onsdag 4 maj 2011

Det känns väldigt passande...

... att äta soppa en dag som denna då det både snöar, haglar och regnar! Håkan har varit ledig från jobbet idag och har därför stått för matlagningen. Något som han dessutom sysslat med de senaste dagarna på jobbet också, där han rullat och stekt några köttbullar. Närmare bestämt 40 kilo köttbullar blev det, kanske inget man gör så ofta i sitt eget hemmakök... Snacka om träningsvärk i armarna:)
Anki, som slutade jobba tidigt idag, kom hem om för att käka middag och sedan ge sig iväg tillbaka till jobbet igen för ett par timmars personalmöte...

Så över till soppan, kanske ingen överraskning för er att det blev en Gulaschsoppa som hamnade i våra sopptallrikar. Vi har gjort gulasch tidigare men då som gryta och det fick vi ju lära oss att så skulle det inte ätas! Nej, soppa ska det vara och så fick det bli.
Håkan lagade till gulaschen i vår lergryta, enkelt och behändigt tillagningssätt, för att inte tala om gott!


Gulaschsoppa i lergryta   4 port
4 hg högrev
3 gula lökar
4 potatisar
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver av valfri hetta
3 msk tomatpuré
1 liter buljong
2 röda paprikor
1 tsk kummin
Blötlägg lergrytan minst 30 minuter innan den ska användas.
Skär köttet i små grytbitar och bryn i smör i en stekpanna. Skala lök och potatis, hacka löken grovt och skär potatisen i mindre bitar. Lägg ner potatis, kött och lök i den genomfuktade lergrytan. Tillsätt finhackad vitlök, paprikapulver, kummin, tomatpuré och buljong. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ i graderna på 200 grader och låt grytan stå inne i 1½ timme.
Kärna ur paprikorna och strimla dom tunt, lägg ner i grytan när det är 10 minuter kvar av tillagningstiden.Smaka av med salt och ev. mer paprikapulver eller chili om du vill ha soppan hetare.
Servera med ett gott bröd och gärna lite gräddfil att klicka i.

Så alla ni som känner er sugna på smakerna från Budapest, fram med grytorna och kocka till er en Gulasch nu. Har ni ingen lergryta så funkar receptet säkert alldeles utmärkt även i en vanlig gryta på spisen också! Lycka till och bon appetit!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. 40 kilo kyddabullar! Det va imponerande må jag säga :)

    SvaraRadera
  2. Det avgjorde saken, jag MÅSTE ju ha en lergryta. :)

    SvaraRadera
  3. Så gott med Gulaschsoppa och 40 kilo köttbullar, oj, oj, oj :-)

    SvaraRadera
  4. Det är gott med Gulasch, när den är i soppform och inte såsig. Blev bjuden på det en gång av en väninna, som kommer från Ungern och oj, vad gott det var. Till efterrätt blev det stora, tunna pannkakor med citronkesella. Det hör till enligt henne! :)

    Lite som vår ärtsoppa med pannkakor.

    40 KG köttbullar..det gör man inte var dag! ;)

    SvaraRadera
  5. så gott med gulasch!! 40 kg köttbullar, jag som brukar tycka det blir tjatigt med dryga två kilo... antar att det inte serveras några köttbullar på hemmaplan på ett tag;)

    SvaraRadera
  6. Soppa här också, dock ingen gulasch! Men ack så gott det är med kummin i gulaschen!

    SvaraRadera
  7. Ja de är konstigt att vintern kom tillbaka helt plötsligt, då blir man genast sugen på soppor igen. Men jag hoppas att grillvädret snart är tillbaka. Till helgen har de ju lovat... :)

    SvaraRadera
  8. Tråkigt med vädret, men soppan värmer :)

    SvaraRadera
  9. Jag vill också åka till Ungern! :-) Jag kommer förresten till Skåne i helgen, och jag vill inte höra talas om regn, hagel och blåst då! Kan ni fixa det, OK?

    SvaraRadera
  10. Vi åt också soppa här hemma igår, men champinjonsoppa blev det hos oss. En god gulash sitter alltid fint när det är lite ruggigt ute!

    SvaraRadera
  11. 40 kilo... Och här hemma klagar familjen när jag är lat och inte orkar trilla köttbullar till familjen, utan gör biffar istället... 40 kilo -respect :-)
    Gulasch gör jag alltid som soppa, fast oftast med färs. Är ju så gott!

    SvaraRadera
  12. Hjälp vad köttbullar!!!!! Gulasch gillar jag också men jag har aldrig gjort det i lergrytan.

    SvaraRadera
  13. Cecilia; Jo då, visst är det:)

    Matarkivet; Visst:)

    Lisa; Lycka till med köpet!

    Cupcake; :)

    Tina; Nej och tu är väl det, då hade det fått bli på maskin!

    Kaksmulan; Nej, det lär verkligen dröja innan det blir köttbullar i vårt kök...

    Frostrosor; Det passa ypperligt.

    Sanna; Ja, vi håller tummarna för det.

    Hovkonditorn; Ja, visst gör det.

    Matbloggen; Tack!

    tina; Vi ska verkligen försöka vårt bästa!

    Karin; Gott med soppa i ruggväder.

    Remsan; Har inte provat med färs, får kanske testa det.

    Karin; Prova, det blir bara bra!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!