onsdag 31 augusti 2011

The making of the korv!

I dag har jag gjort korv, fick ett ryck och förmodligen beror det lite på mina nya arbetsuppgifter... snacka om att ta jobbet med sig hem:)
Eftersom jag hade glömt ta med fjälster (det man stoppar in korvmassan i, skinnet alltså) från jobbet så fick jag sadla stålhingsten och ge mig ut på jakt i stans affärer. På Coop lyckades jag hitta vad jag sökte så jag cyklade glatt hem och satte igång köttkvarnen.

Kvarnen riggad och klar, nu kan korvtillverkligen sätta igång.

Köpekorvar i all ära men hemmagjort är bäst, man vet precis vad som finns i smeten. Jag har hittat dagens korvrecept på nätet, hittade en riktig guldgruva för sådana som jag:) Wannerdt, mina bästa korvrecept. Om du är sugen på att prova göra din egen korv så finns det en mycket bra förklaring inne på sidan om hur det går till, steg för steg, klicka här.  Receptet jag följde kommer här:

Pustakorv  ca 1½ meter korv
1 kg benfri fläskkarré
knappt 1 dl potatismjöl
½ dl mild paprikapulver
1 msk stark paprikapulver
1 msk mald svartpeppar
1½ msk salt
4 pressade vitlöksklyftor
ca 2 m. krokfjälster
Mal köttet grovt och blanda samman ordentligt med övriga ingredienser. 
Smeten stoppas i fjälster (man behöver alltså en assistent eller köttkvarn med korvstoppningstillsats) som sedan formas så jämnt som möjligt. För att bli av med luftfickor som bildas så picka små hål med en nål. 
Korven kan frysas in rå för att sedan tas fram och tillagas. 

Som tur var kom Anki hem mitt i allt ihop och kunde dokumentera lite...

Jag bestämde mej för att prova röka korven med alspån i vår grill med lock nere på gården. Det blev inte riktigt som jag tänkt mej så där måste forskas mer till nästa gång...


 Vad gömmer sej i grillen?

 Titt ut!

Säkerhetsavstånd, 5 cm för brandfarliga ämnen? 

Så hur smakade det då? Hur gott som helst, vitlökssmaken var precis lagom. Det går inte att jämför en sådan här korv med de som görs på finmalt kött typ grillkorv som finns i korvdiskarna, denna är mycket matigare. 
Det blev till och med två tummar upp från frugan minsann som inte är någon större korvfantast annars!  

En korv i papper med godaste Västerviks senap på, korvätning på gammaldags vis:)
Kan man vara annat än nöjd med sej själv? 

Smaklig spis! / (Anki och )Håkan

25 kommentarer:

  1. Spännande - jag ska också prova att göra någon gång i höst. Jag är ingen korvfantast, men det är underbart att veta vad, som är i korven! :)

    Varför blev det inte riktigt bra i grillen? Det såg ju perfekt ut!

    SvaraRadera
  2. Tina; Det tog inte riktigt fjutt i alspånen så korvarna fick inte tillräcklig röksmak. Men skam den som ger sig, provar igen...
    Lycka till med din korvtillverkning.

    SvaraRadera
  3. egen korv har jag aldrig vågat mig på trots att jag fick extra tillbehör till Majoren som gör att jag kan göra korv, någon gång i framtiden får jag väl ta och inviga köttkvarnen som står ouppackad i källaren :-)

    SvaraRadera
  4. vad duktig du är, heja håkan! kan tänka mig att det blir himla mycket godare än köpe-korv!


    jag funderade också på att ta med mig jobbet hem idag (dock ej för att göra korv på) men jag tror inte det skulle uppskattas av vare sig jimmy eller av den gulliga lilla bebisens föräldrar...

    SvaraRadera
  5. Cupcake; Klart du ska våga, det är faktiskt inte så svårt som man tror!

    Pernilla; Tack och bock! Fick lite oroliga vibbar för en kort sekund, vet ju vad du jobbar med:) Bra att du tog ditt förnuft till fånga!

    SvaraRadera
  6. Wow, det var inte illa! Egen korv! Klart impad.

    SvaraRadera
  7. Matlagning på hög nivå!! Vem har sagt att en grillad i papper är en enkel match??:) Är oxå sugen på göra egen korv!

    SvaraRadera
  8. Så spännande, förväntar mig att bli bjuden någon gång på korvkalas hos er. Hemmalagat är bäst!

    SvaraRadera
  9. Wow! Jag blir helimpad. Så roligt att göra egen korv. Jag har inte testat själv, bara provätit kompisars försök. Inte så lätt att få till en bra korv som man tror. Definitivt inte att röka den själv.

    SvaraRadera
  10. Vad roligt att göra egen korv! Har aldrig testat det. Duktigt!

    SvaraRadera
  11. Man blir verkligen sugen att prova på att göra egen korv av det här inlägget!

    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
  12. Åh, vad kul med egen korvtillverkning! Det skulle jag med vilja testa, men vart jag skulle få plats med en assistent vet jag inte.. :)

    SvaraRadera
  13. Så underbart med egen korv! Jag brukar alltid göra julkorv enligt farmors (nja något reviderat men ändå ) recept. Kanske man skulle göra det mer än en gång per år?! Bra initiativ där!

    hälsningar Lottzy

    SvaraRadera
  14. Ni är ju fantastiska! Mårtenssons korv,kan man köpa det i butikerna snart? Jag hoppas det!

    SvaraRadera
  15. Åh, vad härligt med egengjord korv. Minns när jag tillsammans med min mamma och faster gjorde korv när jag var liten. :-)

    SvaraRadera
  16. Vad gott, har gjort korv till jul några gånger.

    SvaraRadera
  17. Vad kul att ni hittade till min blogg :) gjorde att jag hittade till er fina blogg! Första paret som jag har sett bloggar som är lika intresserade som vi :)

    /Maria
    www.matochliteannat.wordpress.com

    SvaraRadera
  18. Kim; :) Tack!

    Sofie; Tack! Nej, kanske ingen enkel match men inte för svårt heller. Det är ju klart lättare om man har lite hjälp och är två om det.

    Syrran; :) Skickar inbjudan snart!

    Remsan; Tack! Med lite övning så blir det lättare, det klarar du nog:)

    Delikata; Tack! Bara fram med assistenten och prova:)

    Anders; Tack, vad roligt att kunna inspirera.

    Matarkivet; Kanske dags att bygga ut? :)

    Lottzy; Klart du ska göra det mer än en gång, kanske prova ett nytt recept:) Farmors reviderade är jag nyfiken på!

    Ann-Sofie; Tack och bock! Funderar på att säga upp mej från jobbet och starta tillverkning:) Hör av mej när det är tid!

    Erika; Så fint när maten kan skapa minnen.

    Milla; Absolut gott. Verkar som de flesta förknippar julen med korvtillverkning. Men det funkar ju året om:)

    Maria; Välkommen hit, så kul att du kikar in i vårt kök.

    SvaraRadera
  19. Karin; Väldigt trevligt, prova så får du se:)

    SvaraRadera
  20. Jösses vad god den ser ut. Imponerande att göra egen korv :-)
    Nu har jag inte glömt att skriva upp tranbärsjuice till den goda drinken. Kantareller till kycklingen hoppas jag hitta i skogen på söndag.
    Ni får ha en go och mysig helg.
    KRAM

    SvaraRadera
  21. Ojojoj. Det här MÅSTE jag visa för Callen. Han kommer svimma av lycka! Håkan ser ju ut som han aldrig gjort annat, tio poäng direkt!

    SvaraRadera
  22. Susanne; Så bra, duktig tjej:) Hoppas du får svamplycka i skogen då, vi håller tummarna! Detsamma till dej!

    Charlotta; Oj, då, se bara till så han sitter ner då så han landar mjukt:) Tio poäng, det är WOW!

    SvaraRadera
  23. Underbart med hemgjord korv! Kan varmt rekommendera en Korv-bok av Kristofer Franzén - KORV Den godaste korven stoppar du själv! Kristofer är duktig och har gått flera kurser inom korv och charkuterier! Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  24. Frostrosor; Har sett att den boken finns på biblioteket, tyvärr utlånad när vi var där men vi håller utkik.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!