles för sällan, typ aldrig!! Det är ju så gott!!
SvaraRaderaSofie; Nej tetra ställer man inte fram på bordet kanske när man har gäster... Visst är det alldeles för sällan man har hasselbackare.
SvaraRaderaÅh...vad gott de ser ut!!
SvaraRaderaJag älskar lamm och jag lagar med lamm nästan varjer veckan hehe ;d
Så gott med lamm, och hasselbackspotatis är ju bara så gott!
SvaraRaderaTrevlig Lördag
Oj, vad gott det ser ut. Den skyn ska jag prova:)
SvaraRaderaVi närmar oss ju lammtider med stormsteg.
Lamm är verkligen det bästa kött jag vet! Men vin i tetra. Njet, där drar jag gränsen. Känns så fel att köpa vin, för en hundring, i -tetra! Kan köpa billiga tetra för att laga sås på. Gillar lätt-flaskorna bättre när det kommer till miljöhänsyn. (Vi köper gärna eko-viner och de kommer ofta i lättviktsflaskor :-) ).
SvaraRaderaDet hela lät så gott och trevligt att jag nästan är sorgsen att inte vara inbjuden!
SvaraRaderaHa en riktigt härlig helg!
*kram*
Vad gott det ser ut! Och så fint upplagt, det spelar verkligen roll.
SvaraRaderaVinet låter ju gott då Ni beskriver det, nja vi måste nog få ruva på detta med tetraviner en tid till innan vi slår till, men jag kan ju förstå finessen vid en picknick - här råder -20 grader C, så det ligger ju inte alldeles bortom hörnet. Men vilken ära att få det hemsänt för att de vill höra Er uppfattning! Jättekul!
//Lena
Vinet såg intressant ut skall hålla utkik om det. Själv är jag den som oftast köper Rioja viner. Hasselbacks potatis är så gott som tillbehör till kötträtter...mums!
SvaraRaderaJag har precis ätit lunch men åh vad hungrig jag blev igen. :-)
SvaraRaderaLammet ser jättefint ut! Vi ska lammstek idag. :)
SvaraRaderaJag är också lite tveksam till tetra. Viss kan man hälla upp det på karaff, men för mig känns en flaska mycket trevligare.
ah, maten ser jättegod ut! och jag är ju inte ens särskilt förtjust i lamm, men det ser ju himla gott ut :) (jag tror jag bara ätit det när det inte blivit tillagat rätt, så det kan vara därför jag inte gillar det...)
SvaraRaderamen om 28 är bästa åldern så har jag ju det framför mig, det är ju bra att ha nåt att se fram emot :) själv har jag nån romantiserad bild av att vara 22, fast det var ett jäkla skitår så jag förstår inte varför jag tänker så. vi kör på 28!
Så trevligt att få testa lite viner :-) Tetra kan jag väl iofs tycka är roligare än BIB, vilket jag är helt anti. Tycker det är så ocharmigt. Jag har ladrig ens en box jag pimplar ur i smyg, ha ha. Jag gör ofta som ni, att jag vacumförsluter flaskor igen.
SvaraRaderaMaten däremot hade jag absolut inte tackat nej till!!
Sanna; Tack! VIsst är lamm gott, tillhör våra absoluta favoriter.
SvaraRaderaJenny; Visst är hasselbackare gott!
Christer; Tack! Ja, lammskyn är väl värd att provas.
Louise; Ja, kanske det känns konstigt med tetra, men vinet är faktiskt gott. Lättflaskor är ju oxå ett bra alternativ för miljöns skull.
Lena; Men usch, inte ska du känna dej sorgsen, vi lovar att skicka en inbjudan nästa gång:)
Postgårdarna; Tack! Nej, det känns väldigt avlägset till sommarens picknickar, men rätt vad det är så är vi där! Fortare än vi anar...
SvaraRaderaTina; Vinet ligger i beställningssort. så det blir att prata med personalen...
Erka; :)
Matarkivet; Lammstek är riktigt gottigt, ja, lamm över huvud taget.
Pernilla; Tack! Ja, är det inte rätt kockat så vill det gärna smaka kofta:) Ja, 28 it is!
Remsan; Ja, man tackar ju inte nej direkt:) Ja, den där vinvacumpumpen använder vi flitigt, himla smart!