tisdag 24 maj 2011

Varm macka med skinka, tomat och mozzarella

Tisdagar är ju de dagar då Håkan jobbar extra länge och därför blir det oftast något lättare som ligger på våra tallrikar dessa kvällar. Ingen tung middag vill vi ha när det är matdags runt 8 på kvällen! Under vintern har det blivit mycket soppa som serverats, men det känner vi inte alls för vid denna tiden på året, även om det inte riktigt känns som någon högsommar än.
Då kan det passa bättre med varma mackor och därför stod glädjen högt i taket när vi upptäckte en hel smörgåsmapp i Gröna lådan! Flera av recepten var just på varma mackor så vi har en hel del att välja mellan:)

Förra tisdagen blev det en varm macka med Italienska smaker på recept från just Gröna lådan och det blev en riktig favoritmacka:

Balsamicocreme var väldigt gott att ringla över!

Italiensk skinkmacka   2 pers
6 skivor bröd
2-3 tomater, beroende på storlek
200 g rökt skinka
1 pkt mozzarellaost
1 stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1½ dl hackad basilika
Skiva tomaterna och lägg dom på bröden. Strimla skinkan, riv mozzarellan och blanda ihop med pressad vitlök, basilika och olja. Fördela på brödet, salta och peppra. Gratinera på 225grader, mitt i ugnen i ca 10 minuter.

När vi gör varma mackor så brukar vi oftast välja Polarbröd extrem som har ett högt fiberinnehåll, 10,7% närmare bestämt. VI tycker det mättar bra utan att vi behöver sätta i oss en faslig massa mackor och dessutom gillar våra magar brödet:)
Ikväll vankas det en macka med bl.a tonfisk och kapris, får se om den blir lika smarrig.

Visste ni förresten att det går alldeles utmärkt att frysa mozzarellaost? Vi brukar köpa hem ett gäng när det är billigt och slänga in i frysen, perfekt att ha hemma när suget sätter in, vilket det gör väldigt ofta för tillfället...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
Xxx

18 kommentarer:

  1. De där mmackorna såg verkligen supergoda ut! Jag fastnar gärna i träsket och gör samma mackor jämt, men nästa gång ska jag prova dessa!

    SvaraRadera
  2. Så gott med varma mackor, det passar ju perfekt när regnet öser ner.

    SvaraRadera
  3. vad roligt med macktisdagar :) jag är också ganska soppmätt för tillfället, så sopptorsdagarna har tagit en paus i några veckor!

    mozzarella har man väl alltid ett sug efter, speciellt smält och god sådan. mmmm.

    SvaraRadera
  4. Karin; Så kul att du vill prova, hoppas du gillar dom.

    Matarkivet; Passar alla väder:)

    Pernilla; Då är väl Jimmie lite extra glad nu:) Ja, mozzarella blir det en hel del av för tillfället. Bara vi inte tröttnar på det också...

    SvaraRadera
  5. Ser himla mumsigt ut, varma mackor är så gott, äter det alldeles för sällan, tänker inte på att man kan göra det liksom :-), här regnar det med och blåser rejält , fördelen med blåsten är att regnet blåser bort lika fort igen

    SvaraRadera
  6. Ser väldigt gott ut - problemet med smörgåsar är, precis som Ni skriver (mellan raderna), man blir hungrig direkt. MEn polarbröd med extra mycket fibrer..kanske kan få stopp på det begäret...kan vara värt att testa...

    Ha en fin kväll.
    //Postgårdsromatikerna

    SvaraRadera
  7. Varma mackor är alltid gott! :)
    Jag har testat att göra polenta idag. God smak! Behövde något gott efter denna hemska em! ;)

    Stämmer er mailadress? Ska det inte vara hotmail.com? Tänkte skicka ett mail till er nämligen! :)

    SvaraRadera
  8. Cupcake; Nej, man glömmer lätt bort det, blir oftast skinkan, ost och tomater.

    Postgårdarna; Ja, då måste ni prova extrem, där snackar vi lång mättnad... Detsamma.

    Tina; Det kan vi tänka oss att du gjorde, hugaligen! Ja, den stämmer och du har fått svar! Tack, så go du e!

    SvaraRadera
  9. Jag äslkar varma mackor. Det är både enkelt och så gott. Nu försöker jag hålla mig borta från bröd fram till sommaren, så jag sitter och dreglar lite nu...

    SvaraRadera
  10. Varma mackor är goda, jag borde laga sådana oftare :) Jag gillar mackor i alla former :)

    SvaraRadera
  11. Varma mackor år jättegott! Helst gjorda i mammas o pappas våffeljärn (smakar inte samma i mitt).

    SvaraRadera
  12. Så gott det ser ut! Älskar varma mackor, men äter dem inte så ofta som jag skulle vilja..
    Bra tips om mozzarellaosten, tack!

    SvaraRadera
  13. Erika; Vi försöker hålla oss till bröd med högt fiberinnehåll, svårt att klara oss helt utan...

    Hovkonditorn; Ja, man glömmer verkligen lättbort det.

    Louise; I våffeljärn låter inte som en dum idé...

    Delikata; Tack! Då är det bara att sätta igång:) Varsågod.

    SvaraRadera
  14. jag, mamma och pappa åt varma mackor igår! men jag gjorde en onyttig version med vitt bröd, senap och ost. den stekte jag i smör... väldigt nyttigt, som ni hör! :=)

    SvaraRadera
  15. Oj, vad gott!! Varma mackor är ju helt klart underskattat! Görs alldeles för sällan! Vilka smaker!

    SvaraRadera
  16. charlotta; Låter ju som rena hälsokosten:)

    Sofie; Underbara smaker! Gör oftare:)

    SvaraRadera
  17. Åh, vilka goda mackor! Och allt med balsamico på blir liksom ännu lite godare :)

    SvaraRadera
  18. Malin; Väldigt goda! Visst blir det, balsamico kan verkligen piffa till det mesta, även om dessa kanske inte direkt behövdes piffas speciellt:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!