fredag 27 maj 2011

Enkel kasslergratäng

Så närmar sej helgen igen, kära läsare, och en arbetsvecka ligger bakom oss. För min (Håkans) del har det varit mycket jobb bakom kulisserna denna veckan, köttbullarna har gått åt som smör i solsken och idag har det tillverkats leverpastej i långa banor. Lite konstigt känns det att stå i ett rum för sej själv när man är van att vara ute bland kunderna i affären och underhålla dom i vanliga fall. Man saknar liksom den där vardagliga kontakten med alla och få höra skvallret som går på byn. Men istället så lyssnar jag på radion och snacket på favoritkanalen P1, många intressanta program där.

Förra helgen åt vi en gratäng med kassler, vansinnigt enkel att kocka till och vansinnigt god dessutom. Möjligtvis blev såsen lite väl rinnig så gör vi den fler gånger så kommer vi att reda av den lite.

Pressad potatis är ett perfekt hjälpmedel för att få i sej så mycket som möjligt av den goda såsen:)

Kasslergratäng med basilika och fransk senap  2-4 port
500 g kassler
2 stora tomater
1 dl grovt hackade basilikablad
2-3 msk fransk senap
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
peppar
1 pkt á 125 g mozzarellaost
Skiva kassler, tomater och mozzarellaost och varva skivorna i en ugnsfast form. Rör samman övriga ingredienser och häll ner i formen. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Vi hittade ett så galet tips på en salladsingrediens hos Tina så vi var bara tvungna att prova. Anki minns med bestämdhet att hon ofta åt på almfrön när hon var liten. Håkan minns med samma bestämdhet att han aldrig gjort det. Gjorde ni?




Härligt med grönskan, detta man ska ta fram och minnas i vinter när träden är tomma och det är grått ute.

I morgon blir det utflyktsdag för vår del, vi ska låna bil och ge oss ut på Österlen på spännande exkursioner. Kameran får följa med så ni också kan få "följa med", eller i alla fall få se vad vi hittat på för spännande saker. Det är nämligen matrunda på Österlen och det finns en hel massa kul att göra, kika här om ni vill veta mer.
Hoppas ni alla får en härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Jag såg också den där salladen. Lät ju hur spännande som helst. Kan inte minnas att jag ens som barn smakat fröna.

    SvaraRadera
  2. Åh..nostalgi :-) Jag åt ofta dessa som barn! Hade ett träd rakt över gatan.. Kan fortfarande känna smaken av dem, de är väldigt goda!

    SvaraRadera
  3. Oh, vad kul med en matrunda. Ska bli spännande att se och läsa om! Hoppas att ni får fint väder! :)

    Almfrö har jag aldrig provat, men det skulle kanske vara en god idé. Slapp man irritera sig på dem, för att de ligger och skräpar överallt...

    SvaraRadera
  4. Vad spännande med almfrön. Jag har aldrig ätit sådana. Hoppas ni får en trevlig utflyktsdag!

    SvaraRadera
  5. Va spännande sallad! De har jag aldrig testat!

    SvaraRadera
  6. det låter ju alldeles förträffligt med matrunda på österlen! ser mycket fram emot bilder :=)

    SvaraRadera
  7. Almfrön har jag aldrig ätit, låter spännande! Hoppas ni får en härlig dag utan regn! Ser framemot bilderna! Kikar ni in hos mig får ni följa med till KRETA!

    SvaraRadera
  8. Remsan; Då hör du till Håkans grupp, smaka så du kan sälla dej till Ankis!

    Linda; Visst är dom, har verkligen en speciell smak.

    Tina; Ja, matrundan är en höjdare, synd bara man inte kan stanna och äta överallt, det orkar man ju inte...

    Hovkonditorn; Finns det almfrön Singapore? I så fall - ut o plocka!

    Sanna; Då är det bara att testa.

    Charlotta; Mycket förträffligt! Ja, mycket bilder blev det...

    Frostrosor; Kreta låter härligt, klart vi "följer med" dej dit!

    SvaraRadera
  9. Jag vill också göra sådan sallad, men hittar inga almar.. :(

    sv ang Royal CPH-formarna hos mig: De råkar sammanfalla mönstermässigt, men är nog inte kopplade till Royal CPH annars. Jag sprang på dem och såg genast en chans att få använt mitt finporslin :)

    Jag minns inte var jag köpt dem! Det var för någon vecka sedan i en butik i Lund.. kan nog spåra dem dock så jag ska ta en tur på stan i veckan och återkomma. Så länge en liten länk: http://thecaketressblog.com/2011/01/wedding-cake-royal-copenhagen-china-painted-pattern/

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!