lördag 26 november 2011

Fläskfilé med smak av julen.

Så där ja, då var julförberedelserna igång här i Mårtenssons kök. Julgardinerna ströks med både kallt och varmt strykjärn igår, jodå ni läste rätt både varmt och kallt. Så är det när man (läs Anki) inte är uppmärksam på det man gör utan istället är koncentrerad på tvn som ska underhålla under tiden.
Det ströks och ströks och det var världens jox med att få vecken utslätade, mer och mer vatten sprutades på som av någon märklig anledning inte torkade eller ångade upp... Vid närmare undersökning av problemet med vecken som vägrade försvinna så upptäcktes det att kontakten satt i en timer som inte var påslagen, aha! På med timern och värme på strykjärnet och så var vecken borta som i ett nafs. Disträ? Nej då, inte alls:)


Hur som helst så fortsatte julens intåg senare på kvällen när middagen tillagades, Håkan hade lagt fläskfilé i en julinspirerad marinad, med glögg i, redan på torsdagskvällen som stektes och sedan tog in en tur i ugnen tillsammans med en smaskig sås. Som tur är så sitter spisens kontakt alltid i vägguttaget...:

Fläskfilé i glöggmarinad 2 port
400 g fläskfilé
1½ dl vinglögg
½ dl kineskisk soja
1 citron, rivet skal och saften
1 msk riven färsk ingefära
3 msk rapsolja
svartpeppar
1 lagerblad
Rör samman alla ingredienserna till marinaden och häll i en plastpåse. Lägg ner filén och åt det hela ligga i kylen ett par timmar minst, gärna över natten.
Sås
4 schalottenlökar
2 röda äpplen
1 msk muscavadosocker
10 små champinjoner
3 dl crème fraiche
2 dl vatten
1½ msk kalvfond
1½ msk balsamvinäger
salt och peppar
Skala löken och dela i grova bitar som du steker mjuka, utan att de tar färg, i lite smör. Lägg i botten av en ugnsfast form.
Skala, kärna ur och dela äpplena i grova bitar. Stek i smör några minuter och häll över socker och balsamvinäger mot slutet av stekningen. Låt äpplena göra löken sällskap.
Blanda samman övriga ingredienserna till såsen och häll ner i formen, rör om.
Ta upp filén ur marinaden, låt det droppa av lite och stek den i smör så den får färg runt om överallt. Lägg sedan ner filén i såsen, ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och skär köttet i skivor, servera med kokt potatis, grönsaker och sås.

Glögg i marinad är det första gången som vi provar, däremot har vi kockat till en gryta med glögg i några gånger som vi tycker är riktigt god. Kryddorna i glöggen passar väldigt bra som smaksättare i just grytor och marinad och har ni inte provat än så tycker vi absolut att ni ska göra det.

I bakgrunden på bilden så ser ni vårt senaste projekt, vi är lite projektglada båda två vad gäller mat och dryck och detta har vi pratat om flera gånger men det har liksom aldrig blivit av. Varje år är det nämligen så att tidningen "Allt om Mat" kommer ut med ett specialnummer på hösten där de provat sej igenom alla viner ur systembolagets ordinarie sortiment och betygssätter flaskorna. Ja alltså inte flaskorna, snarare innehållet i dom... Vi tänkte faktiskt ge oss på att prova på så många som möjligt av de som fått betyget "Fynd" i den röda avdelningen, 59 stycken är det allt som allt som hamnat i den kategorin. Vi får väl se hur många vi ger oss på, det är ju lite priset det hänger på också...
I alla fall så är detta vin nummer ett, både på Fyndlistan och i Mårtenssons vinprojekt:

Dão Casal Mor Riserva, nummer 12520, för 59 kronor på Systembolaget. Enligt Allt om mat så skulle vinet passa fint till en fläskfilégryta med svamp och grädde så därför valde vi att prova det till middagen igår. Tyvärr så tyckte vi att vinet blev ganska blaskigt och kändes vattnigt när vi drack det till maten, men att ha i glaset under tiden maten lagades gick väldigt bra. 
Alltså, smaken är som baken, vi rankar vinet som ett "snackevin".

Nu önskar vi er en fortsatt härlig första adventshelg, ta det lugnt, koppla av och framför allt njut av god mat!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Haha....ja, lite disträ får man nog säga...;)
    Glögg i marinaden låter ju spännande!

    SvaraRadera
  2. Nämen, det där lät ju som jag! Den där fläskfilén lät väldigt god måste jag säga, helt klart värd att bokmärkas för testlagning!

    SvaraRadera
  3. Haha, så kan det gå :) Roligt att ni använde glögg i marinaden! Ha det bra!

    SvaraRadera
  4. Hejsan. Detta måste jag prova, Låter och ser hur gott ut som helst ;)

    SvaraRadera
  5. Sofie; Minst sagt, lite... Absolut spännande.

    Moma; Så skönt att läsa att det finns fler av samma sort:) Bokmärk på bara!

    Hovkonditorn; Jajamensan, det kan det. Detsamma till dej.

    Christer; Hej, hej. Prova på, hoppas det ska smaka.

    SvaraRadera
  6. haha, vad var det för spännande på teven då kan man ju undra? :)

    grytan låter riktigt mumsig, jag längtar efter att laga lite julsmakande mat!

    tack för jobbgratulationer, det känns jättebra :)

    SvaraRadera
  7. Pernilla; :) Ja du det kan du få ta och fundera på... Julsmakande mat, absolut gott!

    SvaraRadera
  8. Ha ha ha, skönt att höra att man inte är ensam om att vara lite disträ.. Måste varit ett oerhört spännande program på tv.

    Vad kul med eran vin-testar-projekt - ser fram emot att få följa med.

    SvaraRadera
  9. Låter allt himla gott , tv måste allt varit spännande :-)

    SvaraRadera
  10. Så det kan gå ;) Tur att ni kom på varför vecken inte försvann!

    Glöggmarinad mmm tror nog jag kan göra en sån och marinera på quornfileer :)

    SvaraRadera
  11. Körde också julinspirerat idag: Fläskytterfilégryta med julmust, ingefära, rosmarin, svamp, soja och tofufärskost. Blev gott1 Inte alltför olikt er rätt! :-)

    SvaraRadera
  12. Spännande med glögg i maten det har jag aldrig provat. Vinprojektet låter väldigt roligt kul att följa.

    SvaraRadera
  13. Tack för receptet! Det verkar vara jättegott!

    SvaraRadera
  14. Måste genast marinera i glögg, så himla rätt just nu! I dag har vi stort projekt på gång nämligen att göra julkorv, det är kul det = )

    //Lottzy

    SvaraRadera
  15. Vilket roligt recept :)
    Detta måste jag försöka hinna med att pröva innan jul.

    Fortsatt fin advent

    SvaraRadera
  16. Åhå, den mattallriken såg ut att smaka jättegott. Spännande marinad.

    Tack för tips på vin, mottages tacksamt.

    Ha ha ha, det var lite kul med stykjärnet, förstår att det uppstod problem.

    Önskar er en fin start på veckan.
    KRAM

    SvaraRadera
  17. Haha, låter härligt! Jag struntade i det där med strykning, jag är ju student, har inte tid med sådana gammalmodigheter ;) Lite skrynklor i gardinen har ingen dött av ;) Och det låter hur spännande som helst med glögg i maten, undrar om det fungerar på något för oss vegetarianer? Hmm... Tack för tipset!

    SvaraRadera
  18. Glögg i marinaden låter sannerligen spännande men det låter gott!

    SvaraRadera
  19. Kim; Spännande så in i:) Så kul att du vill följa med.

    Cupcake; Mycket spännande!

    Amy; Ja, det kan väl funka på det också?

    frostrosor; Mmm, låter hur gott som helst.

    Milla; Ja, det känns som en spännande idé/projekt.

    Junitjej; Varsågod, hoppas det ska smaka.

    Lottzy; Mmm, hemmagjord korv, den bästa korv man kan få ju!

    Jenny; Tycker vi absolut att du måste! Detsamma.

    Susanne; Tack! Då har du något att se fram mot, vin lär det bli en hel del:) Detsamma till dej.

    Alexandra; Phö, vad menar du med det, gammalmodigt... vi är väl inte gamla...:) Borde väl gå med quorn som Amy skriver?

    Helena; Både spännande och gott!

    SvaraRadera
  20. Vilket bra projekt! Att testa alla fyndviner från Allt om Mats provning. Jag kommer att följa detta med stor inlevelse.

    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
  21. Kul projekt! Och fläskfilén och såsen ser riktigt goda ut. Ska nog testa glöggmarinad jag med.

    SvaraRadera
  22. Anders; Ja, det kunde vi nästan lista ut att det var ett projekt i er smak:) Du är så välkommen att hänga med, kanske ta en och annan test ni också?

    Hanna; Japp:) Testa, kul att höra hur du gjort och vad du tyckte.

    SvaraRadera
  23. Så spännande med glögg i! Ser verkligen gott ut. Farligt att gå in på er blogg vid lunchtid märker jag...Jag vill äta ALLT!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!