onsdag 24 augusti 2011

Vad döljer sig i Kockumsgrytan?


Dagens middag kockades till och serverades ur en gryta som oftast glöms bort i Mårtenssons kök, längst inne i grytskåpet har den sin plats. Men nu ska det bli ändring på det, en sådan här pärla är alldeles för fin för att inte stå på matbordet oftare!
Grytan i vackraste kornblå färg har tillhört Mormor Magnhild, Håkans gammelmormor, en fena på att odla vackra Saintpaulior. I alla fall är det så Håkan minns henne, om hon sedan var en fena på att laga god mat är inget vi vågar uttala oss om, men säkert är att hon använt grytan innan oss. Håkan levererade nämligen kyckling från Gemalivs, i början av sin karriär där, till henne som hon alltid stekte upp i just denna gryta.
Så vad tror ni då han kockade till i den i dag?

En kycklinggryta a'la LCHF...

Kycklinggryta a'la LCHF   2 portioner + en matlåda
4 kycklingfiléer
1 burk á 4 dl kokosmjölk
2 dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1½ tsk sambal oelek
½ dl limejuice
salt
Skär kycklingen i grytbitar och bryn dom i en gryta tills de är genomstekta. Lägg över dom på ett fat och håll dom varma undertiden som du lagar till såsen.
Slå ner kokosmjölk, sambal och limejuice i grytan, rör samman och låt det småputtra ca 5 minuter. Tillsätt sedan jordnötssmör och vispgrädde och låt det puttra till såsen blivt lite tjockare, ca 10 minuter. Smaka av med salt och ev. mer sambal o lime.
Lägg tillbaka köttet och låt det bli varmt i såsen. Strö gärna på riven kokos till serveringen.

Obligatoriska grönsakstillbehören. Idag bl.a paprika, sojabönor, matvete och vitkål.

En liten närbild av kockens tallrik med "lite" extra chili på...:) Some like it hot!

En liten uppdatering på vår Basilikaodling kanske skulle kunna vara av intresse? Jodå, basilikan lever och frodas fortfarande. Ankis far var barnvakt när vi var iväg på semestern och då fick plantorna lite nya vanor och har numera sin nya boplats på vår balkong. Vi har dessutom planterat om dom så numera står dom i en "riktig" kruka tillsammans, alla tre. 

Välkommen in i vår basilikadjungel:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Oj, vilken basilika!! Har ni sått den själv eller kommer de från en sådan kruka, som man köper på ex ICA? :)

    (Kolla svar ang Nybro)

    SvaraRadera
  2. Tina; Basilikan kommer från ICA och har stått nu i flera månader. Helt otroligt!

    SvaraRadera
  3. JÖSSES!!! Vilken basilika!! Vad har ni gött den med?????
    Snygg gryta. Har en lika blå o fin. Innehållet och salladen låter underbart god! Krämigt plus fräscht!!!

    SvaraRadera
  4. Riktigt fin gryta och galet fin basilikaodling!! Tycker att min basilika har stått sig fint men den är ju ingenting i jämförelse med er! Vad är hemligheten?

    SvaraRadera
  5. Det var ingen dålig basilika :)

    SvaraRadera
  6. Så fin gryta! Och salladen såg så god och färgrann ut! Härligt med basilikan :)

    SvaraRadera
  7. Kokosmjölet fick jag av en kompis som beställt via en hälsokostbutik på internet. Men jag använde det mest eftersom jag hade det hemma, tippar på att det går att byta ut lite som man vill.. :)

    Jag läste följande:
    "Kokosmjöl är inte finmalda kokosflingor. Kokosmjöl är såvitt jag förstår pressrester efter att mjölken har utvunnits. Det är nästan bara fibrer kvar. Inget fett och ingen kokossmak att tala om. Det används för konsistensens skull i kakor och bröd. Det höga fiberinnehållet gör att det inte går att byta ut vetemjöl mot kokosmjöl rakt av."

    SvaraRadera
  8. Å en sån gryta ahde min mamma, men jag har inte sett den på många år nu så hon kanske gjort sig av med den.

    Jisses vilken basilika! Jag tycker att vi haft ett finfint basilikaår, men några buskar är det inte tal om hos oss. :)

    SvaraRadera
  9. Den basilikan var inte att leka med, wow vad stor den är. :-)
    Jordnötssmak i kycklingen låter gott.

    SvaraRadera
  10. Älskar jordnötssås, det är riktigt god vardagsmat!

    SvaraRadera
  11. Trodde ni skulle komma framtill att ni odlade saint paulier i grytan. Ja jag vet att jag är knäpp...
    Denna gryta har vi gjort många gånger. Älskas av alla i familjen. Vi brukar även göra den som sås och servera till kycklingspett.
    Men ni måste börja äta lite mer basilika :-)

    SvaraRadera
  12. Herregud vilken praktfull basilika! Kul att ni har ärvegods att ställa fram på bordet. Jag älskar när saker har en historia.

    SvaraRadera
  13. Men vilket monster till basilika! En sån skulle man haft året runt.
    Och vilken fin gryta, en sån hittar man inte så ofta.

    SvaraRadera
  14. MY GOD! Ni har ju en djungel på balkongen! Jag har ALDRIG sett en sådan basilikaväxt i hela. mitt. liv. EVER.

    SvaraRadera
  15. Sofie; Ingen gödning what so ever! Vad sen fåglarna gör med den på balkongen är en sak mellan dom och basilikan:)
    En helt perfekt blandning.

    Therese; Ja du, hade vi visst vad hemligheten är hade vi nog sålt den för dyra pengar.

    Slickepotten; :)

    Hovkonditorn; Visst är den fin, vi ska absolut använda den mer.

    Maria; Aha, ok, tack för hjälpen.

    MåGott; Ni får ge er hem och leta i gömmorna efter grytan. Ja, man kan väl nästan kalla den en buske vid detta laget:)

    Erika; Passar väldigt bra till kyckling.

    Matarkivet; Mycket god vardagsmat:)

    Remsan; Lite? :) Men det är kanske ingen dum idé att odal i den, fast det hade väl fått vara basilika för vår del:) Ska man äta den också?

    Ann-Sofie; Ja, det ger ju lite annan känsla.

    Kim; Ja, man kan ju önska att den håller o sej!

    Charlotta; Inte vi heller, fattar ingenting:)

    SvaraRadera
  16. Ojojoj vilken fin basilika! Kul att ha så mycket så man inte behöver känna att man måste snåla när man plockar bladen! Det är så bra att läsa er blogg för nu fick jag ännu mer inspiration att laga mat med lite kolhydrater, nu när jag slutat med socker och allt :)

    SvaraRadera
  17. Ansibecki; Nej, vi behöver verkligen inte snåla, tvärtom:) Så kul att du tycker det, vi blir så glada:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!