måndag 12 september 2011

Lax och spenat.

Det är ett väldigt fint samboskap de har tillsammans, lax och spenat. Eller kanske är det ett äktenskap? Oavsett vad de än väljer att kalla sitt förhållande så trivs de mycket bra tillsammans, det upptäckte vi när vi kockade till en laxgratäng förra veckan. Det blev en god middag med inspiration från "Allt om mat.se", efter våra förändringar så ser receptet ut så här:


Lax och spenatgratäng   2 port+matlåda
400 g laxfilé
2½ dl grädde av valfri sort, vi tog matlagningsgrädde
3-4 dl fryst spenat
salt och peppar
riven parmesanost efter eget tycke och smak, vi vräkte på med 1½ dl
2 tomater
Slå lite olja i en ugnsfast form och lägg i laxen.
Koka upp grädden och häll i spenaten. Låt det småputtra till spenaten har tinat upp helt, smaka av med salt och peppar. Slå såsen över laxen.
Kvarta tomaterna och lägg dom runt fisken i såsen. riv över parmesanosten och ställ in formen mitt i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Kolla så fisken är genomkokt innan du serverar.

Rött och grönt, rena rama julmiddagen:) Eller som Håkan kallade det; Humpadenga (på skorrande skånska)!

I dag har Håkan invigts i hemligheterna med att tillverka pressylta på Gema-livs sätt. Det gick hyfsat bra för att vara första gången, lite klöddigt är det att veta vilket kött som ska användas och vad som skäras bort. Men övning ger färdighet, och när juletiderna närmar sej så så ska det nog gå lite bättre, det säljs ju några stycken då:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Lax och spenat är nog gifta. Det ser jättegott ut er laxgratäng. Ser fram emot att läsa om syltan framöver. Det är inget jag har vågat mig på men ni kanske kan få mig på andra tankar! Trevlig måndagskväll

    SvaraRadera
  2. Ser enkelt och mumsigt ut. just nu behövs många enkla maträtter tycker jag när man är inne i ekorrhjulet igen efter semestern. Och jag VÄGRAR köpa nån sån där kasse...

    hälsningar Lottzy

    SvaraRadera
  3. åh, så gott! lax och spenat är nog garanterat gifta, fast ibland har nog laxen en affär med citron tror jag. och citron är ju givetvis gift med ingefära.

    och precis, den ölen som blir över i flaskan efter man gjort pizzadegen blir ju givetsvis måltidsdryck. det är ju självklart :) testa det när ni är på lite fuska-med-GI-humör vetja!

    SvaraRadera
  4. Ann-Sofie; Ja, det kommer fler rapporter ju närmare julen vi kommer, så håll utkik:)

    Lottzy; Vi vägrar också, vill själv bestämma, klämma och känna på det vi köper:)

    Pernilla; Ojdå, vilket kärleksdrama vi skapat, vad är det för otrogna monster vi sätter i oss egentligen...
    Vi ska absolut prova ölpizzan nästa gång vi GI-fuskar, vilket säkert blir inom kort:)

    SvaraRadera
  5. En favorit hemma hos oss också :-) Med massor masor av parmesan på toppen (och i spenaten).
    Hoppas att ni hade en bra helg.

    SvaraRadera
  6. Louise; Ingen dum idé med parmesan i spenaten också, man kan aldrig få för mycket av god ost!

    SvaraRadera
  7. Tack, visst e de födelsedag. Men det e inte så viktigt nu för tiden ;-)
    Ska spana närmre på ert recept imorgon, nu säng efter lite räkor o vin,
    Kram på er

    SvaraRadera
  8. Spenat är både gott o nyttigt har jag försökt att intala våra ungdomar, men de örat hör de inte på. Blir oftast då vi gamlen är själva som jag gör en spenatstuvning till abborrarna.
    Gott ser de ut iaf!

    SvaraRadera
  9. Gräddig spenat är en favorit, så gott!

    SvaraRadera
  10. Men vet ni vad den där spenaten har varit ute och vänstrat med en spätta hemma hos mig! Bildbevis kommer... Verkade trivas finfint där med ;-)

    SvaraRadera
  11. Jag är dålig på att använda spenat faktiskt men älskar lax, får nog ge mig på den kombon någon gång... :-)

    SvaraRadera
  12. Sååå gott det ser ut! Och dessutom en nyttig rätt (ja, grädde är nyttigt för mig, haha ;))
    Sparar detta receptet genast!

    SvaraRadera
  13. Så gott det ser ut! Både spenat och lax i samma gratäng - det låter perfekt!!

    Trevlig Tisdag önskar jag Er

    SvaraRadera
  14. Lax och spenat lät som en riktigt god kombination!!!

    Hoppas allt är bra med er!
    Kram Mia

    SvaraRadera
  15. Åh, det där såg riktigt gott ut! Kul att få lite inspiration vad man kan göra med lax! :)

    SvaraRadera
  16. Så gott med fiskgratäng, särskilt med spenat!!

    SvaraRadera
  17. Hos mig är det spenat och fetaost som gäller. Där snackar vi en match made in heaven! :=)

    SvaraRadera
  18. Susanne; Klart det är viktigt:) Grattis!

    Tina; Åh, abborrar, det var länge sedan vi åt det, så gott!

    Hovkonditorn; Visst är det gott!

    Remsan; Men, det blir bara värre och värre det här dramat, vart ska det sluta?! Ser fram mot bilderna:)

    Martina; Ja, det är kanske lätt att man glömmer bort spenaten. Tycker absolut att du ska göra det.

    Delikata; Tack! Anar lite LCHF där:)Hoppas du gillar det.

    Jenny; Tack! Helt perfekt. Detsamma.

    Mia; En mycket god kombo. Absolut:)

    Carin; Tack! Så kul att vi kan inspirera.

    Matarkivet; Så rätt så.

    Charlotta; Aha! det får vi kanske ta och prova då:)

    SvaraRadera
  19. Så roligt att se hur populär er matblogg är! Och att titta på era vackra fotografier - ni är riktiga proffs! Verkligen inspirerande!! Kram

    SvaraRadera
  20. Gratängen ser ju jättegod ut! Kan tänka mig att de smakerna passar utmärkt ihop. Måste testas!

    SvaraRadera
  21. Kan verkligen tänka mig att det där blev gott! Håller med om att lax och spenat är perfekt ihop!

    SvaraRadera
  22. Malin; Tack vännen, så kul att du tycker det, vi suger åt oss:) Kram

    Sanna; Passade väldigt bra tillsammans, testa på bara!

    Millan; Visst är de bra tillsammans, även om det verkar som de båda har andra vid sidan av...

    SvaraRadera
  23. Vi lagade detta idag, det var enkelt och gott :)!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!