Dagens recept är något för er med smak för lite medelhavssmaker som vitlök, basilika och lite citrus. Blandat med svenska smaker som dill och gräslök så har du en burk med smarrig sill:
Örtsill
500 g sill som har varit frusen, OBS viktigt!
eller 1 pkt 5-minuterssill
5 dl vatten
1 dl 12% ättika
1 msk salt
Dra bort skinnet från sillen (använder du fryst sill så går det lättast att göra om den inte är riktigt upptinad)
Blanda lagen och lägg i sillen, låt det stå kallt i 1 dygn.
Slå bort lagen och låt sillen rinna av. Skär den i gaffelbitar och blanda ner i:
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 rejäl näve basilikablad
1 dl grovt hackad dill
1 tsk rivet citronskal
2 dl crème fraiche
2 msk hackad gräslök
salt och vitpeppar
Hacka basilikan grovt och blanda med övriga ingredienser i en mixer. Kör i mixern tills det börjar få grön färg, smaka av med ev. mer kryddor. Blanda ner sillen och låt inläggningen stå kallt minst 1 dygn, gärna ett extra dygn för mer smak.
Så där ja, nu har vi nog fått med de flesta smakerna i våra sillinläggningar. Är du sugen på att kolla in vilka vi gjort tidigare så hittar du dom här:
- Wasabisill
- Rabarbersill
- Brantevikssill
- Ättarpssill
- Stekt, inlagd sill
- Chili och honungssill
- Havtornssill
- Citronsill
- Portersill
Misters rökplats med nya numren av "Allt om Whisky" och "Whisky & Bourbon".
Anki tycker vi ska ta på regnkläder och ge oss ut på regnbågsjakt:) Kanske vi kan göra båda?
Vad hittar ni på med en dag som denna?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Ser gott ut! I många år nar jag/vi inte är så jätteförtjusta i sill. Det har dock blivit mer intresserad de senaste åren. Kan tänka mig att prova det här receptet...:-)
SvaraRaderaAnne-Lie; Tack! Ja, det kanske kommer med åren det där med sill och inläggningar:) Kul att du vill prova, hoppas du gillar det!
SvaraRaderaNu är det inte många dagar kvar tills ni får äta all er sill :-)
SvaraRaderaSå gott med sill :-) Det kan man ju inte få för många recept av!
SvaraRaderaHoppas ni får en fin kommande vecka :-)
/ Jenny
Jag tänkte bara passa på att tacka för inspirationen till midsommarsillen, örtsillen kommer garanterat att hamna på vår sillbuffé på fredag. Och så får jag tacka för en himla trevlig blogg.
SvaraRaderaSommarhälsningar
Sara
http://kaksmula.blogspot.com
calle lade in sill igår när vi var på landet, och gissa vilka jag tänkte lite extra mycket på då? er, såklart! sillmästarna :=)
SvaraRaderaJag gillar inte sill, men skulle jag testa någon i år, så skulle absolut denna locka, verkar vara smaker helt i mitt tycke!
SvaraRaderaDet där lät himla gott och dessutom inget socker i, det blir man lite extra glad över när man som vi försöker undvika så mycket kolhydrater som möjligt.
SvaraRaderaHa en fin matvecka..
Jimmie.
Jag röstar för regnbågsjakt i sydväst!
SvaraRadera:-D
Cupcake; :) Vi har redan tjuvstartat lite...
SvaraRaderaJenny; Du har så rätt så, det finns så mycket goda sorter.
Sara; Välkommen hit!
Tack så mycket för den fina komplimangen, kul att du kunde hitta inspiration till sillbuffén. Härligt med en buffé med alla godsakerna på, hoppas det ska smaka:)
charlotta; :) Jo, vi tackar, inte varje dag man tituleras sillmästare!
Sanna; Kul att höra, sillsmaken är faktiskt inte speciellt framträdande i denna inläggningen.
Jimmie; Det var verkligen en himla god inläggning, så kul att den passade även för kolhydratsjägare:) Detsamma till dej!
tina; hihi, "tyvärr" slutade det egna så regnbågsjakten sparas till en annan dag...
Hej igen!
SvaraRaderaVille bara säga att örtsillen blev en succé och jag hänvisade sällskapet till att ta en titt på er sida, för att leta bra recept. Jag lade till lite persilja i sillen och minskade lite på vitlöken. Det blev en sill helt i vår smak.
Tackar!
Hälsningar
Sara W
http://kaksmula.blogspot.com
Örtsillen fantastiskt god! Den får komma in i receptboken.
SvaraRaderaÖrtsillen fantastiskt god! Den får komma in i receptboken.
SvaraRadera