Igår kockade Håkan till en av rätterna som finns med i kokboken vi efterlyste, "Det glömda köket" av Jens Linder. Tyvärr har vi fortfarande inte fått napp på vår efterlysning, men vi ger inte upp! Efter att ha smakat gårdagens entrecôte så måste vi bara lägga vantarna på boken, för om resten av recepten är lika lyckade som detta var så ska den få en plats i vår bokhylla...
Saltrullad entrecôte med svampsås 2 port
400 g hel entrecôte
grovsalt
2 kvistar rosmarin
Häll ut grovsalt i en ugnsfast form, det ska täcka hela botten. Rulla köttbiten i formen så den blir helt täckt av salt. Lägg rosmarinen i botten på formen och lägg ner köttet, stick i en stektermometer. Ställ in formen i ugnen på 150 grader och stek till det nått en temperatur på 63 grader om du vill ha köttet rosa i mitten, 70 grader om du vill ha köttet genomstekt.
Sås
3 dl blandsvamp, trattkantareller eller trumpetsvamp
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
3 msk kalvfond
2 tsk honung
½ tsk vitvinsvinäger
Hacka svampen lite grovt och finhacka löken. Fräs svamp och lök på svag värme till löken börjar bli genomskinlig. Pudra på mjöl och rör. Tillsätt övriga ingredienser och låt det sjuda ca 20 min, rör om då och då. Tycker du det blir för tjockt så späd med vatten. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp köttet och servera med valfria tillbehör och den underbart goda såsen.
Såsmängden är beräknad till 1 kilo kött, men eftersom vi tillhör de som gillar en god sås så gjorde vi hela satsen till halva mängden kött och det räckte precis... Vi använde oss av torkad blandsvamp på burk som ni säkert kan hitta i er vanliga mataffär om ni inte har egen svamplycka:) Bli inte oroliga över att det är mycket salt i maten, ni ska inte äta saltet som ligger i formen, det är bara där för att sätta smak på köttet. Tycker man det är för mycket salt på köttet så går det enkelt att skrapa bort.
Efter maten så orkade vi inte så mycket mer än att sätta oss i soffan och titta på film. Vi tog beslutet att välja en thriller, ett perfekt sätt att bränna maten på visade det sej vara. Anki kunde knappt sitta still i soffan emellanåt, så nervkittlande var "Lincon lawyer". En film vi absolut rekommenderar de av er som gillar spänning och dramatik!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Mycket sås ska det vara!!! Speciellt när det blir go sås!!
SvaraRaderaVi pratade om er igår på vår bloggfika om erat besök i den matbloggsvänliga staden. Vore fantastiskt kul att träffas! På ett eller annat sätt.
Spännande rätt. Jag är för "mesig" för att tillaga entrecote... Kanske dags att sluta vara en mes...
SvaraRaderaNi kan väl säga till bibblan att det är dags att sälja den boken nu :-)
Ha bäst o trevlig helg!
Kram Susanne
Mmmm, verkar jättegott!
SvaraRaderaVad smart att låna kokböcker på bibblan, har jag inte tänkt på att man kan göra. :-)
Verkligen saltrullad och så gott det ser ut:)Receptet påminner lite om picahna som är så populärt i Brasilien. Helt rätt att inte ge sig om boken, fråga på biblioteket om ni får köpa loss boken, man vet ju aldrig...
SvaraRaderaEtt annat bra thrillertips är Pelikanfallet. Det är visserligen en gammal, gammal film men jag tycker den är grym!
SvaraRaderaså gott det ser ut! har nu lagt in en annan bild i inlägget om vinprovningen...:-) Trevlig Helg!
SvaraRaderaSå läckert det ser ut! Tack för filmtipset, älskar deckare/thrillers. Ha en trevlig helg!
SvaraRaderaentrecote sitter ju verkligen aldrig fel :)
SvaraRaderani får väl låna boken på biblioteket igen och kopiera av hela, hoho. tänk att det ska vara så svårt att få tag i en bok, ni kanske kan skriva till bokförlaget och fråga om de vet var man kan få tag i den?
lincoln lawyer ville jimmy se häromdagen men jag sa nej för jag är inne i någon "vill inte se nya filmer"-period, men nu kanske jag får tänka om :)
trevlig helg!
Entrecôte är mitt favoritnötkött och saltrullad lät inte alls pjåkigt!
SvaraRaderaTrevlig helg på er!
Entrecôte är ju sååå gott! En storfavorit i mitt hem. Det där måste jag testa :)
SvaraRaderaSvampsås kan göra vad som helst smarrigt, jag älskar det! Har ni kikat på tradera efter kokboken? Ibland säljs det bra gamla kokböcker där! Ha en riktigt skön helg!
SvaraRaderaSofie; Så rätt så! Aha, det var därför det brände om våra öron, ni pratade om oss:) Klart vi måste få till en träff, det ser vi fram emot!
SvaraRaderaSusanne; No more Mes, våga! Ja, kanske vi skulle prova med den taktiken:) Detsamma till dej.
Frida; Mycket smart, vårt bibliotek svämmar över av bra kokböcker.
Ann-Sofie; Ja, salt var en viktig ingrediens:) Ja, det skulle ju kanske vara en utväg.
Charlotta; Men visst är den bra, har inte sett den på hur länge som helst.
Gul; Tack! Då ska vi genast ta oss in till dej och kolla vidare.
Matarkivet; Tack! Då ska du absolut se denna filmen, riktigt spännande. Detsamma till dej.
Pernilla; Nej, det gör den verkligen inte. Där skrev du något... många kopior blir det i så fall:) Kanske bättre då att höra med förlaget.
Tänk om, absolut! Detsamma till dej.
Moma; Inte ens i närheten av pjåkigt. detsamma till dej.
Delikata; Visst är det, testa på bara!
Karin; Japp, Tradera är kollat, och kollas dagligen. Många andra fina kokböcker som vi skulle kunna tänka oss att klicka hem, men inte just denna tyvärr. Men vi ger inte upp:) Detsamma till dej!
Så gott det ser ut!! :-)
SvaraRaderaOch vilken fin bild
Ha en fortsatt fin Lördag
// Jenny
Hejsan! Antar att ni redan letat hos Kokboksantikvariatet, jag sökte men tyvärr ingen träff på boken.
SvaraRaderaJag har aldrig lagat något saltinbakat eller saltrullat, men det är väl dags att testa.
Har en påse med svart trumpetsvamp, de får nog åka ner i en sås inom kort.
/Michael
Jenny; Tack, så glada vi blir:)
SvaraRaderaMichael; Halloj. Nej, det hade vi inte, det var en ny sida för oss och en nästa helt livsfarlig sådan:) Farligt många böcker som vi skulle vilja ha i vår hylla... Nu ska vi hålla utkik där, så vi tackar för tipset.
Saltrullat var en spännande smak och en sötare sås gör sig väldigt bra till.