Nu är det ju så att tillbehören är oerhört viktiga när man äter en söndagsstek, eller hur? Vi körde på rödkål, asiagurkor, äppelmos och kokta morötter, alla lika goda vänner till köttet:
Dansk ribbestek på Mårtenssons sätt
1 kg fläsk (färskt) med svål
grovt salt och svartpeppar
vatten
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Skär djupa snitt genom svålen på köttet, det gör ingenting om snitten går en bit ner i köttet. Salta och peppra på både köttsidan och svålsida. Lägg steken i en ugnssäker form med svålen ner, fyll på med vatten så det täcker svålen. Lägg kryddpepparkorn och lagerblad i vattnet. Ställ in i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter, fyll på med vatten om du ser att det avdunstar efterhand, det ska inte stå torrt. Ta ut formen och vänd köttet så steken ligger med köttsidan neråt. Salta på svålen, ställ in i ugnen ca 1 timme. Ta ut några gånger och ös med vätskan.
Sätt ugnen på grill och låt köttet stå inne 10-15 minuter, det kommer att börja bubbla i svålen och låta som att du poppar popcorn i ugnen, men det är ingen fara, det är bara svålen som blir knaprig och god...
"Ih, va de var godt!"
Sås till fläsksteken
sky från formen
3 dl vatten
1 dl grädde
kinesisk soja efter egen smak
worshestershiresås efter egen smak
1 msk kalvfond
äppelmos efter egen smak
2 nypor socker
salt och vitpeppar
maizenapulver
Blanda samman alla ingredienser, smaka av och låt det koka samman ca 10 minuter. Smaka av igen och red av med maizenapulver.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Gud så gott det ser ut!
SvaraRaderaFlæskesteg är en av mina favoriter från tiden i Danmark.Brukar köpa med mig svinekam när jag är över i Danmark.
Nästa gång ni lagar det kan jag rekommendera brunede kartofler - kokt delikatesspotatis som steks i rejält med smör och socker så det blir bruna. Galet gott!
Ha en riktigt bra kväll!
Anna; Tack! Japp, potatisen kom vi oxå på sen (när vi väl satt och åt), de är ju så goda att ha till. Men det får bli nästa gång...
SvaraRaderaSer supermumsigt ut :-)
SvaraRaderaOj, så gott!
SvaraRaderaCupcake; Tack!
SvaraRaderaErika; Mmmm...
flaeskesteg är nog inte riktigt min grej, däremot brukar jag ju låtsas att jag kan snakke dansk när jag fått några gammeldansk innanför västen. eller lite närsomhelst faktiskt ;)
SvaraRaderaDet vattnas i munnen!! Längtar till danmark! Rödkål är ju sååå gott! Undrar varför jag bara äter det till jul!? Härlig svål!!
SvaraRaderaPernilla; nehänä, så det faller inte en prinsessa i smaken... tur du inte har gift in dej i den danska kungafamiljen:) Fast åh andra sidan hade du ju fixat språket galant!
SvaraRaderaSofie; Men visst är det gott, vi har lite över om du är intresserad:)
Prinsessan Emmy faller maten i smaken. Danskan har jag lite svårare för, fattar ju ingenting...
SvaraRaderaAllvarligt, maila mig er adress så postar jag lite svamp.
Emmy; Bra, mycket bra! Nej danskan kan vara lite svår att förstå ibland, men väldigt rolig att låtsas att man kan:) Är du allvarlig? För i så fall ligger det snart ett mejl i din inkorg! (kanske ska förtydliga till läsarna att det är svamp som ska ätas, inget annat!)
SvaraRaderaÅh, vad gott, detta måste jag göra. Älskar riktigt knaprig svål men har aldrig tillagat den på danskt vis med vatten. Tack för tipset! Förresten gav ni mig en allvarlig längtan till Danmark nu...
SvaraRaderamatarkivet; Det blir riktigt knaprig svål av detta, så gott! Varsågod!
SvaraRaderaojojoj vad gott!
SvaraRaderaGott, gott! Fläskesteg är riktigt gott men längesedan jag lagade. Svårt att hitta riktiga fläskstekar med svål här men ibland så. Sist hade vi dansk på besök som fixade de bruna kartofflerna. Men danskan är inget vidare men jag får väl träna nu när jag ska bli halvdansk hihi..
SvaraRaderaÅh, det var alltså hos er man skulle ha varit på söndagsmiddag igår! :-)
SvaraRaderaflaaeeeskesteeeg är inte riktigt min grej, men ack vad gott det ser ut med potatis, rödkål och kokta morötter! och hallå, ska ni få svamp! vad fubbigt! :=)
SvaraRaderaoch tack för körvellänken, förresten! grymt!
Dansk fläskstek tillhör mina absoluta favorit rätter, den är både god och vacker.
SvaraRaderaKarin; Tack!
SvaraRaderakaksmulan; Ät lite flaeskesteg så verkar det komma av sej själv. Eller kanske lite Gammel dansk som Pernilla...
Frostrosor; :)
charlotta; Funkar säkert bra med bara tillbehören oxå:) Visst är det fubbigt...:)
Jimmie; Mycket gott! Lite som bärnsten på ytan.
Det där är något jag aldrig lagat och som jag känner att jag bara måste! Oj, så smaskigt!
SvaraRaderaNu blev jag sugen på baconsvålar!
Lena; Ja, det måste du, det är så gott. Visst köper du svålarna på Lidl eller Netto?
SvaraRaderaDetta lagades idag til middag och det smakade utmärkt!!!
SvaraRaderaHärligt Caroline, så kul att det gick hem i smaken och att du hojtade till och lät oss veta - det gör oss så glada!
Radera