Vi hittar så många bra och intressanta recept hos andra matbloggare som vi vill prova, det finns galet mycket inspiration där ute i cyber-rymden. Vi tog tag i ett av de bokmärkta efterrättsrecepten i fredags, det var Anki som slog till och gjorde en chokladmousse som vi hittat i ett annat kök, nämligen Momas.
Ljuvligt god blev den, mäktig som tusan men det gjorde absolut ingenting - det räckte nästan till hela helgen:)
Chokladmousse 4 port
100 g mörk choklad med hög kakaohalt
1 äggula
1 msk socker
1½ dl grädde
2 msk karibisk rom
Smält chokladen i ett vattenbad (fyll en gryta med vatten och låt vattnet koka upp. Bryt ner chokladen i en djup tallrik ställ den på grytan som ett lock. När chokladen börja smälta så är det viktigt att det inte kommer ner vattenånga i tallriken, då är det risk för att chokladen blir grynig.)
Vispa äggula och socker pösigt. Vispa grädden lätt.
Blanda ner chokladen i äggsmeten. Vänd ner grädden i chokladsmeten och rör samman till en mousse. Fyll upp i portionsglas eller ställ in skålen som den att stelna i kylen, minst en timme.
Servera gärna med bär och en klick rörd crème fraiche.
Till moussen drack vi resterna av ytterliggare ett vin som Kiviks musteri lanserat i höst och som vi fått att provsmaka. Resterna var från lördagen när Affe och Håkan kockade, då vi provade vinet till några olika kitostar, enligt systembolagets rekommendationer.
Höstvinet har enligt etiketten smak av tranbär och blåbär, men det tyckte vi inte man kände direkt. Snarare smakade det väl bär av någon oidentifierbar sort... Det passade helt okej till moussen, men till kitost var det en riktig fullträff.
Vinet hittar du i systembolagets tillfälliga sortiment, nummer 90408, för 70 kronor.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
åååååh, så gott! jag måste göra någonting chokladigt snart känner jag, jag har chokladbrist.
SvaraRaderadet där vinet testade jag också för några helger sen, men jag drack en klunk och sen var jag nöjd. så jimmys kompis fick det och han drack upp hela flaskan och tyckte det var hur gott som helst. imorgon ska jag testa päronvinet :)
Mmm, chokladgod efterrätt! Själv har vi precis tryckt i oss prinsesstårta, helt okej på en onsdag! :)
SvaraRaderaPernilla; Ojdå, kanske en höstmänniska den där kompisen? Päronvinet gillade vi bättre än höstvinet, friskt och gott!
SvaraRaderaKlart du måste göra något chokladigt snart, det ska man inte snåla med!
MÅGott; Så chokladgod:) Men visst, det är väl lill-lördag idag, eller?
Låter toksmarrigt
SvaraRaderaVilken härlig efterrätt! Jag är chokladälskare så den här kommer jag prova i höst!
SvaraRaderaCupcake; Helt rätt!
SvaraRaderaAnn-Sofie; Då kommer du garanterat att älska denna, chokladsmak i massor!
Köpte en flaska av detta höstvin igår och ska smakas inom en snar framtid, låter väldigt gott iaf :)
SvaraRaderaÅhåhå, det lät lika gott som det ser ut det! Bästa recepten är de som man får av andra <3
SvaraRaderaChokladmousse är underbart! :)
SvaraRaderaNi kan ju det här med mousse, så nu beställer jag en frisk citronmousse att ha mellan mina lakritsbottnar! ;)
Va gott det ser ut och med vinet till förstår jag att det blev en fullträff! ;)
SvaraRaderaÅh, ni testade moussen! Kan inte bli annat än gott med karibisk rom i, för det är bästa romen. Kanske kan mixas med det svenska köket och toppas med lite syrligare rårörda lingon.
SvaraRaderaVi har fortfarande inte testat vinerna vi fick. Ofattbart helt enkelt...
Nu äntligen ska jag masa mig till en brevlåda. Kram på er.
Ser väldigt gott ut och kan tänka mig att den smakar just så där mäktig och god som den ska :)
SvaraRaderaTror ni att moussen är något att göra för den som inte har rom att smaksätta den med?
SvaraRaderaÄr inte så mycket för efterrätter i allmänhet, men chokladmousse kan jag inte värja mig mot. Måste prova den här varianten!
SvaraRadera/Anders
Åhh... en sån mousse som är sådär äckligt mäktig! Det gillar jag!:)
SvaraRaderaVisst finns det mycket inspiration? Så mycket att man egentligen skulle behöva äta 10 gånger om dagen!:)
Ser jättegott ut!
SvaraRaderaAnneli; Så kul, hoppas du gillar det.
SvaraRaderaAlexandra; Ja, vandringrecept är finfint:)
Tina; :) Så klart, men då väntar vi oss ett byte, några fyllda bottna i retur...
Amy; Tack! Så gott tillsammans.
Remsan; Klart vi gjorde och romen hade en hel del med det att göra...:) Ja, det funkar säkert utmärkt, lite syrlighet var bara gott för att bryta av med.
Då står vi beredda vid brevinkastet de närmsta dagarna:)
Hovkonditorn; Du har så rätt så:)
Frostrosor; Ja, det tror vi absolut! Annars har vi ett recept på en annan variant som vi också är smått förälskade i som man kan göra utan alkohol: http://martenssonskok.blogspot.com/2010/09/ljuvlig-efterratt.html
Anders; Försök du bara värja dej mot denna, stört omöjligt vill vi lova:)
Sofie; Riktigt mäktig, och så smarrig. Ja, det dyker ju upp nytt flera gånger om dagen, man behöver ju aldrig stå rådlös och hungrig:)
Hanna; Tack, det var det verkligen också!
Jag älskar chokladmousse,speciellt har fransk mousse fastnat sig rejält hos mig.så mycket godare än vanlig chokladmousse.ni måste testa
SvaraRaderavill även passa på och tipsa er om 2 tävlingar hos mig där man kan vinna fina priser,ni är väl med
Mvh Simone
Simone; Låter som att den franska är något för oss att kolla in då. Tack för tipset.
SvaraRaderachokladmousse är verkligen en favorit efter maten, bra recept på sådana kan man inte få för mycket av :)
SvaraRaderaKarin; Nej, det kan man verkligen inte, fler mottages tacksamt:)
SvaraRadera