Vi funderar på om det inte är så att vi lika gärna kan sälja/skänka våra kokböcker och göra plats för andra böcker i vår bokhylla. Vi klarar oss ju fint med vår Gröna låda verkar det som, så varför inte:) Nej då, skämt åh sido, kokböckerna behåller vi även om det för tillfället inte kommer så mycket inspiration från dom. Som ni kanske har räknat ut så kommer även kvällens måltid (eller i alla fall receptet) ur Gröna lådan, denna gång en lax/räkgryta med smak av saffran. Ljuvligt god, påminde lite om räkpajen som tillhör en av våra favoriter, men betydligt mindre tidskrävande. Såsmängden är enligt receptet för 4 personer, men är ni lika såskrävande som vi så är såsmängden perfekt för två!
Gröna lådans laxpanna 2 port (för såsglada människor)
2 portionsbitar lax
10 cm purjolök
2 dl vatten
½ fiskbuljongstärning
1 msk hummerfond
1 dl vitt vin
2½ dl grädde
1 dl crème fraiche
1 pkt saffran
salt och vitpeppar
hackad dill
sparris i valfri färg
1 burk skalade räkor á 170 g
Skiva purjolöken tunt och dela laxen i mindre bitar.
Koka upp buljong, fond, vin, grädde, crème fraiche och saffran i en låg, vid gryta. Låt det småputtra ca 10 minuter och tillsätt purjolöken som får puttra med ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i lax och dill, låt det koka upp och dra grytan från värmen. Lägg på lock och låt det stå 5 minuter.
Servera med sparris, räkor och potatismos/pressad potatis. Gott är att smaksätta moset med citron.
I dag har vi fått en ny vän i köket, en vän som både kan poppa popcorn, värma vatten och koka gröt! Jajamensan, vi har blivit med microvågsugn. Det är en köksapparat som vi inte ägt på många, många år, det är säkert 13 år sedan vi gjorde oss av med vår (Håkans) gamla. Men efter många om och men, plus lite omändringar i köket så fick vi åter plats med en. Nu ska den invigas med poppning, spännande...
Hoppas ni alla får en härligt helg, med fint väder och mycket god mat!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Man ska ta simborgarmärket i sås :D
SvaraRaderaMikro... behövs det verkligen ;-) Jag skulle vilja vara en som kunde klara sig utan en i ren protest. Tyvärr äger jag en, och använder den också till att värma upp gårdagens mat i. Trevlig helg på er!
SvaraRaderaHelena; Mycket bra idé!
SvaraRaderaFrostrosor; Vi har varit det, ja dom som klarade sej alltså...
Sås är gott :) Hoppas det smakade med popcorn poppade i microvågsugnen! Önskar er en härlig helg! Nu skall jag gå på brunch!
SvaraRaderaMycket sås ska det vara förstås, härlig färg det var på såsen. Trevlig helg!
SvaraRaderaHåller med, mycket sås ska det vara! Ska prova denna rätt någon gång :)
SvaraRaderaJa kika efter den glassen, är en nyhet från Sia som kom ut denna veckan :)
Ja, jag håller med :-)
SvaraRadera- mycket sås ska de vara!
Det ser jättegott ut - som vanligt.
Hovkonditorn; Visst är det! Låter härligt med brunch, speciellt där du är...
SvaraRaderaMartina; Passande färg nu till våren:)
Eleonore; Kul att du vill prova, hoppas det ska smaka!
Jenny; Tack!
Eran gröna låda är verkligen kanon, gillar också sås, fast sambon är lite konstig han :-) och gillar inte alla sås, han äter aldrig sås, tänk er att äta söndagssteken utan sås liksom,
SvaraRaderadet ska inte bara vara mycket sås, det ska vara LÖJLIGT mycket sås! åh, sås är det bästa som finns. hoppas att ni har en finfin helg!
SvaraRaderaMYCKET sås ska det vara!! Mö´sås o asa pärorna i!!!:)
SvaraRaderaCupcakesfluffan; Har väl aldrig hört något liknande innan, hur kan man äta mat utan sås?
SvaraRaderacharlotta; Hear, hear!
Sofie; Gärna pressade eller mosade päror!
Mumsigt!
SvaraRaderaman ska ALLTID dubbla sås! det vet väl alla? utom de som skriver recept tydligen, för de är himla snåla med sås tycker jag. torr mat går ju inte att äta! sås till allt!
SvaraRaderaErika; :)
SvaraRaderaPernilla: Mer sås till folket!
Kanner igen mig dar! Ett sasrecept for 4 racker precis for oss 2, sarskilt om det ar bearnaisesas ;-)
SvaraRaderaSer jattegott ut!
Matarkivet; Ja såsmängderna bör dubblas:)
SvaraRadera