Denna goda middagen käkade vi förra tisdagen för att fira att vi skulle ha lite semester, i glasen bubblade Piper Heidenseck och det passade alldeles förträffligt till maten.
Vi gjorde det ganska enkelt för oss eftersom vi hade jobbat länge båda två, och körde på färdig röd pesto. Vill man "go all the way" så gör man så klart sin egen goda pesto, så vi slänger in ett stycken recept på det också.
2 bitar färsk tonfisk
2 citroner
salt och peppar
2 msk röd pesto
1 dl riven parmesanost
Skiva citronen. Smörj en liten ugnsfast form med lite olivolja och täck botten och kanten med citronskivorna. Lägg på tonfiskskivorna, krydda med salt och peppar. Klicka på peston och bred ut den, strö över osten. Gratinera i nedre delen av ugnen på 175 grader i 10 minuter.
Servera med:
Bulgursallad
3 dl kokt fullkornsbulgur
10 stycken gröna sparrisar
olivolja
½ citron, rivet skal och saft
1 ask coctailtomater
1 röd paprika
salt och peppar
Dela sparrisen och paprikan i mindre bitar, halvera tomaterna. Häll olivolja i en teflonstekpanna och häll i bulgur, sparris, paprika, tomater och citronskal. Blanda runt och låt allt bli varmt, smaka av med kryddor och citronsaft precis innan serveringen.
Röd pesto
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
lite rivet citronskal
10-15 soltorkade tomater i olja
50 g sötmandel
1 dl finhackade basilikablad
Mixa allt i en mixer. Smaka av med salt och peppar, och ev. mer vitlök och citronsaft.
Så har vi då fredag igen och i helgen är även herr Mårtensson är ledig, vi lär väl spendera lite av lördagen i köket inför kvällens bjudning. Efterätten är dock redan gjord, det fixade fru Mårtensson i eftermiddags. Något som ser så fruktansvärt gott ut står i kylen och gonar till sej, recept och bild kommer senare, men räkna inte med något kalorisnålt eller kolhydratsnålt, är det fest så är det!
Så hoppas vi att ni får en riktigt skön helg med fint väder, god mat och dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
nu ångrar jag ännu mer att jag inte åt tonfisk när vi var på restaurang förrförra helgen. även fast oxfilé också är gott...
SvaraRaderaoch nej, några kalorisnåla och kolhydratsnåla efterrätter vill vi verkligen inte veta av. det borde vara förbjudet!
trevlig helg på er fina mårtenssonar!
Pernilla; Du får väl helt enkelt ta och köpa hem och prova kocka till den själv:) Undrar just om det inte är det, förbjudet alltså? Annars kan man lägga något litet lagförslag någonstans?
SvaraRaderaDetsamma till dej, bästa prinsessan!
Har några frysta stackars tonfiskar som ligger i frysen och väntar. Har ni testat att göra på fryst någon gång och blir det ok i så fall?
SvaraRaderaTrevlig helg och hoppas bjudningen blir hur trevlig som helst!
//Lottzy
Lottze; Japp, vi använder nästa alltid frysta, det är inte så ofta de finns färska i vår stad, tyvärr... Låt dom bara tina upp helt och hållet innan du steker dom. Detsamma önskar vi dej!
SvaraRaderaHar ni testat att ha bladpersilja i bulgursalladen? Bara ett litet tips... er ser god ut! :)
SvaraRaderaAmy; Ja, visst är det gott med persilja i:)
SvaraRaderaHelt i min smak, mums!
SvaraRaderaHa en skön och härlig helg.
KRAM
Hoppas ni får en trevlig bjudning:) Och en riktigt skön helg!
SvaraRaderaMmm, röd pesto, det receptet tackar jag för - yum med mandel istället för pinjenötter!
SvaraRaderaVadå kalorisnålt? Vad menar du? Ekvationen dessert + kalorisnålt finns liksom inte, det går inte ihop i huvudet på mig... Och eftersom er inte är det så är den nog toppen ;) Ha en trevlig bjudning nu!
Wow! Vad gott! Hade passat utmärkt som lördagsmiddag. Vi ska träffas några vänner ikväll och vi ska fixa förrätten, men ska bidra med en bit älg till varmrätten så ingen fisk idag.
SvaraRaderaNyfiken på efterrätten som verkar hur smarrig som helst trots att jag inte har en aning om vad det är. =)
Trevlig helg!
Fin blogg:) Kika in på min blogg och lämna gärna en kommentar. Se vardagslivet för en matälskande trettonåring!
SvaraRaderaAlltid bra med fryst fisk i frysen, just nu har vi torks, hel laxsida, spättafileer och röding. Gott!
Mmm..tonfisk är aldrig fel! Trevlig helg!
SvaraRaderaDet blev jag sugen på nu! ;)
SvaraRaderaMåste säga att den röda peston faktiskt är helt ok när man köper den färdig! Men visst - slårt att slå hemmagjord :=)
SvaraRaderaHoppas ni har en riktigt fin kväll!
Tänk vilken mången rätt en god pesto förhöjt till tusen! Pesto är så gott! Hoppas ni har en finfin helg!
SvaraRaderaTonfisk har jag aldrig testat att äta varm. Måste prova det nån gång! Jag har förresten inhandlat ingredienser till två andra av era recept nu i helgen. Kommer att avnjutas någon gång i veckan tror jag :) Tur att jag har er matbloggare att gå till när det råder idétorka här hemma! Och så väntar jag med spänning på efterrättsreceptet...
SvaraRaderaSusanne; Så kul, då blir det kanske att prova?
SvaraRaderaAnn-Sofie; Tack, och detsamma.
Alexandra; Absolut inte pinje, risk för pinjemun! Nej, det går verkligen inte ihop, toppen blev det helt klart:) Tack!
MÅGott; Älg... mmm, inte illa! Efterrätten på plats, läs och njut:)
Vicki; Tack, det ska vi göra låter spännande! Alltid fisk i frysen, röding är riktigt fint!
Gul; Nej, det är ju inte det. Tack!
Victoria; Oj, då! Då bidde det till att kocka:)
Charlotta; Visst är den, absolut inga fel på den:) Grön kan man också hitta bra i affären. Tack, riktigt fin.
Frost; JA, det är nog en hel del... Tack, detsamma.
Ansi; Måste du klart prova. Låter spännande, vad kan set vara för recept, tro? Oavsett vilka så hoppas vi det ska smaka!
Gottis!
SvaraRadera