Tonfiskburken har gjort en revival här i Mårtenssons kök, eller kanske inte direkt burken, snarare innehållet! Vi äter förhållandevis ofta "icke-burk tonfisk" till middag, den tillhör en av våra favoritfiskar, men burkad är det ganska sällsynt den hamnar på tallrikarna. När den någon gång gör det så är det i form av fyllt formfranska. I måndags så var det dock tid för en ny era att ta sin form här hemma, vi fick tillfälle att äntligen prova ett recept som legat bokmärkt i datorn länge. Receptet hittade vi för länge, länge sedan i en annan matblogg, nämligen Pickipicki där Tina bloggar så fint. När Tina så utlyste en tävling där man ska kocka till ett av recepten på hennes sidor så visste vi genast att vi skulle prova hennes tonfiskbiffar. Som vanligt bidde det lite förändringar, men det är helt enligt tävlingsreglerna. Vill ni kolla in Tinas recept hittar ni det här, vill ni prova vårt omgjorda kommer det här:
Tonfiskburgare 5 st
2 burkar tonfisk i vatten
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
½ lime, skal och saft
1 tsk sambal oelek
2 ägg
1½ msk mjöl
hackad persilja efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
Häll av vattnet från tonfisken och häll köttet i en skål. Hacka lök och vitlök fint och blanda ner tillsammans med lime och sambal i tonfisken. Knäck ner äggen i smeten och blanda samman ordentligt. Tillsätt mjöl, lite i taget, till smeten får en fast konsistens. Smaka av med salt och peppar och ev. mer lime och/eller sambal.
Forma smeten till biffar, det bör bli 5 eller 6 stycken, och stek på medelvärme ungefär 2½ minut per sida.
Vi serverade våra Pickibiffar (som de från och med nu kommer att kallas i vårt kök) i grovt hamburgerbröd tillsammans med olika grönsaker och en aioli. På Ankis tallrik klickades det även på lite wasabi, medan Håkan istället tog lite extra Sambal.
Nu kvittar det ju egentligen vad vi tyckte om biffarna, vinsten avgörs genom lottning så det lönar sej inte att smöra för Tina:) Men det står i reglerna att ett betyg ska sättas och för dessa biffar finns det bara en siffra som kan förekomma, en 10:a. Ni skulle bara hört oss när vi lovsjöng våra burgare, man skulle kunna tro vi var på världens topprestaurang! För den makalöst lilla insatsen som krävdes för detta enkla recept så var resultatet vansinnigt gott och det bevisar ju bara en sak, nämligen att enkelt är gott!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
X
mm va gott!
SvaraRaderaJen; Absolut!
SvaraRaderavad häftigt! Ska absolut testa det här! Vårhälsningar från Malins Mat =)
SvaraRaderaDetta ska absolut testas!! =)
SvaraRaderaSpännande, här äts det aldrig tonfisk, men jag är säker på att sambon skulle gilla det
SvaraRaderaTonfiks äter vi tyvärr alldeles för sällan - Men så gott det ser ut!! :-)
SvaraRaderaFantastiskt, namnet inte minst! ;-)
SvaraRaderaMalin & Amy; Tycker vi absolut att ni ska, de är så goda!
SvaraRaderaCupcakesfluffan; DÅ får sambon ta och prova detta!
Jenny; Riktigt gott var det!
tina; Men visst är det ett strålande namn:)
De ser ruggigt goda ut. Undrar om inte jag har iaf en burk tonfisk hemma. Aldrig testat att tillaga (den redan tillagade) på burk.
SvaraRaderaLåter spännande detta recept....värt ett försök i mitt kök faktiskt =))
SvaraRaderaJa håller med er angående fotografering jag skulle gärna vilja lära mig mer och få lite mer tips o råd.
Det måste jag också prova. Jag är en sann vän av enkla recept! :)
SvaraRaderaNi har så rätt, enkelt brukar vara gott :) Ser fräscht ut! Ha en bra torsdag!
SvaraRaderaRemsan; Kan varmt rekommendera ett test!
SvaraRaderaTina; Visst hade det varit kul med en online-kurs!
TinaN; Prova, prova!
Hovkonditorn; Visst är det så. Dessamma.
Det där ser ju väldigt gott ut, kul med tonfiskbiffar! :)
SvaraRaderaTonfisk på burk är ju perfekt sommarmat tycker jag, Abba har några sorter med smak som jag är jätteförtjust i.
SvaraRaderaEra biffar lät supergoda, har aldrig vågat göra annat än färs eller veggobiff härhemma, men är väldigt sugen på burgare av olika fisk- och skaldjur!!
Eleonore; Tack! Ja det var en god ny upplevelse!
SvaraRaderaLi; Supergoda, minst sagt.
Ser som vanligt riktigt gott ut.
SvaraRaderaChrister; Tack! Gör oss så glada:)
SvaraRaderaHoppas det fungerar bra itan lime?
SvaraRaderaAntar ägget är för o binda?
Då tar jag fiberhusk