Sist vi bjöd familjen Persson på middag så stod lammstek i lergryta på menyn och det blev väldigt uppskattat. Receptet var en chansning eftersom vi inte hade provat det, men det lät gott så vi chansade:
Lammstek med rotfrukt och tomat 4-6 port
1½ kg lammstek
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 palsternackor
2 röda lökar
2 morötter
1 kg potatis
1 burk coctailtomater (gärna Muttis)
2 tsk torkad basilika, eller ½ kruka färsk basilika
½ dl hackad persilja
½ dl hackad persilja
Lägg lergrytan i blöt minst 30 minuter innan den ska användas.
Gör några snitt i köttet, dela vitlöksklyftorna på längden och stick ner i hålen. Gnid in med salt och peppar och lite rosmarin.
Skala morötter, palsternacka, potatis och lök. Klyfta potatisen och löken, dela morötterna och palsternackorna i 2 cm tjocka skivor. Varva morötter, palsternacka och lök i botten på grytan, strö i örter mellan varven. Slå på tomaterna med spadet och lägg sedan i lammsteken.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ in graderna på 200 och sätt igång värmen. Efter ca 1 timme tar du ut grytan och lägger i potatisen.
Efter ca 2 timmar är steken rosa, vill du ha den genomstekt så låter du den stå ytterligare 30 minuter.
När köttet är färdigt så låter du det vila under aluminiumfolie ca 10 minuter innan du skär det i skivor. Lägg rotfrukterna i botten på ett uppläggningsfat, slå på vätskan och lägg på köttbitarna lite snyggt. Strö på persilja och servera.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ in graderna på 200 och sätt igång värmen. Efter ca 1 timme tar du ut grytan och lägger i potatisen.
Efter ca 2 timmar är steken rosa, vill du ha den genomstekt så låter du den stå ytterligare 30 minuter.
När köttet är färdigt så låter du det vila under aluminiumfolie ca 10 minuter innan du skär det i skivor. Lägg rotfrukterna i botten på ett uppläggningsfat, slå på vätskan och lägg på köttbitarna lite snyggt. Strö på persilja och servera.
Fler recept på lamm hittar ni här: Lammrecept.
Så var det dryckestipset då, vad sägs om en påsköl? Det kan väl passa bra till helgen, ja säkert annars också.
Håkan provade denna i fredags och var väldigt nöjd med smaken:
Nr 1395 på systembolagen för 25 kronor och 20 öre.
Passade väldigt bra till lite kryddstark mat med hetta från chili och vitlök.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Älskar lamm (om det är rätt tillagat, det måste vara lite rosa)! Vi äter det också några fler gånger om året, inte bara på påsken. Ert recept verkade riktigt gott!
SvaraRaderaFrida; Ja, gärna lite rosa tycker vi också, bara det inte blir för rosa.
SvaraRaderaLamm har jag faktiskt aldrig ätit, säkerligen himla gott om det blir rätt tillagat,
SvaraRaderaAlltså jag funderar på det här med lergryta.
SvaraRaderaÅ på lamm.
Är grytan värd det man får ge för en ny? :)
Å om man är nybörjare på lamm, vad lagar man då?
Har ätit grillat en gång när jag var liten å fått för mej att jag inte gillar det, men det trodde jag ju om parmesan också. :P
Lamm är ju så gott!
SvaraRaderaJa, tack! Jag tar mer än gärna lite lamm till påsk. Om det nu blir någon middag hemma hos oss i påsk, så tänkte jag laga lamm.
SvaraRaderaCupcakes; Ja, vi tycker det är supergott!
SvaraRaderaLisa; Härligt att du tänker på att köpa en lergryta. Vi kan ju bara ge dej våra tankar om du sen tycker samma är frågan:) Vi har köpt båda våra (ja vi har två, en till fisk och en till övrigt) grytor nya så visst tycker vi det är värt priset. Vi använder lergryta ganska ofta, det är ett fettsnålt tillagningssätt, smakerna bevaras otroligt mycket och det är ett enkelt sätt att kocka på. Det sköter ju sej själv i ugnen och det passar oss bra. Minns inte vad våra grytor kostade, men runt ett par hundralappar kanske...
Det enklaste är förmodligen att marinera och grilla lammkotletter eller en lammfilé, men stek är absolut inget svårt det heller. Men det är kanske lite onödigt med en hel stek om det skulle visa sej att det inte föll er i smaken. Vitlök och rosmarin är väldigt goda vänner till lammet.
Fråga gärna om det är mer du vill veta, vi svarar så gott vi kan:)
Vanilla; Visst är det, riktigt gott.
Remsan; Bra val, synd vi inte har vägarna förbi!
här i göteborg verkar det vara lag på att man måste äta sill (och enbart sill och andra fisk-liknande saker) till påsk. inget lamm i närheten, med andra ord. men öl finns det gott om! och snaps... firar ni påsk hemma eller ni hinner åka iväg innan firandet drar igång?
SvaraRaderacharlotta; Låter som det måste till en lagändring i Göteborg, lamm som är så gott! Sill gillar vi också, men lamm... mums.
SvaraRaderaVi hinner med en skärtorsdag och en långfredag, sen är det dags! Wiihii!
ÅÅh jag älskar lamm!
SvaraRaderaJen; Då är det bara att prova detta då:)
SvaraRaderaJag älskar lamm. I påsk tänker vi lägga lammet på grillen i örtmarinad för vilket väder det ska bli och har varit i veckan:) Glad påsk till er Mårtenssons:)
SvaraRaderaLamm är alltid rätt! Vi äter nog det minst en gång i veckan :-) Får hoppas att svärmor bjuder på det (eller ren) i Påsk.
SvaraRaderaAnn-Sofi; Hoppas ni får en smarrigt god lamm-middag, grillat är godast sägs det ju:)Glad påsk önskar vi dej också!
SvaraRaderaLouise; Visst är det så:) Då håller vi tummarna för svärmors middag.
Vi har, precis idag, fått hem ett helt lamm så tanken är att vi ska äta en del av det i helgen.
SvaraRaderaVi åt mycket lamm tidigare, men nu var det längesedan.
Jätte inspirerande blogg du har!
SvaraRadera/Marina
MÅGott; Härligt, då blir det lamm i långa banor hos er, då är det där man ska vara i påsk:)
SvaraRaderaMarina; Tack, så kul att du tycker det. Vi suger i oss och blir glada:)
Mums, lamm är så gott!! Som tur var bjöds vi på en riktigt god lammstek hemma hos svärföräldrarna i mars. En och annan liten lammkotlett hamnar gärna på grillen också.
SvaraRaderaÖnskar er en riktigt härlig påskhelg och inte minst en underbar semester!!
Kaksmulan; Visst är det gott! Lammkotletter får mer än gärna hamna på vår grill oxå. Tack, hoppas du oxå får en härlig påskhelg.
SvaraRaderaSer väldigt gott ut med lamm! Och vilket passande öl till helgen! Den ska jag köpa och lägga i min sambos påskägg tror ja=)
SvaraRaderaHar så klart köpt en lammstek till påsk! Tror nästan att jag ska köra en variant på ert recept i min lergryta. Mmmmmums ...
SvaraRaderakramar
Det är ju så gott med lamm. Det blir lammstek för oss på påskafton, slurp ;-)
SvaraRaderawiihooo, då åker ni ju snart! fy fabian vad härligt :=) glöm inte kameran för allt i världen! och luktuppsamlarmojängen så ni kan spara lukter från god mat ni äter :=)
SvaraRaderaGLAD PÅSK!
Sanna; Gillar han öl blir han säkert jätteglad!
SvaraRaderaLena; Hoppas du och sambon gillar det och att ni får en härlig påskhelg.
Martina; Visst är det gott.
charlotta; Wihoo, ja det gör vi! Attans, mojängen till lukterna höll vi på att glömma, ska genast packa ner den! Detsamma!