onsdag 2 mars 2011

Söndagens goda gryta.

De blev en härlig start på dagen för halva köket, Anki började nämligen sin lediga dag med ett besök hos massören. Nacke, axlar och rygg är nu väl genomknådade och det behövdes verkligen, knutor både här och där. Men nu känns det betydligt bättre och nästa vecka är det åter dags att ta tag i styrketräningen!

Hemma igen så fick badrummet sej en genomkörare, skåpen rensades ut och städades så nu är där skinande rent. Perfekt sysselsättning en gråmulen dag som denna. Håkan däremot fick jobba över en stund innan det var dags för honom att göra cykeln sällskap hem igen. Vi tog en liten shoppingtur på Willy's tillsammans, lösgodis till ett väldigt bra pris inhandlades till helgens lördagsgodis:)


Har ni börjat fundera på vad ni ska käka i helgen? Kanske någon behöver tips på något gott och busenkelt? Då har ni hittat helt rätt idag, vi tänker nämligen bjussa på ett recept på en fläskfilégryta som vi hade i söndags. Inspiration till receptet hämtade vi från Gröna lådan;

Gräddig filé
500 g fläskfilé
200 g färska champinjoner
1 gul lök
2 dl rött vin
2 dl vatten
3 msk kalvfond
4 dl vispgrädde
2-4 msk fransk senap (smaka dej fram)
3 morötter
200 g smålökar
Skala och dela morötterna i stavar, hacka den gula löken och dela svampen i mindre bitar.
Koka morötter och smålök till de har mjuknat.
Stek svamp och lök i en djupare stekgryta så de får lite färg.
Häll i vin, vatten och fond och låt det puttra till det har reducerats till hälften.
Rör ner grädde och smaka av med senap.
Skär fläskfilén ca 2 cm tjocka skivor och stek köttet hastigt.
Lägg över köttet i såsen och vispa ur stekpannan med vinet som sedan hälls ner grytan.
Lägg ner morötterna och löken i grytan och ge det hela ett uppkok.
Red av med maizena om du vill att grytan ska vara lite "tjockare".
Smaka av med salt, peppar och ev. mer senap.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. ser verkligen ut som en riktig höjdare det där :) smaskens!

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut :-)

    Vi har också varit på Willys - och handlat billigt lösgodis. Massa choklad såklart. :-)

    Trevlig kväll

    SvaraRadera
  3. Vilken skattkista den där gröna lådan verkar vara!

    SvaraRadera
  4. Om ni hör någon som smyger omkring hemma hos er någon natt och letar efter en grön skatt... Så är det jag, hi hi...

    SvaraRadera
  5. Malin; Tack! Ja, den blev riktigt god.

    Jenny; Tack! Kan tänka att det handlas makalös mycket godis på Willys denna veckan...

    Erika; Ja, det är den verkligen.

    Remsan; :) Får kanske låsa in den i kassaskåpet på nätterna...

    SvaraRadera
  6. städa badrummet ska jag göra imorgon, oy ve! skönt när det är färdigt i alla fall, sen är det bara downhill till fredag! :=)

    vi ska förresten äta italiensk precis hela helgen! min bästa vän kommer hit så vi ska ha italien-reunion :=)

    SvaraRadera
  7. Tack för kommentaren om mina tårtor! Ja borgtårtan blev verkligen häftig men den tog väldigt lång tid att färdigställa men vad gör man inte för sin 8-årige son.. =)

    SvaraRadera
  8. Den såsen såg väldigt frestande ut!!

    Ja gratängen blev inte dum, och osten vb är lite som pricken över i:et i många rätter med dess fylliga och starkt aromatiska smak.

    SvaraRadera
  9. Precis sådär ska en söndagsmiddag se ut! Så vansinnigt gott! Bara genom att se på bilden så vill jag ha mer sås.. *sås-o-man* :D

    SvaraRadera
  10. Så mumsigt, det där recepet spar jag genast då det passar mig perfekt :-), badrummet ja, det får jag nog ta och städa imorgon och storhandling på Willys på söndag när store sonen är hos farmor

    SvaraRadera
  11. charlotta; Visst är det skönt när det är gjort, man känner sej ganska nöjd då. Vågar vi gissa på att det blir egenhändigt gjord pasta då? Kanske lite Amarone i glasen?

    Ann; Vassego!

    Tina; Tack!

    Helena; Ja, det känns lite extra söndag med kött, sås och potatis.

    Cupcakesfluffan; Spar på du:) Men då missar du ju lördagsgodiset...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!