Note to self; baka inte kakor som inte har pajskal i er glaspajform!
På den här vägen är det, kära läsare, att vi hade spanat in en kaka som lät vansinnigt god och lagt receptet i vår "prova-på-mapp" i datorn. Receptet hittade vi hos Tina, som bloggar på den underbara matbloggen "Pickipicki", och det var en citronkladdkaka som skulle bli resultatet. "Passar perfekt att ta med och bjuda på till kaffet hos Ankis morbröder", tänkte vi, och slängde ihop en styck kaka i lördags.
Så otroligt kanongod, men attans vad den var svår att få ur formen (smord) och vad den fick stå inne i ugnen mycket längre än det stod i receptet... Aldrig mer baka mjuk kaka i glasformen:)
Nästa gång, för det blir absolut en sådan, så ska vi grädda kakan i vår teflonform så den inte behöver bli så solbrun som den blev nu.
Så blir ni sugna på att smaka, för det tror vi att ni blir, så baka den inte i en glasform... (har vi sagt det tillräckligt många gånger nu?)
Citronkladdkaka
2 ägg
2½ dl socker
150 g smält smör
1 tsl vaniljsocker
1 citron
1½ dl vetemjöl
Dekorera med:
florsocker
Ät till;
vispgrädde eller glass
Vispa samman ägg och socker. Tillsätt rivet citronskal och saften från citronen. Vispa ner vaniljsocker och smör. Sikta i mjölet och vänd försiktigt i det.
Häll smeten i en smord form (inte av glas) och grädda mitt i ugnen på 150 grader i ca 35 minuter.
Låt kakan kallna innan den serveras. Säkert hur gott som helst med hallon, jordgubbar eller andra bär till!
Vi lämnar er med två bilder på två små töser i yngre upplaga, foton som vi hittade hemma på väggen hos Kalle och Hasse i söndags. Hoppas bara inte den ena tösen har något emot att hamna här...
Gissa vem?
En styck syster:) Lika? Nja...
För er som gillar trädgårdar och blommor så kika gärna in i systerns trädgårdsblogg!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Kakan ser riktigt smarrig ut. Men om ja ska prova den, så ska jag inte göra den i glasform =)
SvaraRaderaUndras om någon skulle känna igen mig, knappt jag gör det själv. Du är dig ganska lik tycker ja.
SvaraRaderaSanna; Ja, smaken var det verkligen inget fel på alls, sanslöst god!
SvaraRaderaCarina; Åjo, visst ser man att det är du! Nja, det skulle väl vara den gröna rosetten då:)
Jag brukar läsa pickipicki och har spanat in den kladdkakan ett tag nu. Jag har också glasform och hade faktiskt tänkt använda den till kakan, nu vet jag bättre. Konstigt men roligt sammanträffande. :)
SvaraRaderaSen tänkte jag testa med att byta ut citronen mot apelsin.....tror ni det kan funka?
Amy; Då hade du tur:), tänk som det kan slumpa sej ibland. Funkar säkert bra att ha apelsin istället för citron, kanske du inte ska pressa i hela apelsinen, då kanske det blir för mycket vätska. Fast det beror såklart på hur saftig apelsinen är.
SvaraRaderaMmmm, ser sanlöst god ut.
SvaraRaderaDen får också åka in min "prova-på-lista".
//Susanne
Jag brukar göra en liknande kaka fast med både citron och lime. Blir underbart sötsur. Tycker eran solbruna kaka ser jättegod ut.
SvaraRaderaSusanne; Det gör du rätt i!
SvaraRaderaRemsan; Det tackar vi för:)
Jag är inte 100 säker på att det enbart beror på glasformen. För någon tid sedan bakade jag nämligen också citronkladdkaka. Det receptet fanns i Mildas kok-och klokbok.
SvaraRaderaIngredienser, måttangivelser och metod är desamma fast det skulle vara 150 g smält Milda istället för smöret. Jag gräddade kakan i en smord springform (teflon). Den ville ändå inte släppa formen och konsistensen var jag inte alls nöjd med. Smaken var väl OK men jag skulle nog ha använt bakplåtspapper i botten eller också bröat formen.
Kul med kakan! :-) Och superkul med gamla foton, sådana gillar jag skarpt!
SvaraRaderaSv: Ja, kanske det! :D
SvaraRaderaMen den ser ju ljuvlig ut! Och jag är inte så speciellt förtjust i citron i kakor, så jag kommer nog inte provbaka. Men har en tanke om att det kanske funkar i en lite större aluminumform med låga kanter eller en terteform?
SvaraRaderaSå gott, den kommer jag testa, fast i en teflonform då :-)
SvaraRaderaHuvudsaken är smaken! Blir det inte så snyggt får man släcka lampan ;)
SvaraRaderaKram!
Karin; Aha, kanske det som ska till, då bröar vi nästa gång.
SvaraRaderatina; Visst är det kul med gamla foton, man kan ju sitta i evigheter och bara bläddra i album.
Victoria; :)
Vanilla; Kanske det gör, vi kommer absolut att prova fler gånger.
Cupcakes; Ja, gör det, hoppas det blir bättre.
Lena; Du har så rätt så, eller kanske blunda. :)
Ser gott ut ändå, smaken som räknas :)
SvaraRaderaSer jättegott ut även om det inte blev som tänkt!
SvaraRaderaTesta och klä formen med bakplåtspapper nästa gång. Garanterat inget som fastnar i formen. Klär alltid mina formar med det, utom sockerkaksformar lite bökigt :-)
Tror också att det kan behöva någon minut extra med glasform och lägg på ett arkbakplåtspapper när kakan börjar få färg. Har också haft problem med brun/svarta kakor när jag bakar med just citronsaft i kakan.
visst är det trist när det inte lossnar från formen? en jul gjorde jag knäck i formar från lagerhaus, och de gick inte att få loss. blev skogstokig! har dock aldrig varit med om det när jag har bakat med springform eller så.
SvaraRaderavilka underbara bilder, förresten!
Hovkonditorn; Visst är smaken viktigast, som Lena skrev så kan man ju släcka lampan...
SvaraRaderaLouise; Ja, glasformen är ju lite tjockare än en teflonform så det bör ju påverka gräddningstiden.
charlotta; Då blev du knäckt alltså?:) Tack!
Har ingen aning om vem som är vem. :)
SvaraRaderaCitronkladdkaka låter ju nästan nyttigt!
Trevlig fredag!
Har också uppmärksammat citronkakan hos Picki Picki. Er ser lika god ut måste ju provas någon gång. Ha en trevlig Fredag!
SvaraRaderaMåGott; Anki är det som sitter på den översta bilden, hennes storasyrra på den nedersta.
SvaraRaderaJa, det bör den ju vara eftersom citroner faktiskt är en frukt och frukt är ju nyttigt, eller hur?
Anne-Lie; Hur god som helst, prova absolut!