lördag 5 mars 2011

Vi har vår i luften!


En helt underbar dag har det varit i Ystad i dag, solen har värmt våra vinterfrusna kroppar, inte ett moln har synts på himlen. Med kameran på ryggen begav vi oss ut på en strand/skogspromenad, tog lite bilder av skiftningarna i naturen och lapade sol på en bänk. Håkan puffade på en cigarr och Anki passade på att väcka de slumrande fräknarna till liv. Härligt!

Revben stod på menyn igår och redan i onsdags började deras marinering äga rum. Receptet på marinaden letade Håkan upp i en av våra kokböcker "Internationella Familjefavoriter" som Ankis far köpt till oss för väldigt länge sedan av en kringvandrande bokförsäljare. Lite förändringar som vanligt;

Marinad för tjocka revben 2 port
1½ kg revben av sida
½ tsk vardera av; timjan, oregano, basilika, salvia
1 tsk vardera av; chilipulver, paprikapulver, svartpeppar, salt
1 dl olja
1 msk worshestershiresås
Skär bort det mesta av fettet på utsidan av revbenen och skär sedan några snitt i köttet. Blanda samman alla torra kryddor och massera in köttet med blandningen, se till att det även kommer ner i de skurna snitten. Lägg revbenen i en plastpåse, blanda samman olja och worshestershiresås och häll ner i påsen. Låt revbenen ligga i marinaden 1-2 dagar i kylen. Ta fram påsen och gulla med den någon gång under tiden.


Samma dag som du lägger köttet i marinad gör du även en glaze som du ska använda vid grillningen!

Glaze till revbenen
3 msk smör
3 msk matolja
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1½ dl ketchup
1½ dl whiskey
1 dl äppelcidervinäger
ev. 1 dl ananasjuice från konserverad ananas
1 dl ljus sirap
1 msk worshestershiresås
½ tsk vardera av; timjan, basilika, körvel, oregano,
vitlökspulver, krossad svartpeppar, malen vitpeppar,
paprikapulver, salt och röksmak i vätskeform
Värm smör och olja i en gryta, fräs lök och vitlök tills det mjuknar. Blanda ner övriga ingredienser och låt det koka upp. Sänk värmen och sjud till såsen tjocknat, ca 15-25 minuter och låt den sedan svalna. Förvara i kylen tills den ska användas.


Ta upp revbenen ur marinaden och lägg dom på ett galler över braspannan. Stek i ugnen på 175 grader i ca. 1½ timme. Använd gärna stektermometer, vid 77 grader är köttet färdigstekt.
Ta ut köttet, dela det i "revbenspinnar" som du penslar med glaze. Grilla 10-15 minuter och pensla flera gånger under tiden med glaze.


I kväll korkar vi upp Amaronevinet vi köpte i Köpenhamn förra veckan och till vinet äter vi en rostbiffsstek. Hur ser er lördagsmiddag ut?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Men jädrar vilka goda spjäll! Lagar det mest till jul och nu undrar jag mest varför?

    SvaraRadera
  2. Mums så gott det är med klibbiga revbensspjäll. Här blir det lite plockmat. Och rödvin i glasen. Trevligt lördagskväll på er!

    SvaraRadera
  3. Karin; Det undrar vi oxå... :)

    Remsan; Klibbigt är gott! Plockmat är ett tag sedan vi åt, får nog ta tag i det:)

    SvaraRadera
  4. Vi hade vår i luften här oxå idag! Så himla mysigt =)

    Jag har en tävling på min sida där du kan vinna ett supersnyggt förkläde =) Kul om ni vill vara med ;)
    Trevlig helg
    /Nellie

    SvaraRadera
  5. Vad härligt med en dag ute i det fina vädret. Idag åt vi Jamies efterrät, de små pajerna av smördeg och vaniljfyllning toppad med apelsinkaramell. De var jättegoda. Hämtade receptet här eftersom ni skrev att det var fel på recept.nu.
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Så vackert väder ni haft :) Ha en skön söndag.

    SvaraRadera
  7. jag och callen har precis varit på promenad, vädret är alldeles underbart! låter som att ni också har haft det, härligt!

    SvaraRadera
  8. Nellie; Visst är det härligt med vår!

    Erika; Så kul att ni gillade pajerna, han kan den där Jamie!

    Hovkonditorn; :) Detsamma!

    charlotta; Underbart är ordet.

    SvaraRadera
  9. Så gott!

    Själva har vi en halvmeter snö förutom vallarna som är manshöga!

    SvaraRadera
  10. Lena; Men visst! Snö känns för tillfället väldigt avlägset, men än ropar vi inte hej...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!