lördag 20 augusti 2011

Kasslergratäng med svamp och ost

Tänk vad lite blå färg på himlen och en stor gul prick i mitten kan göra för humöret! Människor ler lite mer mot varandra, livet känns lite lättare och batterier laddas inför hösten. Att det sen blåser friskt låtsas vi inte om, det är bara bra med lite vindar så allt blött kan torka upp:)

Idag blir det både en filmrecension, ett bubbeltips och ett stycken kasslerrecept (LCHF, minsann:)). Börjar gör vi med maten, ett recept som vi testade häromdagen:


LCHF-gratäng med kassler, receptet med inspiration från doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok. På tallriken ligger även våra obligatoriska bönor, denna gången Kidney bönor, och kokt matvete. Grönsakerna hamnade på en tallrik sidan om:)

Kasslergratäng 2 portioner + 1 st. matlåda
500 g kassler
1 burk skivade champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
½ dl het chilisås (eller chilisås + lite hackad chili eller sambal oelek)
1-2 dl riven ost, beroende på eget tycke och smak
chilipulver, mängd efter eget tycke och smak
Skiva kasslern i ½ cm tjocka skivor.
Stek upp svampen tillsammans med pressad vitlök och chilipulver. Lägg över i en ugnsfast form och lägg kasslerskivorna ovanpå.
Vispa grädden hårt, blanda försiktigt ner chilisåsen och slå det över köttet. Lägg på osten och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Över till bubbeltipset som legat till sej ett bra tag nu... Vi upptäckte fotot på minneskortet i kameran och kom på att vi nog glömt bort att skriva om det. Undrar om man kan köpa till ett nytt minneskort till hjärnan också, precis som kan till kameran när det bli fullt? Tänk så bra det hade varit:)

Casa Rivas, nummer 7760 på systembolaget där det går loss på 69 kronor. Ett ganska lättdrucket bubbel som absolut gör sej bäst som "snackevin" med lite enklare tillbehör där inte smaken tar över alldeles för mycket. Går säkert bra även till fiskrätter, som det står i systembolagets beskrivning, men då får det vara en fiskrätt som är ganska snäll och inte med alldeles för mycket hetta. Ett vin som vi kände att "Jaha, nu har vi provat det"... och förmodligen inte vårt förstahandsval nästa gång vi står vid hyllorna och botaniserar.

Filmen så, denna gången i vår filmkavalkad blev det The Tourist som såg vi igår. Lite trög i starten och sen lite mer trög med jämna mellarum, eller som Håkan sa; "Det känns som de tappade manuset lite då och då". Några skratt fick vi till, mest tack vare Johnny Depp, så helt bortkastade var inte pengarna, men det är ingen film som man kommer att minnas särskilt länge. En film i mängden med andra ord. 
En film kvar att se, men den sparar vi till i morgon. Ikväll ska vi nämligen äta borta, närmare bestämt i Trelleborg hos goda vänner. Ska bli riktigt kul eftersom vi inte setts på ett tag och har lite att ta igen!

Nu önskar vi er en fortsatt trevlig lördag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

19 kommentarer:

  1. Det där bubblet ska jag kolla efter. Pratvin är lika trevliga som matviner om man har bra sällskap förståss:)

    SvaraRadera
  2. Ann-Sofi; Visst hänger mycket på sällskapet, inte ens det bästa vin kan rädda det tråkigaste:)

    SvaraRadera
  3. Det ser riktigt gott ut, såväl kasslergratängen som jordgubbarna och bubblet!
    Gul prick mitt på himlen? Är ni helt säkra? Här syns inget sådant. Grått och blött, snarare. Kan ni inte skicka den gula pricken uppåt landet när ni ledsnat på den?

    /Anders och Lena

    SvaraRadera
  4. Postisarna; Helt säkra är vi, den finns här fortfarande och vi tror vi behåller den ett tag till:) Gått och blött har vi haft tillräckligt!

    SvaraRadera
  5. :-) Visst är det det! Senap är ju också kanon! Passar i det mesta! Trevlig helg ni också!

    SvaraRadera
  6. Trevligt med lite filmtips också. Det gillas!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  7. Kassler, vad gott!! Älskar det men äter för sällan. Får nog bli nåt till veckan.

    GP, inte GT!! GT är ju iofs min favvodrink, men sällan till frukost.:) Nä, GP är ju en förkortning av Göteborgsposten och passar bättre till frukost!

    SvaraRadera
  8. Åh, man äter kassler lite för sällan... det där ska jag nog prova! :)

    SvaraRadera
  9. Så gott med kassler och här har det faktiskt också varit sol idag :-), skönt då det ösregnade hela dagen igår

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig rätt. Vad länge sedan detvar jag åt kassler, ska nog göra det snart sparar detta recept
    Ha en bra helg

    SvaraRadera
  11. Oj, både god mat och härligt bubbel. Mer bubbel som lyser upp när hösten tränger sig på!

    SvaraRadera
  12. Låter som ett gott recept! Ska börja med Lchf i veckan så då kanske jag snor det här receptet :-)

    SvaraRadera
  13. Vad duktiga ni är med GI-dieten, grymt imponerad!

    Ja, Johnny D kan väl liva upp de flesta filmer tycker jag, hehe ;)

    SvaraRadera
  14. Annika; Men visst gör det, väldigt kanon!

    Smaskens; Så kul! Då får du hålla koll, snart kommer ett filmtips till:)

    Sofie; Ja, kassler tillhör nog de där rätterna som man glömmer bort lite. Ja, ibland går det för snabbt när man läser och då kan det bli riktigt livat:) Undrar just vad det säger om oss... GP/GT:)

    Bambi: Ja, det blir nog gärna så!

    Cupcake; Så skönt med sol, det behöver vi!

    Milla; Verkar vara ett återkommande fenomen, att det går långt mellan kasslermiddagarna:) Hoppas det ska smaka.

    Remsan; Mer bubblor åt folket!

    Karin; Sno på du bara, det går så bra så. Hoppas du gillar det. Lycka till med LCHF.

    Kim; Men visst är vi:) fast lite slappare blir det på fredagar och lördagar...

    SvaraRadera
  15. här har vi också ätit kassler idag för första gången på väldigt länge, det är ju riktigt gott när det inte blir för ofta :)

    och ja, mina knep måste ju vara bättre än anna ankas för de skiljde ju sig hon och paul, hon borde nog gett honom en red velvet cake emellanåt istället ;)

    SvaraRadera
  16. Även här var det länge sedan vi åt kassler.
    det är nog dags för det snart.
    Gratängen ser riktigt god ut :-)

    / jenny

    SvaraRadera
  17. Ah, låter gott med en lite flygande jacob-inspirerad gratäng. Håller med om det där med minneskort till hjärnan, tänk vad praktiskt!

    SvaraRadera
  18. Ja, det italienska köket är helt underbart! Och man vill ju hinna prova allt..

    SvaraRadera
  19. Pernilla; Tur det inte blir lika ofta som fisk, då hade det kanske börjat växa ut en knorr istället:)

    Jenny; Vi får väl slå ett slag för kassler verkar det som:)

    Therese; Visst är det en bra idé, hoppas någon jobbar vidare på den:)

    Maria; Visst är det, det finns så mycket gott. Ja, så mycket som möjligt i alla fall:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!