Rostbiff späckad med vitlök 2 port + 2 port "restpytt i panna", eller 4 port
1 kg rostbiff
4 vitlöksklyftor
10 potatisar
1 bit kålrot
4 morötter
½ rotselleri
5 delikatess rödbetor
minst 5 kvistar färsk rosmarin
1 dl olivolja
salt och vitpeppar
Bind upp steken med ett bomullssnöre och gör små hål i köttet. Dela vitlöksklyftorna i 4 bitar på längden och stick in dom i hålen. Krydda runt om med salt och peppar och bryn köttet i en stekpanna. Ta upp köttet och lägg i en långpanna som du ställer mitt i ugnen på 175 grader. Stek i 30 minuter. Skala under tiden rotfrukterna och dela i lika stora bitar, hacka rosmarinen grovt. Ta ut köttet och lägg rotfrukterna runt om i långpannan. Krydda rotfrukterna med salt och rosmarin, ringla över olivoljan och låt det fortsätta steka i ugnen ca 45 minuter. Använd gärna kötttermometer som då ska upp i ca 72 grader. Innan du skär upp köttet så låt det vila inpackat i aluminiumfolie ca 10 minuter.
Till den goda köttbiten serverade vi en god "barnförbjuden" vitlökssås, du hittar receptet här.
Det var första gången vi provade delikatess rödbetor, har tidigare använt "vanliga" rödbetor men dessa är lite festligare att servera känns det som. Kolla i grönsaksdisken så hittar du säkert dom där.
Av resterna (om det nu blir några sådana) så går det utmärkt att göra pytt i panna. Bara dela köttet och rotfrukter i små bitar och steka. Vill du går det bra att slå på lite grädde och smaka av med kryddor och soja så har du en såsigare variant.Smaklig spis! / Anki och Håkan
Det nästanlammet hade jag gärna smakat på. Ser fantastiskt gott ut:-)
SvaraRaderaChrister; Nästa gång du är i krokarna så:) Tack!
SvaraRaderaNär det gäller matfotografering så gäller det att ha mycket ljus bakifrån och lätta upp ljuset framifrån. Så då behöver du två blixtar en som du har ställt lita starkare bakifrån och ett steg under framifrån för att få känslan att det är dagsljus som träffar bilden.
SvaraRaderaOm du vill satsa på ett litet billigare studiopaket så skulle jag nog rekommendera detta.
Dörr Studioblixtpaket DS120M, 2st blixtar + tillbehör och det finns på cyberphoto för 2490:- och är något att växa i. behöver du mer tipps och råd eller en ritning på hur jag ställer upp ljuset så hör av dig.
Jimmie; Jaha, får kanske investera i en lös blixt... Tack för tipsen!
SvaraRaderaJag hade också gärna smakat lite nästan lamm, eller så tar vi lite riktigt lamm när jag kommer :-) Börjar bli dags för lite stek snart tycker jag. Får nog bli en innan påsk.
SvaraRaderaJag tillhör dom som har svårigheter med att äta lammkött. Det kan beror på att den allra första gången jag blev bjuden på lammstek smakade det verkligen ull. Själv har jag därför aldrig varit i närheten av att bli frestad att köpa och laga till lamm.
SvaraRaderavitlök som är så gott!
SvaraRaderaRemsan; Ja, visst kan vi ta riktigt lamm, bara sväng förbi!
SvaraRaderaKarin; Då passar detta dej perfekt, du slipper lammsmaken men får ändå vitlökssmaken.
OvanligtGott; Absolut!
Lamm är gott!.. och tillsammans med en god potatisgratäng som är förbjudet gott....men de blir ack så sällan det görs. Men vi närmar ju oss påsktider nu så då skall de väll inhandlas. =))
SvaraRaderaMums vad gott det ser ut! Har gjort något liknande tidigare och hade även ner gröna oliver i "fickorna". Så gott!
SvaraRaderaTack för alla bra Skåne-tips de kommer komma till användning inför kommande resor också!
Mvh Louise
nu blev jag direkt sugen på ugnsrostade rotfrukter. var hur länge sedan som helst som jag åt det. tack för påminnelsen!
SvaraRaderaTina; Visst är det gott, perfekt till påsk.
SvaraRaderaLouise; Gott med oliver i oxå. Varsågod, bra att det kan komma till användning.
charlotta; Vassego!
Det där hade passat min gom!
SvaraRadera(Tack för "stödord" när jag kroknade)
Lena; Varsågod, det var så lite så.
SvaraRadera