onsdag 20 april 2011

Efterrätt med vårkänslor.

Att vårt kök skulle ge oss så himla mycket positiv energi tillbaka hade vi aldrig räknat med när vi satte igång detta projektet förra året. Det är verkligen härligt att höra från er alla som provar recepten som vi lägger upp!
Dessutom kommer Håkan numera hem från affären med glada rapporter från nöjda kunder som lagat till både det ena och det andra som dom hittat här. Vissa delar gärna med sej av sina favoritrecept i utbyte, något som vi gärna tar emot. Kakan vi bjuder er på idag är ett sådant utbytetsrecept som vi fått av Carina och vi skickar det mer än gärna vidare till er:


Riskaka med maräng  4-5 port
1½ dl grötris
2 äggulor
1 l mjölk
2 msk socker
1 tsk salt
smaksättning:  2-3 bittermandlar / 7-8 droppar bittermandelarom / rivet skal av en citron / 7-8 droppar citronarom
2 äggvitor
4 msk socker
Skölj riskornen och lägg dom i en smord, eldfast form. Vispa samman äggulorna med mjölk och tillsätt socker, salt och den smaksättningen du valt. Häll smeten över riskornen och grädda kakan i ugn på 225 grader i ca 45 minuter. Rör upp grynen från botten ett par gånger i början av gräddningen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, rör i sockret och fortsätt vispa till det blir en blank marängsmet.
Bred marängen över kakan och låt den gräddas ytterligare 5-10 minuter så marängen får fin färg.
Man kan även göra kakan utan marängtopp och då använder man istället hela äggen i smeten.

Ett gott alternativ till ostkaka blev vårt omdömme, möjligtvis var kocken lite snål med bittermandelaromen mest av rädsla över att den skulle ta över helt. Nästa gång har han beslutat att använda sej av hela mandlar och se hur det smakar då. Till riskakan serverade vi körsbärssås och det passade väldigt bra ihop.
Kanske något att bjuda på till påsken?

Eftersom vi tyckte det var en efterrätt med vårkänsla så tänkte vi att den skulle passa bra som bidrag till Månadens utmaning hos Jenny i Kalasgott, där månadens tema är just vårkänslor. Ni ser väl henne tävla i kvällens final av "Sveriges mästerkock" på tv4? Det gör vi:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

14 kommentarer:

  1. Jo det blir spännande att se vem som vinner Sveriges mästerkock ikväll. Ha en trevlig och glad påsk!

    SvaraRadera
  2. Erika; Visst ska det, även om vi har våra misstankar:) Vi önskar dej detsamma!

    SvaraRadera
  3. Vilken god "kaka" den kan jag ju testa att göra när jag blir sugen på ostkaka (som jag ju inte kan få tag på här). Skulle tro att den går hem extra hos barnen med marängtopp;).
    Håller tummarna ikväll men jag är säker på att det är Jennie som tar hem det.
    Tipsade om Café Gerbeaud för er Budapest resa men det står kanske redan på programmet. Ha en underbar resa!

    SvaraRadera
  4. vilken spännande efterrätt :) jag känner igen det där med att fega ur lite på bittermandeln, det är ju faktiskt lite läskigt. man vill ju inte råka förgifta någon, eller den mildare varianten att det ska bli äckligt vill man ju inte heller...

    ja man kan ju undra vad jag har i mina arraksbollar när jag skrev den rubriken på inlägget ;)

    SvaraRadera
  5. Vilken smarrig kaka! jag aldrig smaka de förut ;) de ser riktigt gott ut tycker jag ;)

    SvaraRadera
  6. Det där har jag aldrig sett förut..spännande.:-)

    SvaraRadera
  7. Kaksmulan; Ja, har du abstinens efter ostkaka så prova denna istället. Bra ersättning:) Tack så mycket för tipset, nu har vi kollat upp det och det blir nog ett besök på caféet. Ingen diet när det är semester!

    Pernilla; Nej, förgifta någon vill man verkligen inte! Då får bloggen döpas om till Mårtenssons cell:)

    sana; Tack, ja den var riktigt smarrig.

    Anne-Lie: Nej, den var ny även för oss.

    SvaraRadera
  8. Så gott det ser ut! :-)


    Önskar er en riktigt fin Påsk!

    SvaraRadera
  9. Önskar er en härlig påsk!

    Härligt skrivet av Gordon Ramsey ute i eran högermeny, stämmer ju perfekt ;-)

    SvaraRadera
  10. Låter riktigt gott! Använder ju grötris mest till jul men det är ju lite synd... :)

    SvaraRadera
  11. Hovkonditorn; Tack!

    Jenny; Tack, och detsamma till dej!

    Martina; VI önskar dej detsamma.
    Visst har han rätt den gamle räven:)

    Hanna; Väldigt gott blev det.

    SvaraRadera
  12. Mikaela; Tack! Det är ett arvegods från Ankis mormor.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!