Efterrätten som vi smaskade i oss igår var en frusen tårta efter ett recept som vi fått av Ankis chef. Hon kunde inte nog berömma den efter att hon själv bjudit på den på nyårsafton så vi kände att vi var tvungna att prova. Det kan vi säga, den har vi inte gjort för sista gången, redan när man läser receptet så förstår man att det kommer att smaka mums!
Nöttårta med vit chokladmousse 10-12 bitar
Botten
150 g hasselnötter
100 g mörk choklad
4 äggvitor
1½ dl socker
Rosta nötterna i en torr stekpanna. Hacka dom och chokladen grovt, går bra i en mixer. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret lite i taget under tiden som du vispar. Blanda ner chokladnötblandningen försiktigt och bred ut smeten i en springform, 24 cm i diameter. Grädda i 35 minuter på 175 grader, mitt i ugnen. Låt kallna.
Mousse
200 g vit choklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde
Bryt sönder chokladen i mindre bitar och smält i en skål i ett vattenbad (ställ skålen över en gryta med kokande vatten). När chokladen har smält så vispar du i en äggula i taget. Ta smeten från värmen då och då under tiden. Vispa grädden och blanda ner den försiktigt i chokladsmeten. Slå moussen i formen på nötbottnen och ställ i frysen minst 3 timmar.
Ta ut tårtan 30 minuter innan den ska serveras och dekorera den med hallon och blåbär.
Det bjöds på många glada skratt igårkväll och vi fick även en liten dansuppvisning i vardagsrummet. Det var Gustaf som visade oss sina färdigheter i breakedance:
Ur högtalarna strömmar "Me and my drum"
När vi kom upp i morse så läste vi detta kryptiska meddelande på vår griffeltavla i köket:
Under inköpslistan hade någon delat med sig av sin favoritlåt:)
Nu blir det middag och sedan ger vi oss ut bland andra matbloggare för att se vad de har hittat på under helgen som gått, alltid lika spännande!
Hoppas ni får en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vilken smaskig tårta, den ska jag absolut prova! Ni gör rätt i att ta det lite lugnt idag. :)
SvaraRaderaMatarkivet; Ja gör det, det är den väl värd.
SvaraRaderaJag ska också prova! :)
SvaraRaderaSol här i fm och jag var på golfbanan, men vips så försvann solen och sedan blev det regn istället, men man får glädjas åt att det i varje fall går på rätt håll!
Fin stavning där på låten... ;)
Ha en bra vecka ni med! :)
Gott om blåbär är det riktigt ont om i min frys. Det räcker knappast till den frestelsen. Jag hoppas verkligen på en bättre blåbärssäsong i år.
SvaraRaderaEn liknande dessert har jag gjort, fast jag hade hallon i moussen, ja och lite ovanpå också. Mumsigt! Och vackert!
SvaraRaderaÄlskar alla bär hehe och cill gärna göra den här tårtan också ;) mums...vad gott ge ser ut!!
SvaraRaderaJa det lät verkligen som en god tårta!
SvaraRaderaLåter som en riktigt mu,sig tårta
SvaraRaderaSom ni säger så räcker de att kolla på ingredienserna så inser man hur god tårtan är! Mums!
SvaraRaderaSå snyggt ni dukade med svart och röda rosor!
SvaraRaderaTårtan ser jättegod ut. Saades låt är ingen favorit, men det går knappt få den ur huvudet när man har hört den. =)
Tårtan verkar riktigt smaskig. Papuolar, vilken hit!
SvaraRaderaTina; Ja, lite varmare om inte annat är det. Men visst är den tjusig.
SvaraRaderaKarin; Vi håller tummarna för dej.
Remsan; Säkert jättegott med hallon i, bra brytning till den söta chokladen. Tack!
sana; Visst är det gott med bär, du får ta och prova den:)
Linda; :)
Cupcakes; Minst sagt.
Sanna; Visst gör det.
MÅGott; Tack! Nej, när den har hamnat där så sitter den fast länge... Vi nynnar fortfarande på den.
Erika; Ja, vilka hittar, både tårta och sång:)
Smaskens säger jag :)
SvaraRaderaTårtan både ser jättegod ut och låter god när man läser om allt gott som ingår - måste göras vid första bästa tillfälle!
SvaraRaderaVerkar vara en avancerad dans. Skulle man ge sig på något liknande själv skulle resultatet troligen bli en tid med kryckor.
Hälsningar
Anders och Lena
Hovkonditorn; Bra talat!
SvaraRaderaPostgårdarna; Ja, med sådana ingredienser så är resultatet givet:)
Nej, den dansen deltog vi inte i, det vågade vi oss inte på:)
Tårtan ser underbart god ut. Min son spelar Melodifestivalskivorna om och om igen... och Erik Saade är hans favorit också. :-)
SvaraRaderaErika; Tack! Verkar som Eric ligger bra till hos många.
SvaraRaderaDen här ser ju bara för smarrig ut!
SvaraRaderaCecilia; Tack! Det var den absolut:)
SvaraRaderaWaooh, vilken god tårta!Något extra att bjuda på!!
SvaraRadera